Hur du ska gå till väga när du sabrerar en Champagne lär du dig nedanför. Den teori som sägs vara mer trolig till sabreringens ursprung är den där ryska kosacker införde detta öppnande av Champagneflaskan. De ryska kosacker som efter Napoleons fall rörde sig i Champagne och Paris sägs ha introducerat sabrering som en förlängning av traditionen där man krossar glaset efter att ha druckit tsarens skål.
Hursom, kan det se svårt ut att sabrera Champagne, men med några enkla knep behöver det inte vara så.
- Ta alltid av folien av korken, så inga glassplitter flyger mot sabreraren.
- Håll flaskan i en 45 graders vinkel i ena handen och sabeln i den andra.
- Lägg an bladet mot flaskan och för bladet fast och bestämt längs flaskan tills den träffar halsens kant.
- Glaset kommer då att spricka och korken samt toppen av flaskhalsen flyger iväg.
- Trycket i flaskan är anledningen till att få glas i vinet är nästintill obefintlig.
Att sabrera Champagne är ett väldigt dramatiskt sätt att öppna en Champagneflaska och kan lätt imponera på många middagsgäster. Det är dock inte okomplicerat, så ta hänsyn till följande tips.
- Slå längs den skar där de två flaskhalvorna är hopfogade. Glaset är svagare där.
- Viktigt är att sabrera mousserande viner som är framställda enligt traditionella champagnemetoden, eftersom flaskorna annars har för klent glas och lätt spricker när de sabreras.
- I början kan det vara av fördel att använda en handske eller linneservett i den hand som flaskan hålls i för att undvika eventuella glassplitter.
- För att få till ett rakt snitt är det viktigt att använda lagom kraft vid sabreringen, inte för mycket eller för lite.
Det man ska tänka på när man sabrerar Champagne är sålunda att använda rätt flaska och rätt teknik, samt alltid tänka på säkerheten. För att kunna göra intryck på dina gäster är det också en självklarhet att dessa placerar sig bakom dig som sabrerar.