Intervju med DeMorgenzon inför lansering av Concerto (3156)

Denna producent är en av de främsta i Stellenbosch, och kommer under september att lansera Concerto (3156). Vinet är en rhoneblend och priset är 119 sek.

Intervju med vinmakaren Carl van der Merwe inför lansering av Concerto DeMorgenzon.
Vad kommer namnet DeMorgenzon ifrån?
– Namnet DeMorgenzon betyder Morgonsol på Holländska. Anledningen till namnet är att alla vingårdsslutningar är i syd och syd-öst läge, och möts av morgonsolen. Förövrigt så ger denna typ av vingårdsläge förutsättningar för riktigt bra svalklimatsvin i och med att morgonsolen är skonsammare för vindruvorna än eftermiddagssolen. Vingårdar i syd och syd-öst läge karakteriseras av aromatiska och parfymerade vindruvor.
Kan du beskriva DeMorgenzons vinfilosofi?
– DeMorgenzons vingårdar är strategiskt utplacerade och anpassade till olika mikro klimat där vardera vinläge behandlas olika beroende på läge och mikroklimat. Vi skördar våra vingårdar när vindruvorna är optimalt mogna och behandlar frukten så naturligt som det går. Jäsningen av vår frukt sker naturligt utan tillsatt jäst. Kontinuerligt under hela jästnings processen tillsätter vi hela druvklasar vilket resulterar i god fruktighet och låg grad hårda tanniner. Olika vindruvssorter är behandlade separat och därefter lagade separat och sedan förs de tillsammans och lagras tillsammans i separat eller i ståltankar beroende på vilket vin som ska framställas.
Vad anser du gör Stellenbosch till ett konkurrenskraftigt vinområde?
– Som ni vet så har Stellenbosch lång historik gällande vinproduktion, och idag en väldigt stark ställning på inhemska marknaden men också på exportmarknader världen över. På grund av näringsrik lerig jordmån, detta skapar förutsättningen för viner med bra koncentration och god struktur. Vidare så ligger Stellenbosch geografiskt placerat, så att bris viner kommer in från oceanen och kyler ner vindruvorna, vilket leder till vin med exceptionell naturlig frukt arom och friskhet. Med andra ord så är Stellenbosch terroir överlag väldigt bra vilket i slutendan resulterar i extraordinär vinkvalitet.
Gällande vinet Concerto (3156) som DeMorgenzon lanserar i Sverige i September, kan du kort beskriva vinets karaktär?
– Concerto är en så kallad Rhone blend, med en komplex näsa med aromer som mörka bär, läder och kryddighet. I gommen så möts man av ett friskt vin med god struktur, i stilen väldigt typiskt för denna typ av Rhone blend.
Vad föreslår du att man ska äta till vinet Concerto (gärna något Sydafrikanskt förslag)?
– Detta vin är idealt till nötkött och vilträtter.

Korta svar:

  • Storlek domän: 90 hektar varav 60 hektar är vinodlingar
  • Vinproduktion: cirka 500 000 flaskor vin per år.
  • Ägare: Wendy Appelbaum
  • Vinmakare: Carl van der Merwe
  • Viktigaste vinmarknader: Sydafrika, USA, Holland och Belgium

Länkar:

Frågor och svar:

Vad betyder namnet DeMorgenzon och hur påverkar det vinproduktionen?

Namnet DeMorgenzon betyder Morgonsol på Holländska och det påverkar vinproduktionen genom att vingårdsslutningarna är i syd och syd-öst läge, vilket ger förutsättningar för svalklimatsvin och aromatiska vindruvor.

Vilken är DeMorgenzons vinfilosofi?

DeMorgenzon skördar vingårdarna när vindruvorna är optimalt mogna och behandlar frukten så naturligt som möjligt. Jäsningen sker naturligt utan tillsatt jäst och olika vindruvssorter behandlas separat och lagras tillsammans i separat eller i ståltankar beroende på vilket vin som ska framställas.

Vad gör Stellenbosch till ett konkurrenskraftigt vinområde?

Stellenbosch har en lång historik gällande vinproduktion och har näringsrik lerig jordmån som skapar förutsättningar för viner med bra koncentration och struktur. Dessutom ligger Stellenbosch geografiskt placerat så att bris viner kommer in från oceanen och kyler ner vindruvorna, vilket leder till vin med exceptionell naturlig frukt arom och friskhet.

Hur beskrivs karaktären för vinet Concerto (3156)?

Concerto är en Rhone blend med en komplex näsa med aromer som mörka bär, läder och kryddighet. I gommen är det friskt med god struktur och typiskt för denna typ av Rhone blend.

Vad föreslår vinmakaren att man ska äta till vinet Concerto och har han något Sydafrikanskt förslag?

Vinmakaren föreslår att man ska äta nötkött och vilträtter till vinet Concerto. Han har inget specifikt Sydafrikanskt förslag.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.