Hem » Vin Tips » Checklistan med tips inför sommarfesten

Checklistan med tips inför sommarfesten

Begränsad budget och många gäster? Att planera för en riktigt stor sommarfest för många och få ihop allt med mat, drinkar och vin är en tuff utmaning för vem som helst. Dessutom måste man räkna slantarna! Att välja vilket vin som ska serveras, som passar alla, eller åtminstone de flesta, är minst lika viktigt som att bestämma menyn med all mat. Det finns några parametrar som du tänka igenom för att underlätta. Vi förutsätter att ni blir många och att budgeten ska hållas på en rimlig nivå.

Gästerna

chenet1
campo1

Du har kanske ätit middag någon gång tillsammans med dina gäster. Vad föredrog de att dricka, vitt, rött, rosé eller mousserande? Vilka drinkar har ni druckit tillsammans? Gillar dina gäster finare viner att smutta på medan ni umgås eller är vinet av underordnad betydelse? Tycker de om torra eller mer sötare viner? Fundera kring tidigare träffar.

Campo Viejo (7782) för 75 kr är en torr och frisk vit typisk och populär Cava från Spanien som känns både frisk, fruktig och lyxig.

JP Chenet Ice Sparkling (70765) för 69 kr flaskan passar om man vill ha en mer sötare variant. Det här är ett halvtorrt festligt mousserande vin till budgetpris från kända producenten J P Chenet.

Tidpunkten

När kommer gästerna? På tidiga eftermiddagen eller framemot kvällen? Kanske skulle det bli bättre att servera en lättare välkomstdrink först och låta folk mingla? Och visst känns riktigt proffsigt med en välkomstdrink så att alla får skåla och lära känna varandra? Det kan bli enklare att välja ett mousserande istället för att stå och blanda drinkar.

chael hill1

Chapel Hill (7705) för 67 kr flaskan är ett kap nä ni blir många.  Det här är en torr mousserande Pinot Noir med hög fruktsyra och smak av jordgubbar och citrus.

Menyn

tajano1

Vad blir det för mat? Om ni grillar kotletter, revbensspjäll eller hamburgare kanske det skulle passa att välja en allrounddruva som inte är för tung och som som passar de flesta, som en Cabernet Sauvignon, Syrah eller Merlot? Skaldjur eller kyckling på menyn? Då är kanske en Sauvignon Blanc, Chenin Blanc eller Chardonnay är ett bättre val? På sommaren dricker de flesta gärna friska, syrliga och lättare viner. Tänk Pinot Gris eller Sauvignon Blanc.

Ekologiska Tajano Rosso Piceno (6090) för 79 kr kan bli vinvalet för den som tycker om röda, kryddiga och mer mustiga viner med inslag av fat. Jättebra italienskt grillvin av druvorna Montepulciano och Sangiovese.

cloudeval1

Claude Val (5552) för 69 kr är ett härligt ungt vin från kända regionen Languedoc-Roussillon, VdP d’Oc. Fruktigt och torrt med inslag av gråpäron och citrus. Riktigt prisvärt!

Din budget

Får du inte ihop ekonomin kring det hela? Varför inte välja ett gott och kylt boxvin och hälla upp det på karaffer efterhand som det går åt? Se till att det vin du väljer serveras vid rätt temperatur så att vinet smakar bra. Tänk på att vi ofta serverar de flesta vita viner allt för kalla och de flesta röda och rosé alltför varma. Så det behöver inte bli panik. Om du är intresserad av vin, så kanske du redan har ett favoritvin eller två som kan passa?

zumbalibox1
maipo1

Viña Maipo (2931) är en Sauvignon Blanc från Chile till superpriset 150 kr för en box på 3000 ml. Finns på Systemets hylla. Trevligt och prisvärt fruktigt, aromatiskt vin med frisk smak.

Zumbali Reserve (76394) 149 kr för box 3000 ml för 149 kr är från Cape i Sydafrika och ett gott rött boxvin när det ska passa många och matcha till nästan alla mat.  Rik, fruktig och kryddig smak med mjuka tanniner och bärfrukter. Måste dock beställas men om du behöver köpa in flera kan det vara väl värt.

Frågor och svar:

Vad är en utmaning när man planerar en stor sommarfest med begränsad budget?

Att få ihop allt med mat, drinkar och vin.

Vilka parametrar kan man tänka igenom för att underlätta valet av vin till sommarfesten?

Vad gästerna föredrar att dricka, om de gillar finare viner eller om vinet är av underordnad betydelse, och om de föredrar torra eller mer sötare viner.

Vilket mousserande vin passar om man vill ha en mer sötare variant till sommarfesten?

JP Chenet Ice Sparkling för 69 kr flaskan.

Vilket vin passar till grillad mat som kotletter, revbensspjäll eller hamburgare?

En allrounddruva som inte är för tung och som passar de flesta, som en Cabernet Sauvignon, Syrah eller Merlot.

Vad kan man göra om man inte får ihop ekonomin kring sommarfesten?

Välja ett gott och kylt boxvin och hälla upp det på karaffer efterhand som det går åt, och se till att det serveras vid rätt temperatur så att vinet smakar bra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.