Vinspråket är verkligen ett målande språk

Vinspråket är verkligen ett målande språk. Vad exakt är ett balanserat vin? Vilken bild ser man framför sig och vilken smak dyker upp i gommen? Bortsett från själva smakerna som exempelvis svarta vinbär, citrus, örtigt, blommigt, syrligt, smak av ekfat, sött eller torrt så används även en del ganska subjektiva termer för att beskriva ett vin. Balanserat, harmoniskt, komplext är tre vanliga termer. Det finns fler termer att känna till, så följ med i vår vinskola framöver.

Balanserat
Ett vin är balanserad är uppfriskande, elegant, behaglig att dricka. Det man menar med balanserat är att alkoholen, syran, tanninerna, sötman och fruktkoncentrationen ska vara i balans med varandra. Om till exempel ett sött vin inte är tillräckligt balanserat, kan det vara lite surt och smaka sirap och blir då alltför sött. Viner som är för sura kan få en slapp, tung och platt smak. Om ett vin exempelvis är alltför sött och har för mycket alkoholsmak eller är för bittert så är det inte ett välbalanserad vin.

Harmoniskt
Ett harmoniskt vin är proportionerligt sammansatt när det gäller smak, doft och mogenhet. Termen harmonisk används för att beskriva just doften och smaken. Vinets doft och smak ska vara integrerade, alltså vara i god proportion till varandra och inte sticka ut. Det man strävar efter här är ett vin som har bra balans och där koncentrationen av frukt, nivån på tanniner och syran är i total harmoni. Det är ett bra tecken när ett ungt vin redan presenterar dofter och smaker som är i harmoni.

Komplext
Komplexitet är en ganska laddad term som kan betyda många saker och är nog den mest subjektiva beskrivande termer som beskriver ett vin. Man kan säga att det är ett vin som är intressant, spännande men aldrig tråkigt. Komplexa viner är alltid intressanta att dricka eftersom som man upptäcker mängder av nya subtila dofter, aromer och smaker varje gång när man dricker det. Någon beskrev detta som ”komplexa viner tycks dansa i munnen, de ändrar sig allteftersom du smakar dem.”
Vad tillför komplexitet? Jordmånen, jäsningen på fat, blandningen av olika druvor, en åldrande bottensats är några av de tekniker i processen från ranka till flaska som anses kunna göra ett vin mer komplext.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Az. Agr. Fattoi

Land: Montalcino (Toscana)

Alkohol:14,5 % Vol %

Pris:219 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna