Hem » Vin Skola » Vad ska en vinetikett egentligen förmedla?

Vad ska en vinetikett egentligen förmedla?

26_itemthemeimage_4247-jpg - Vinjournalen.se

En del av orsaken till detta är den genomsnittliga vinetiketten ofta skrivs på ett främmande språk eller eftersom de olika termerna som används är svåra att förstå. Du bör ha i åtanke är att den information som är tryckt på etiketten är där för att berätta i stort sett allt du behöver veta om den dyrbara vätskan inuti flaskan. När du väl har lärt dig att läsa vinetiketten, befinner du dig i ett fulladdat tillstånd med den kunskapen som du behöver för att bli skicklig på att köpa vin, även när du köper vin på nätet.

Varje Etikett Innehåller Samma Grundläggande Information

När du plockar ut en flaska vin är det första du kommer att märka att det finns en vinetikett på både fram-och baksidan av flaskan och att varje etikett har ett stort tryck med vingårdens namn, samt mycket mindre utskrifter om innehållet och fina detaljer om det enskilda vinet. Som ni märkt, varierar olika typer av vin och naturligtvis de olika vingårdarnas stil och design av etikett, men alla i innehåller viss mån samma grundläggande information.

Den första och kanske viktigaste delen av informationen varenda vinetikett omfattar, är namnet på vingården. Detta kan vara namnet på det aktuella företaget som gjorde det speciella vinet eller vara ett varumärkesskyddat märke. Det variera från en vinhandlare till nästa och många marknadsför sina viner under ett antal olika etiketter.

En Vinetikett Visar Var Druvorna Odlas

Efter detta bör din uppmärksamhet fästas vid området på etiketten. Detta speciella område används för att beteckna regionen eller i många fall det land där druvorna för detta vin odlas. Du kanske upptäcker att vingårdsgods kan välja att vara alltför omfattad i sin användning av detta område genom att helt enkelt lista Kalifornien som en beteckning eller så kan de välja att vara mycket specifik.

Till exempel om benämningen på vinetiketten på en flaska Domaine Du Pourra Gigondas skulle vara Cru Des Côtes du Rhône, skulle det innebära att dessa druvor odlades längs floden Rhône. Inte bara är detta viktigt för att hjälpa dig att avgöra var druvorna kom från och kanske den totala smak – och doftupplevelse du kommer att känna av vinet när du köper på nätet, denna information är även definierad i lag.

Någonstans på etiketten finner du juridisk information som Appellation Contrôlée för franska viner eller Denominazione Della Origine Contrallata (DOC) för italienska viner. Dessa föreskrifter styr hur mycket av vinet som kan göras från druvor som odlas utanför det specificerade området, i de flesta fall är det 15 % eller mindre.

En Vinetikett Visar Årgången

De flesta av oss vet att när vi tittar på en vinetikett, kommer vi att finna årgången av det angivna vinet. Vad många inte vet är att detta inte är det år då vinet faktiskt tappats upp. Detta är i själva verket ett mycket vanligt misstag den genomsnittliga personen som köper vin, gör. Det datum som anges på vinetiketten är det år då druvorna har skördats.

I själva verket finns det många fall där du kommer att köpa vin där druvorna skördats många år innan vinet från dem hällts i flaskor. För att klargöra detta lägger några vingårdar till ordet Vintage på etiketten. I Spanien skulle detta ord vara Cossecha och i Italien Vendammia. Men de flesta av de vinproducerande länderna har lagar som kräver att minst 85 % av de druvor som används för att göra varje vin ska ha skördats under året som anges som Vintage, den andra 15 % kan komma från andra år.

Sorten Finns Också På Vinetiketten

Etiketten visar även den specifika vinsorten vilken indikerar en specifik typ av druvor som har använts vid framställning av vinet du tittar på. Alla vingårdar väljer dock att inte avslöja denna upplysning. De som kommer från Frankrike och Italien gör inte detta eftersom deras lagar för vinproduktionen är stränga.

Dessa lagar kräver av varje region att producera traditionella vinsorter, till exempel att Cabernet Sauvignon, Merlot ska komma från Cabernet i Frankrike. Andra länder tillåter användning av ”icke-sorter” i produktionen av vin som bär liknande namn, USA till exempel kräver endast att 75 % av de druvor som används för att göra en viss mängd bör vara av den typ av druvor som namnges på vinetiketten.

