Som med så mycket annat betyder inte det faktum att vinmakare har använt naturliga korkar i århundranden att de nödvändigtvis är bättre. Forskning visar att upp till 7% av alla viner med naturliga korkar blir förstörda av TCA, ett slags mögel som växer på korken. Möglet gör att vinet får en instängd och mustig smak och lukt, som kallas för att vara korkat.
Alternativ till naturliga vinkorkar:
- Syntetiska vinkorkar
- Skruvkorkar
- Vinkorkar i plast
En skicklig vinprovare kan smaka TCA i vinet vid så låga koncentrationer som 1 till två triljondelar. På grund av detta har många vinmakare runt om i världen börjat leta efter alternativ till den traditionella naturliga vinkorken.
Bland dessa är syntetiska korkar gjorda på gummi, som förseglar flaskan utan att lämna någon smak på vinet. Ett annat alternativ är plastkorken, som redan används av många producenter av mousserade viner. Sist och populärast är skruvkorken. En gång användes den endast till de billigaste vinerna, men nya zeeländska vinmakare ligger i framkant för att göra skruvkorken till det första valet för försegling av vinflaskor. Det kanske inte kommer att dröja så länge innan den naturliga vinkorken är ett minne blott.