Hem » Vin Tips » 10 tips för ett lyckat besök på en vingård i sommar!

10 tips för ett lyckat besök på en vingård i sommar!

Vinturism är en stor succé på kontinenten och blir även allt populärare hos oss som en trevlig semesteraktivitet. Vart åker du i sommar? Sugen på ett besök på den där lilla vingården i Toscana eller i Katalonien? Har du aldrig besökt en vingård tidigare så bör du planera lite i förväg. Här har vi samlat några smarta tips att tänka på:

#1

Resan börjar hos oss! Vinjournalen.se kan, via våra samarbetspartners och vingårdar i Frankrike, Italien och Spanien, ge dig bra tips om vingårdar att besöka i Toscana, Venetien, Bordeaux, Alsace, Mosel, Rioja, Ribra del Duero, Douro dalen. Kontakta oss, skriv ett mejl till jeanette@vinjournalen.se om du har frågor om ditt resmål.

#2

Planera ditt besök i förväg är det allra bästa du kan göra. Du börjar redan planera ditt vingårdsbesök hemma genom att kontakta oss. Titta igenom våra smarta tips nedan. När du väl är på plats så kontaktar du vingården någon dag innan för att påminna om det inplanerade besöket och bekräftar tiden.

#3

Ta gärna med barnen. Det är spännande och intressant eftersom det är ett jordbruk. men se till att ta med ett bollspel eller några andra aktiviteter samt gärna dryck och kakor. Arbetet på vingården är spännande, men vinprovningar kan bli en trist historia för barnen.

#4

På besöksdagen – var ute i god tid, särskilt på helgerna kan trafiken bli tätare och allt kan ta lite längre tid.

#5

Första besöket på en vingård? Kan vara en idé att välja att besöka en mindre familjeägd vingård där de ofta kan ge dig lite mer kvalitetstid och du känner att du kan ställa frågor om druvor, arbetet på vingården och vinframställningen. Har du tur kan du få träffa ägaren själv!

#6

Tänk på att du förmodligen kommer att få prova en hel del vin och kanske dricka lite mer än vad du räknat med. Även småslattar blir en kvantitet. Att köra egen bil till och från vingården kanske inte det bästa färdsättet. På många ställen ute i Europa kan du hyra bil inklusive förare och det går oftast att pruta ner priset rejält.

#7

Funderar du på att köpa vin med dig hem? Bra idé, men bakluckan i en varm bil är inte den bästa platsen för dina vinflaskor. Ta med dig en kylväska eller fråga i den lokala butiken efter en frigolitbox, så klarar vinet temperaturen bättre.

#8

Se upp med hur mycket vin du köper. Ofta köper man mer vin än man tänkt sig från början. Det är en trevlig gest att köpa en flaska eller två, men känn dig inte tvingad. Tänk också på att vinet som du provar alltid smakar lite bättre på vingården i solen och under en avkopplande semester.

#9

Var lite osvensk. Fråga, fråga, fråga och sök svaren på allt du vill veta om vinet, druvorna, regionen… ingen fråga är en dum fråga. Och förbered själv ett bra svar på frågor som ”vilket är ditt favoritvin?” På kontinenten är man gärna lite mer frågvis än hos oss i Sverige.

#10

Var inte skraj för att prova nya druvor och andra vinstilar. Du träffar ju experter på plats, låt dig bjudas på det bästa de har på vingården och i regionen

Intresserad av att besöka en vingård? Mejla för mer information till jeanette@vinjournalen.se

Frågor och svar:

Var kan man få tips om vingårdar att besöka i Europa?

Vinjournalen.se kan ge bra tips via sina samarbetspartners och vingårdar i Frankrike, Italien och Spanien. Kontakta dem för mer information.

Varför är det viktigt att planera sitt besök på en vingård i förväg?

Genom att planera i förväg kan man säkerställa att man får besöka vingården vid önskad tid och att man inte missar något viktigt.

Kan man ta med barn på ett besök på en vingård?

Ja, det går bra att ta med barn, men se till att ha med aktiviteter och snacks för dem eftersom vinprovningar kan bli tråkiga för dem.

Vad är en bra idé att tänka på när man ska besöka en vingård på helgen?

Var ute i god tid eftersom trafiken kan bli tätare och allt kan ta lite längre tid.

Vilken typ av vingård kan vara bra att besöka om man aldrig varit på en tidigare?

En mindre familjeägd vingård där man kan få mer kvalitetstid och ställa frågor om druvor, arbetet på vingården och vinframställningen kan vara bra att besöka.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.