Sancerre (nr 12173)

Ett underbart fräscht och klassiskt vitt från ett vinhus med 300 års erfarenhet och världens bästa terroir för Sauvignon blanc! En uppmuntrande följeslagare till sallad med getost, eller kanske ett sällskap bara till dig, som aperitif.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Smak: Ett torrt, friskt vin med inslag av krusbär, flinta, lime och passionsfrukt.

Framställning: Sauvignon blanc är en grön druva med en smak som ofta beskrivs lik krusbär eller, mer extremt, som ”kattkiss på krusbärsbuske”. Ofta dricks vin av Sauvignon blanc ungt, eftersom det inte anses vinna särskilt mycket på att lagras. I Sancerre, ett av de områden där denna druva nått perfektion, jäser och lagrar man oftast vinet i tankar av rostfritt stål snarare än ekfat.

Sancerre, Loiredalen: Eftersom Loiredalen sträcker sig genom en stor del av Frankrike är det naturligtvis stor variation i de viner som produceras inom regionen. Men det faktum att hela området ligger nära vindruvans växtgräns mot norr ger möjligen vissa gemensamma nämnare, som frisk syra i druvorna. De osäkra klimatförhållandena kan också leda till stora variationer mellan årgångarna. Förvisso framställs både rött och rosé i Loire men utan tvekan är man mest känd för de vita. Poilly Fumé och Sancerre, appellationer som ligger på motsatta sidor av floden i östra Loire, producerar några av världens bästa torra vita viner. Sancerre, på den vänstra sidan med en jordmån rik på kalksten och flinta, är något av ett epicentrum för just Sauvignon Blanc.

Raimbault-Pineau: Raimbault-Pineau har varit vinodlare i Sancerre under tre sekel. Sedan 1946 har de köpt upp allt mera land i Sancerre och de närbelägna Pouilly-Fumé och Coteaux du Giennois. Man tillverkar både rött, vitt och rosé, men är kanske mest känd för sitt vita av Sauvignon Blanc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

FAKTARUTA

Namn:

Typ av Vin:

Producenten:

Region:

Område:

Vin Område:

Alkohol:

Förpackning:

Förslutning:

Systembolaget Artikel Nr.:

Smak:

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •