Hem » Vin Skola » Så blir du vinexpert på en månad

Så blir du vinexpert på en månad

Det finns inget speciellt sätt som är rätt för att studera vin. Alla har sina olika sätt att lära sig saker, och med vin kan det gå till på många olika sätt. Är man bara intresserad finns det många roliga tillvägagångssätt. Ett hett tips är dock att försöka komma in på samma tankebanor som en vinexpert. Det gör du i fyra enkla steg:

  • Prova två viner av samma sort från olika länder
  • Prova ett vin som är likt ditt favoritvin
  • Läs på om en vinregion och prova viner därifrån
  • Anordna en blindprovning hemma

Genom att jämföra två viner som är tillverkade på samma druvart och på samma tillvägagångssätt men har olika ursprungsland kan du lära dig mycket om hur olika klimat och odlingsmarker påverkar smaken. På köpet får du reda på vilket land du tycker bäst om när det gäller denna druva.

Vi alla har våra favoritviner, men börjar det inte bli lite tråkigt att beställa in samma sort varje gång utan att ens titta på menyn? Även om du har en väldigt specifik smak finns det alltid liknande motsvarigheter. Börja med att köpa hem ett vin i veckan som ligger nära ditt favoritvin i smakprofil. Kanske hittar du till och med ett du gillar ännu bättre?

Börja med att läsa om en liten vinregion. Lär dig lite om dess historia och ta reda på vilka specialiteter som finns. Köp hem en flaska och prova, och fortsätter du med några fler regioner kommer du snart att kunna urskilja ursprung vid ett blindtest.

Vill du dela dina kunskaper med vänner kan du bjuda in dem till en liten vinprovning. Be gästerna att ta med en flaska från det område du studerat eller olika viner med en speciell druva som ni kan jämföra.

Frågor och svar:

Vad är ett hett tips för att bli en vinexpert på en månad?

Ett hett tips är att försöka komma in på samma tankebanor som en vinexpert genom att prova två viner av samma sort från olika länder, prova ett vin som är likt ditt favoritvin, läsa på om en vinregion och prova viner därifrån samt anordna en blindprovning hemma.

Vad kan man lära sig genom att jämföra två viner av samma sort från olika länder?

Man kan lära sig mycket om hur olika klimat och odlingsmarker påverkar smaken samt vilket land man tycker bäst om när det gäller denna druva.

Vad är fördelen med att prova ett vin som är likt ditt favoritvin?

Fördelen är att man kan hitta liknande motsvarigheter till sitt favoritvin och kanske till och med hitta ett vin man gillar ännu bättre.


Vad kan man göra för att lära sig mer om en vinregion?

Man kan läsa om dess historia och ta reda på vilka specialiteter som finns samt köpa hem en flaska och prova. Genom att fortsätta med fler regioner kan man snart urskilja ursprung vid ett blindtest.

Vad kan man göra om man vill dela sina kunskaper med vänner?

Man kan bjuda in dem till en liten vinprovning och be gästerna att ta med en flaska från det område man studerat eller olika viner med en speciell druva som ni kan jämföra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.