Sancerre (nr 12173)

Smak: Ett torrt, friskt vin med inslag av krusbär, flinta, lime och passionsfrukt.

Framställning: Sauvignon blanc är en grön druva med en smak som ofta beskrivs lik krusbär eller, mer extremt, som ”kattkiss på krusbärsbuske”. Ofta dricks vin av Sauvignon blanc ungt, eftersom det inte anses vinna särskilt mycket på att lagras. I Sancerre, ett av de områden där denna druva nått perfektion, jäser och lagrar man oftast vinet i tankar av rostfritt stål snarare än ekfat.

Sancerre, Loiredalen: Eftersom Loiredalen sträcker sig genom en stor del av Frankrike är det naturligtvis stor variation i de viner som produceras inom regionen. Men det faktum att hela området ligger nära vindruvans växtgräns mot norr ger möjligen vissa gemensamma nämnare, som frisk syra i druvorna. De osäkra klimatförhållandena kan också leda till stora variationer mellan årgångarna. Förvisso framställs både rött och rosé i Loire men utan tvekan är man mest känd för de vita. Poilly Fumé och Sancerre, appellationer som ligger på motsatta sidor av floden i östra Loire, producerar några av världens bästa torra vita viner. Sancerre, på den vänstra sidan med en jordmån rik på kalksten och flinta, är något av ett epicentrum för just Sauvignon Blanc.

Raimbault-Pineau: Raimbault-Pineau har varit vinodlare i Sancerre under tre sekel. Sedan 1946 har de köpt upp allt mera land i Sancerre och de närbelägna Pouilly-Fumé och Coteaux du Giennois. Man tillverkar både rött, vitt och rosé, men är kanske mest känd för sitt vita av Sauvignon Blanc.

Frågor och svar:

Vilken druva används för att göra Sancerre-vinet?

Sauvignon Blanc.

Hur beskrivs smaken av Sancerre-vinet?

Torrt, friskt med inslag av krusbär, flinta, lime och passionsfrukt.

Varför jäser och lagras Sancerre-vinet oftast i tankar av rostfritt stål?

För att bevara den friska smaken och doften av druvan.

Vilka appellationer i Loiredalen producerar några av världens bästa torra vita viner?

Poilly Fumé och Sancerre.

Vilket vinodlingsföretag har varit verksamt i Sancerre i tre sekel och är mest känt för sitt vita av Sauvignon Blanc?

Raimbault-Pineau.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.