Hem » Vin Tester » Så väljer du ditt favoritområde

Så väljer du ditt favoritområde

26_itemthemeimage_5010-jpg - Vinjournalen.se

Om man grovt delar in vin i två kategorier, torra och söta, kan man säga att de torra ofta beskrivs som ”eleganta”, ”balanserade” och ”friska”, medan de söta ofta tilldelas attribut som ”mogna”, ”söta” och ”mustiga”. Fundera gärna över vilken typ du dras till mest. Vingårdar världen över har olika tidpunkter för när de plockar druvorna, och vilken tidpunkt som gäller beror framför allt på följande faktorer:

  • Områdets klimat
  • Vilken smakprofil som är målet
  • Hur framträdande man vill att vinets syra ska vara

I områden med varmt klimat (t.ex. Sydamerika, Kalifornien, Grekland, Södra Italien och Södra Frankrike) kommer hösten långsamt och druvorna har god tid på sig att mogna. Mindre temperaturskillnader gör att man kan låta många smakämnen utvecklas långsamt, men nackdelen är att syrligheten försvinner allteftersom druvan blir mer och mer mogen.

Kalla vinområden (Norra Frankrike, Nya Zeeland, Tyskland, Österrike, norra Frankrike etc.) blir lika varma som de varmare regionerna, men endast under en begränsad tid. Temperaturerna sjunker snabbt under sommaren, och på grund av detta plockas druvorna tidigare. Detta gör att vinerna från kalla områden har en högre syra, vilket ofta är uppskattat. Nackdelen kan vara att alla smakämnen inte fått tid på sig att utvecklas och mogna fram.

Om du vill prova dig fram för att upptäcka vad du gillar, se till att köpa en flaska vin av båda typerna. Se dock till att det är samma årgång eftersom detta kan vara avgörande för smaken.

Frågor och svar:

Vilka attribut tilldelas oftast torra viner?

Torra viner beskrivs ofta som ”eleganta”, ”balanserade” och ”friska”.

Vilka faktorer påverkar vilken tidpunkt druvorna plockas?

Områdets klimat, vilken smakprofil som är målet och hur framträdande man vill att vinets syra ska vara påverkar vilken tidpunkt druvorna plockas.

Vilka områden har varmt klimat och låter druvorna mogna länge?

Sydamerika, Kalifornien, Grekland, Södra Italien och Södra Frankrike är områden med varmt klimat där druvorna har god tid på sig att mogna.

Vilka områden har högre syra i vinerna på grund av kallare klimat?

Norra Frankrike, Nya Zeeland, Tyskland, Österrike och andra kalla områden har högre syra i vinerna på grund av kallare klimat.

Vad är en bra metod för att upptäcka vilken typ av vin man gillar?

Att köpa en flaska vin av både torr och söt typ, men se till att det är samma årgång för att smaken ska vara jämförbar.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.