Pinot Noir-druvor anses ofta vara en fransk vindruva, men faktum är att de odlas på vingårdar över hela världen. Druvorna trivs bäst i mildare klimat och används till att framställa några av de bästa vinerna i världen, men de kan vara svåra att odla och ännu svårare att förvandla till ett vin.

Teorier om Pinot Noir-druvans historia:

  • Man tror att Pinot Noir-druvan bara är en eller två generationer från dess vilda ursprung
  • Runt det första århundradet e.v.t. beskrev Columella en liknande druva i Bourgogneregionen i Frankrike i arbetet De re Rustica
  • Andra anser att druvorna är en odlad version av Vitis Sylvestris-druvorna

Det finns många rykten och ovisshet runt Pinot Noir-druvan, men forskarna kan enas om att de muteras väldigt lätt. Det har gjort druvans historia är svårtydd bakom alla mutationer och kloner. Idag finns det 50 varianter av druvan som har fått officiellt igenkännande i Frankrike.

De viner som framställs av Pinot Noir-druvorna anses vara bland de bästa i världen, och är bland de populäraste. När vinet tillverkas på en enda druvsort brukar de ha en fyllig smak av röda eller svarta körsbär. Några har smaker av hallon, och i sällsynta fall vinbär och svarta eller röda bär. Moderna vinframställningsmetoder ger vinerna mycket starkare fruktsmaker, vilket har gett dem en bredare popularitet.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy