Hem » Vin Skola » Vinspråket är verkligen ett målande språk
Vin Skola

Vinspråket är verkligen ett målande språk

26_itemthemeimage_5150-jpg - Vinjournalen.se

Vinspråket är verkligen ett målande språk. Vad exakt är ett balanserat vin? Vilken bild ser man framför sig och vilken smak dyker upp i gommen? Bortsett från själva smakerna som exempelvis svarta vinbär, citrus, örtigt, blommigt, syrligt, smak av ekfat, sött eller torrt så används även en del ganska subjektiva termer för att beskriva ett vin. Balanserat, harmoniskt, komplext är tre vanliga termer. Det finns fler termer att känna till, så följ med i vår vinskola framöver.

Balanserat
Ett vin är balanserad är uppfriskande, elegant, behaglig att dricka. Det man menar med balanserat är att alkoholen, syran, tanninerna, sötman och fruktkoncentrationen ska vara i balans med varandra. Om till exempel ett sött vin inte är tillräckligt balanserat, kan det vara lite surt och smaka sirap och blir då alltför sött. Viner som är för sura kan få en slapp, tung och platt smak. Om ett vin exempelvis är alltför sött och har för mycket alkoholsmak eller är för bittert så är det inte ett välbalanserad vin.

Harmoniskt
Ett harmoniskt vin är proportionerligt sammansatt när det gäller smak, doft och mogenhet. Termen harmonisk används för att beskriva just doften och smaken. Vinets doft och smak ska vara integrerade, alltså vara i god proportion till varandra och inte sticka ut. Det man strävar efter här är ett vin som har bra balans och där koncentrationen av frukt, nivån på tanniner och syran är i total harmoni. Det är ett bra tecken när ett ungt vin redan presenterar dofter och smaker som är i harmoni.

Komplext
Komplexitet är en ganska laddad term som kan betyda många saker och är nog den mest subjektiva beskrivande termer som beskriver ett vin. Man kan säga att det är ett vin som är intressant, spännande men aldrig tråkigt. Komplexa viner är alltid intressanta att dricka eftersom som man upptäcker mängder av nya subtila dofter, aromer och smaker varje gång när man dricker det. Någon beskrev detta som ”komplexa viner tycks dansa i munnen, de ändrar sig allteftersom du smakar dem.”
Vad tillför komplexitet? Jordmånen, jäsningen på fat, blandningen av olika druvor, en åldrande bottensats är några av de tekniker i processen från ranka till flaska som anses kunna göra ett vin mer komplext.

Frågor och svar:

Vad menas med ett balanserat vin?

Ett balanserat vin är när alkoholen, syran, tanninerna, sötman och fruktkoncentrationen är i balans med varandra, vilket gör vinet uppfriskande, elegant och behagligt att dricka.

Vad innebär det att ett vin är harmoniskt?

Ett harmoniskt vin är proportionerligt sammansatt när det gäller smak, doft och mogenhet. Vinets doft och smak ska vara integrerade och i god proportion till varandra.

Vad är komplexitet i vinspråket?

Komplexitet är en subjektiv term som beskriver ett vin som är intressant, spännande och aldrig tråkigt att dricka. Det innebär att man upptäcker nya subtila dofter, aromer och smaker varje gång man dricker det.

Vilka tekniker kan göra ett vin mer komplext?

Jordmånen, jäsningen på fat, blandningen av olika druvor och en åldrande bottensats är några av de tekniker som anses kunna göra ett vin mer komplext.

Varför är det viktigt att känna till vinspråket?

Att känna till vinspråket kan hjälpa en att förstå och beskriva olika viner på ett mer nyanserat sätt. Det kan också hjälpa en att välja rätt vin till rätt tillfälle och maträtt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Dominio Alto Cava Brut Organic artikel nummer 5058001 från producenten Fields Wine Co från området Spanien - Vinjournalen.se
Dominio Alto Cava Brut Organic
Pris:91 :-
Artikel nr:5058001
Smak fruktig, mineral, gula äpplen, rostat bröd, citron
Arom citron, gula äpplen, mineral, rostat bröd, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
buffémat
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetAlkohol11.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.