Hem » Vin Skola » Lär dig sabrera Champagne

Lär dig sabrera Champagne

champagne-in-ice-bucket - Vinjournalen.se

Hur du ska gå till väga när du sabrerar en Champagne lär du dig nedanför. Den teori som sägs vara mer trolig till sabreringens ursprung är den där ryska kosacker införde detta öppnande av Champagneflaskan. De ryska kosacker som efter Napoleons fall rörde sig i Champagne och Paris sägs ha introducerat sabrering som en förlängning av traditionen där man krossar glaset efter att ha druckit tsarens skål.

Snabbmeny för denna artikel

Hursom, kan det se svårt ut att sabrera Champagne, men med några enkla knep behöver det inte vara så.

 • Ta alltid av folien av korken, så inga glassplitter flyger mot sabreraren.
 • Håll flaskan i en 45 graders vinkel i ena handen och sabeln i den andra.
 • Lägg an bladet mot flaskan och för bladet fast och bestämt längs flaskan tills den träffar halsens kant.
 • Glaset kommer då att spricka och korken samt toppen av flaskhalsen flyger iväg.
 • Trycket i flaskan är anledningen till att få glas i vinet är nästintill obefintlig.

Att sabrera Champagne är ett väldigt dramatiskt sätt att öppna en Champagneflaska och kan lätt imponera på många middagsgäster. Det är dock inte okomplicerat, så ta hänsyn till följande tips.

 • Slå längs den skar där de två flaskhalvorna är hopfogade. Glaset är svagare där.
 • Viktigt är att sabrera mousserande viner som är framställda enligt traditionella champagnemetoden, eftersom flaskorna annars har för klent glas och lätt spricker när de sabreras.
 • I början kan det vara av fördel att använda en handske eller linneservett i den hand som flaskan hålls i för att undvika eventuella glassplitter.
 • För att få till ett rakt snitt är det viktigt att använda lagom kraft vid sabreringen, inte för mycket eller för lite.

Det man ska tänka på när man sabrerar Champagne är sålunda att använda rätt flaska och rätt teknik, samt alltid tänka på säkerheten. För att kunna göra intryck på dina gäster är det också en självklarhet att dessa placerar sig bakom dig som sabrerar.

Vinjournalens Champagne Tips


sabrera champagne

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-

Bildgalleri – Champagne sabrering

Visste du detta om att sabrera Champagne?

 • Visste du att Napoleons Hussars också är kända som upphovsmannen till sabrage, en metod för att öppna en flaska champagne med sabel.
 • Visste du att sabrering av champagneflaska också kan göras med ett vinglas istället för att använda en kniv.
 • Visste du att det är säkert att sabrera champagne när champagneflaskan är perfekt kyld i kylen och helt nedsänkt i isvatten i en timme.
 • Visste du att de flesta champagneflaskor som sabrerades samtidigt är 487 och uppnåddes av La Sciabolata dei Momò (Schweiz), i Mendrisio, Schweiz, den 5 september 2015.
 • Visste du att du kan sabrera champagne med svärd och med vinglas.

Film hur du sabrerar Champagne

Frågor och svar

Kan man gå en kurs i sabrering?

Här och där dyker det ibland upp kurser om sabrering. The Winery Hotel i Solna/Stockholm har alltid kurser i sabrering på sommaren. Kolla även på eventföretagen.

När blev det aktuellt att sabrera champagne?

10 år efter franska revolutionen när Napoleon tog makten använde han och några av hans soldater sablar med mässingsfäste. När han segrade i strid, vilket han oftast gjorde välkomnades de med att folk vanligtvis kastade flaskor champagne till dem som en form av firande. Och då började soldaterna att sabrera flaskan för att kunna dricka.

Vad är ett bra sabreringssvärd?

Ett sabreringssvärd (eller champagne-sabel) bör ha en helt oslipad egg så att man kan göra ett snabbt, rakt och snyggt snitt när man lutar flaskan 45 grader.

Vem kan sabrera bäst?

Det vet vi inte men vi vet vem som kan sabrera mest! I Guiness rekordbok korar man vem som kan sabrera flest flaskor under en minut. 66 flaskor är ett taget rekord 2015 som hittills inte ä bräckt.

Kan man sabrera andra mousserande viner?

Javisst, både prosecco och cava kan sabreras. Se bara till att flaskan är väl kyld för då ökar dina chanser att lyckas. Och bli inte frestad att dricka direkt ur en sabrerad flaska – i stundens hetta kan detta verka som en bra idé, men det är det säkraste sättet att ge dig själv ett lodigt leende.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.