Det finns inget speciellt sätt som är rätt för att studera vin. Alla har sina olika sätt att lära sig saker, och med vin kan det gå till på många olika sätt. Är man bara intresserad finns det många roliga tillvägagångssätt. Ett hett tips är dock att försöka komma in på samma tankebanor som en vinexpert. Det gör du i fyra enkla steg:

  • Prova två viner av samma sort från olika länder
  • Prova ett vin som är likt ditt favoritvin
  • Läs på om en vinregion och prova viner därifrån
  • Anordna en blindprovning hemma

Genom att jämföra två viner som är tillverkade på samma druvart och på samma tillvägagångssätt men har olika ursprungsland kan du lära dig mycket om hur olika klimat och odlingsmarker påverkar smaken. På köpet får du reda på vilket land du tycker bäst om när det gäller denna druva.

Vi alla har våra favoritviner, men börjar det inte bli lite tråkigt att beställa in samma sort varje gång utan att ens titta på menyn? Även om du har en väldigt specifik smak finns det alltid liknande motsvarigheter. Börja med att köpa hem ett vin i veckan som ligger nära ditt favoritvin i smakprofil. Kanske hittar du till och med ett du gillar ännu bättre?

Börja med att läsa om en liten vinregion. Lär dig lite om dess historia och ta reda på vilka specialiteter som finns. Köp hem en flaska och prova, och fortsätter du med några fler regioner kommer du snart att kunna urskilja ursprung vid ett blindtest.

Vill du dela dina kunskaper med vänner kan du bjuda in dem till en liten vinprovning. Be gästerna att ta med en flaska från det område du studerat eller olika viner med en speciell druva som ni kan jämföra.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy