Brasilien är mer än bara fotboll

Fotbolls-VM i år och OS 2016 har gett Brasiliens vinproducenter hopp om att upptäckas av resten av världen. Eftersom vi vet så lite om brasilianska viner jämfört med de som kommer från till exempel Argentina och Chile är det inte många som vet att det faktiskt finns något att hämta, men detta ser ut att kunna ändras. Därför kommer här en genomgång av Brasiliens främsta vinregioner så att du kan ha koll redan nu:

  • Serra Gaûcha
  • Campanha
  • Planalto Catarinense
  • Serra do Sudeste

Serra Gaûcha står ensamt för nästan 85 % av Brasiliens vinproduktion och de flesta vingårdarna ägs av personer med italienskt ursprung, vilket gör att området kallas för ”lilla Italien”. Serra Gaûcha har länge varit relativt ohotat av konkurrenter när det gäller kvalitetsvin, och den största andelen kommer fortfarande härifrån, även om det börjat hända saker på senare år i andra, mindre områden. Brasiliens enda Denominación Origen ligger i subregionen Vale dos Vinhedos som är känt för mousserande viner som tillverkas på traditionellt vis. Exempel på druvsorter som odlas i Serra Gaûcha är Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc.

Campanha, som gränsar till Uruguay, präglas av varmt klimat, granit och kalksten, vilket passar bra för druvor som Cabetnet Sauvignon, Tempranillo, Pinot Noir, Chardonnay, Gewürtztraminer med flera.
Planalto Catarinense är den nyaste vinregionen och även den kallaste. På hög höjd odlas här Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Detta område har inte fler druvarter än så länge, men är värt att lägga på minnet.

Några av de finaste och mest balanserade vinerna produceras i Serra do Sudeste. Klimatet och närheten till havet gör att området är likt Serra Gaûcha på många sätt, och detta märks även i vinerna.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •