Detta friska, ungdomliga vin från Frankrike passar allra bäst som aperitif eller som sällskap till rätter med fisk eller skaldjur. Dess livliga citrusaktiga syrlighet gör det till en bra törstsläckare till de flesta tillfällen.
Smak:Smaken av detta vin karakteriseras främst av mineraler och citrus. Andra tendenser man som går att urskilja är smak av äpplen och viss rökighet.
Framställning:Denna Chablis är framställd av chardonnay. Det är vanligt att det finns en viss smak av ekfat i chardonnayviner men denna är lagrad i ståltank och har alltså en smak som går mer åt mineralhållet.
Chablis:Chablis är den nordligaste delen i det större vindistriktet Bourgogne i Frankrike. Mest kända är de för sina regionspecifike chardonnay- och pinot noirviner. Områdets viner är kända för dess strama flintasmak som reflekterar den fossilrika jorden. Det kyliga klimatet gör chardonnaydruvorna producerar ett syrligare, mindre fruktigt vin. Då de lagras i ståltankar kan smaken uppfattas som något ”stålig” utan spår av ek, till skillnad från många chardonnayviner från andra områden. Troligtvis började viner tillverkas i runt vad som idag är Chablis redan på romartiden, om inte förr.
Jean de Chaudenay:
FAKTARUTA
Namn:
Typ av Vin:
Producenten:
Region:
Område:
Vin Område: