Denna producent är en av de främsta i Stellenbosch, och kommer under september att lansera Concerto (3156). Vinet är en rhoneblend och priset är 119 sek.

Intervju med vinmakaren Carl van der Merwe inför lansering av Concerto DeMorgenzon.
Vad kommer namnet DeMorgenzon ifrån?
– Namnet DeMorgenzon betyder Morgonsol på Holländska. Anledningen till namnet är att alla vingårdsslutningar är i syd och syd-öst läge, och möts av morgonsolen. Förövrigt så ger denna typ av vingårdsläge förutsättningar för riktigt bra svalklimatsvin i och med att morgonsolen är skonsammare för vindruvorna än eftermiddagssolen. Vingårdar i syd och syd-öst läge karakteriseras av aromatiska och parfymerade vindruvor.
Kan du beskriva DeMorgenzons vinfilosofi?
– DeMorgenzons vingårdar är strategiskt utplacerade och anpassade till olika mikro klimat där vardera vinläge behandlas olika beroende på läge och mikroklimat. Vi skördar våra vingårdar när vindruvorna är optimalt mogna och behandlar frukten så naturligt som det går. Jäsningen av vår frukt sker naturligt utan tillsatt jäst. Kontinuerligt under hela jästnings processen tillsätter vi hela druvklasar vilket resulterar i god fruktighet och låg grad hårda tanniner. Olika vindruvssorter är behandlade separat och därefter lagade separat och sedan förs de tillsammans och lagras tillsammans i separat eller i ståltankar beroende på vilket vin som ska framställas.
Vad anser du gör Stellenbosch till ett konkurrenskraftigt vinområde?
– Som ni vet så har Stellenbosch lång historik gällande vinproduktion, och idag en väldigt stark ställning på inhemska marknaden men också på exportmarknader världen över. På grund av näringsrik lerig jordmån, detta skapar förutsättningen för viner med bra koncentration och god struktur. Vidare så ligger Stellenbosch geografiskt placerat, så att bris viner kommer in från oceanen och kyler ner vindruvorna, vilket leder till vin med exceptionell naturlig frukt arom och friskhet. Med andra ord så är Stellenbosch terroir överlag väldigt bra vilket i slutendan resulterar i extraordinär vinkvalitet.
Gällande vinet Concerto (3156) som DeMorgenzon lanserar i Sverige i September, kan du kort beskriva vinets karaktär?
– Concerto är en så kallad Rhone blend, med en komplex näsa med aromer som mörka bär, läder och kryddighet. I gommen så möts man av ett friskt vin med god struktur, i stilen väldigt typiskt för denna typ av Rhone blend.
Vad föreslår du att man ska äta till vinet Concerto (gärna något Sydafrikanskt förslag)?
– Detta vin är idealt till nötkött och vilträtter.

Korta svar:

  • Storlek domän: 90 hektar varav 60 hektar är vinodlingar
  • Vinproduktion: cirka 500 000 flaskor vin per år.
  • Ägare: Wendy Appelbaum
  • Vinmakare: Carl van der Merwe
  • Viktigaste vinmarknader: Sydafrika, USA, Holland och Belgium

Länkar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Lammershoek’s White Mysteries

Lammershoek’s White Mysteries

Artikel:2405Volym:750 ml
Pris199 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2019Druvor50% Chenin blanc, 21% Viognier, 12% Chardonnay, 10% Marsanne och 7% Harslevelu.Alkohol12 % %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy