4 härliga recept på mumma till julbordet
Mumma är en gammal juldricka som har blivit en populär tradition att bjuda på till julmaten. Men i har faktiskt druckit mumma ända sedan 1500-talet men då pratade man ofta om ett mörkt (gott=mumsigt= mumma!) öl.
Det finns många olika recept på hur man gör julmumma. Du kanske ska prova för att hitta något som passar de flesta i er familj? Tänk bara på att alla ingredienser ska vara väldigt kalla, så att det skummar ordentligt.
Basingredienser är alltid ölen porter blandad med någon mousserande dryck, men framför allt: ha inte bråttom när du gör mumma – var rädd om bubblorna och låt det skumma ordentligt! Välj gärna en starkare stout. Mumma är inget för veklingar!
Roslagens Tomtemumma
- 1 flaska Roslagens Julöl, nr 31272
- 1 flaska julmust
- 3 cl sherry
- 3 cl gin
- 1 flaska Carnegie starkporter, nr 1497
- malen kardemumma pudras över skummet
Häll julöl, julmust, sherry och gin i en tillbringare. Avsluta med att långsamt hälla portern längs med kanten på tillbringaren så det blir ett fint skum.
Chokladmumma
- 1 flaska Fuller’s Old Winter Ale, nr 11640
- 1 flaska sockerdricka
- 6 cl Calvados
- 1 flaska Young’s Double Chocolate Stout, n 1606
- Garnering: en apelsinskiva på glaset
Svartskäggs mumma
- 1 flaska St Peter’s Winter Ale, nr 11331
- 1 flaska julmust
- 6 cl brun rom
- 1 flaska Innis & Gunn Spiced Rum Porter, nr 11970
Lyxig mumma
- 1 flaska Eskilstuna Julöl, nr 31282
- 1 flaska mousserande vin (cava, prosecco eller crémant)
- 3 cl söt Martini Bianco
- 3 cl La Canellese Vermut Extra Dry, nr 8605
- 1 flaska Svart stout, nr 11348
Frågor och svar om mumma
Var kan man köpa äkta mumma?
Kan man göra mumma med gin?
Vad innehåller ett klassiskt mumma recept?
Är det mörkt öl i mumma?
Vad är mumma?
Vinguider relaterade till denna artikel
Vinjournalen.se Tips
Relaterade inlägg
Inget hittades