Tyskland Indikerar Mognad På Sina Etiketter

Tyska vinodlare har en tradition av att lista, inte bara mognaden av druvorna som används på etiketten, utan också kvaliteten på den färdiga produkten. Österrike följer också detta koncept, om än i en något annorlunda form. Till exempel om du tittar på ett vin till försäljning med frasen ”Kabinett” på etiketten, tyder detta på att vinet gjorts med druvor på lägst mognadsnivå. Men den kan också ange ”Qualitätswein mit Prädikat”, vilket indikerar högsta kvalitetsnivån i detta skede av mognad.

Var Vinet Buteljerats

Om du tittar på ett antal olika typer av vin kan du se frasen ”Estate Bottled, Mise en Bouteilles Au Chateau” (franska) eller ”Gutsabfüllung” (tyska) tryckt på etiketten. Denna enkla fras på varje vinetikett anger att du tittar på viner till salu som gjorts med druvor som odlats i personliga vingårdar, något som länge varit en tradition i Europa och vinner snabbt popularitet även i USA.

Ytterligare Information Som Krävs På En Vinetikett

När du tittar på ett vinetikett, kommer du se att det finns mer information baserat delvis på var vinet till salu kommer ifrån. Till exempel på tyskt vin bär alla ett ”Amptliche Prüfungs” Nummer (AP Number). Detta är ett serienummer som tilldelas varje vin som fått sitt officiella smaktest.

Franska viner bär en mer traditionell ranking sin etikett, till exempel kan du se ”Premier” eller ”Grand Cru” på en Bourgogne som har visat sig uppfylla dessa mycket höga krav. I USA är det den bakre etiketten som styrs av mycket specifika lagar. Det är här den officiella ”Surgeon General Health” varningen som styr konsumtionen av alkohol måste skrivas. De flesta etiketter listar även innehållets basalkoholhalt och den faktiska storleken av flaskan i volym. För de som köper importerat vin för försäljning i USA listar den bakre vinetiketten också namn och kontaktuppgifter till importören.

De Flesta Vinetiketter Bär På Extra Detaljer

När du tagit del av all den information som krävs på en vinetikett, finns det en mängd frivilliga uppgifter du kan hitta. Till exempel så väljer många vingårdar att använda den bakre vinetiketten att tillägga vinmakarens detaljerade anteckningar. Här kan du också se uppgifter om eventuella utmärkelser som vinet eller vingården har tjänat över historien. Vissa använder detta utrymme på deras vinetikett att lägga till reklam om sina andra viner eller produkter och naturligtvis kommer du alltid att finna att det finns utrymme för en streckkod.

Nu när du vet vad du ska leta efter på en vinetikett, bör du kunna se långt närmare på alla viner för försäljning och veta exakt vad du får, liksom avgöra om detta är ett du ska investera din tid, dina pengar och smaklökar i.

Frågor och svar:

Vilken information finns vanligtvis på en vinetikett?

Vinetiketten innehåller vanligtvis information om vingården, var druvorna odlas, årgången, vinsorten och var vinet buteljerats.

Varför är det viktigt att kunna läsa en vinetikett?

Att kunna läsa en vinetikett ger dig all nödvändig information om vinet du köper, inklusive var det kommer ifrån, vilken druva som används och årgången.

Vad betyder Appellation Contrôlée och Denominazione Della Origine Contrallata?

Appellation Contrôlée är en fransk term som betyder ”kontrollerad ursprungsbeteckning” och Denominazione Della Origine Contrallata är en italiensk term som betyder ”kontrollerad ursprungsbeteckning”.

Vad betyder Vintage på en vinetikett?

Vintage på en vinetikett indikerar att minst 85% av druvorna som används för att göra vinet skördades under det år som anges på etiketten.

Vilken extra information kan finnas på en vinetikett?

Utöver grundläggande information kan en vinetikett innehålla vinmakarens anteckningar, utmärkelser som vingården har tjänat och reklam för andra viner eller produkter.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - GRW Saperavi 2019 artikel nummer 209501 från producenten GRW (Georgian Royal Wine) från området Georgien - Vinjournalen.se
GRW Saperavi 2019
Pris:101 :-
Artikel nr:209501
Smak björnbär, choklad, ekfat, fruktig, lavendel, plommon, russin, mörka körsbär, nyanserad
Arom björnbär, choklad, ekfat, lavendel, mörka-körsbär, nyanserad, plommon, russin, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2019Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.