Så väljer du ditt favoritområde

En av de absolut viktigaste faktorerna när det kommer till ett vins smak är hur mogna druvorna som använts till vintillverkningen var vid skördetillfället. Mogna druvor tenderar att vara mer söta än de som plockas tidigt och ger därför även ett sötare vin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Om man grovt delar in vin i två kategorier, torra och söta, kan man säga att de torra ofta beskrivs som ”eleganta”, ”balanserade” och ”friska”, medan de söta ofta tilldelas attribut som ”mogna”, ”söta” och ”mustiga”. Fundera gärna över vilken typ du dras till mest. Vingårdar världen över har olika tidpunkter för när de plockar druvorna, och vilken tidpunkt som gäller beror framför allt på följande faktorer:

  • Områdets klimat
  • Vilken smakprofil som är målet
  • Hur framträdande man vill att vinets syra ska vara

I områden med varmt klimat (t.ex. Sydamerika, Kalifornien, Grekland, Södra Italien och Södra Frankrike) kommer hösten långsamt och druvorna har god tid på sig att mogna. Mindre temperaturskillnader gör att man kan låta många smakämnen utvecklas långsamt, men nackdelen är att syrligheten försvinner allteftersom druvan blir mer och mer mogen.

Kalla vinområden (Norra Frankrike, Nya Zeeland, Tyskland, Österrike, norra Frankrike etc.) blir lika varma som de varmare regionerna, men endast under en begränsad tid. Temperaturerna sjunker snabbt under sommaren, och på grund av detta plockas druvorna tidigare. Detta gör att vinerna från kalla områden har en högre syra, vilket ofta är uppskattat. Nackdelen kan vara att alla smakämnen inte fått tid på sig att utvecklas och mogna fram.

Om du vill prova dig fram för att upptäcka vad du gillar, se till att köpa en flaska vin av båda typerna. Se dock till att det är samma årgång eftersom detta kan vara avgörande för smaken.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

FAKTARUTA

Namn:

Typ av Vin:

Producenten:

Region:

Område:

Vin Område:

Alkohol:

Förpackning:

Förslutning:

Systembolaget Artikel Nr.:

Smak:

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna

Vinjournalen Nyhetsbrev

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •