Hem » Vin Skola » Jo, Sangiovese är en matdruva!

Jo, Sangiovese är en matdruva!

matdruva - dukat bord med kallskuret och vin

Att Sangiovese är Italiens stora vin- och matdruva har nog inte undgått någon. Sangiovese är också Italiens mest planterade och mest populära druvsorter som används för att göra rikt strukturerade, något rustika viner som sträcker sig från prestigefyllda finviner till enkla lantviner.

Sangiovese som är uppskattad för sin fina balans mellansyra och tanniner och druvorna producerar några av Italiens mest kända röda viner, vi tänker på Chianti och Brunello di Montalcino. Sangioveses viner är ofta är ganska tanninrika med en hög syra. de är fint strukturerade med smaker av körsbär, röda plommon, jordgubbar och torkade italienska örter, kanske också lite tobak, rök och läder … viner som ofta tål att lagras en tid, vilket får vierna att mjukna och smakerna att integreras ordentligt.

Det finns olika vinstilar av druvan Sangiovese, lite beroende på region. Toscana, Umbrien, Kampanien är de tre stora regionerna för denna druva som kan kallas något olika, beroende på region och vinstil som exempelvis Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino, Prugnolo Gentile, Sangiovese Grosso, Rosso di Montepulciano, Morellino, Rosso di Montalcino, Montefalco Rosso, Chianti, Morellino di Scansano är några.

Kan vi titta närmare på ett speciellt vinområde, se vilka viner som man gör där och prova ett gott vin?

Matdruva - Sangiovese

En matdruva i Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino är en liten vinregion i södra Toscana och här producerar man några av Italiens bästa viner som ligger högt på skalan på världens mest populäraste och prestigefyllda vinstilar, Brunello di Montalcino-vin.

Druvan heter Brunello, men tja, det är egentligen en Sangiovese, närmare bestämt en Sangiovese Grosso, en typ av Sangiovese med extra stora duvor. Alla Brunello di Montalcino-viner görs uteslutande av Sangiovese Grosso-druvor, traditionellt och strikt, för att skilja vinet från Chianti-stilen. Druvorna odlas på det klassiskt sluttande området Montalcino, lite söder om Siena.

Men här har man gjort vin sedan länge. Redan på tidigt 1300-tal tillverkade man röda viner i detta område. Populariteten för vinerna tilltog under 1500, 1600 och 1700-talen, både i Italien och i andra länder. Under dessa år har man förstås utvecklat stilen fram till 1800-talet, då man kan skymta början till dagens Brunello di Montalcino-stil.

Detta skedde till stor del tack vare Montalcinos finaste egendomar, Biondi-Santi på vingodset Fattoria del Greppo som provade fram nya metoder för att få en fantastisk ny vinstil, som ingen kunde motstå. Här blandade man även Sangiovese friskt med andra sorter och på den tiden var det vanligt att jäsa alla druvor tillsammans, oavsett om det var olika sorter eller till och med hade annan färg. Men hos Fattoria del Greppo vinifierade man Sangiovese separat från de andra sorterna och kanske låg det unika i dessa vinerna just där. Biondi-Santis Brunello di Montalcino-viner fick rykte om sig som en av Italiens bästa Brunello-viner på 50-talet och det tycker man än idag. Man pratat idag ofta om två typer av Brunellos, ‘old school’ och ’new school’.

Vad var så unikt med denna matdruva?

Dagens Brunello di Montalcino-viner har en härlig mörkröd granatfärg och är fyllda med mörka frukter, vanilj och örter och kanske ett stänk av jordighet. Dessa ekfatslagrade viner som är så här fylliga och alkoholhalter som seglar upp runt 14 eller 15%, måste ha en bra tanninstruktur och en ljust, lätt förnimbar syra som ger balans och en tydlig fräschör, livligare och fruktigare än de flesta andra röda viner. Det är på grund av den höga alkoholhalten som vi kallar druvan för Italiens, godaste matdruva.

Matdruva - staden Montalcino2

I Montalcino gick livet vidare

Den goda vinstilen uppmuntrade och lockade förstås nya vingårdar och nya producenter till området och på 60-talet fanns det minst 11 Brunello-producenter i Montalcino-området. Ju populärare vinerna blev, desto mer satsades på namnet Brunello di Montalcino som fick sin DOCG-titel 1980. Idag finns det fler än 200 vinproducenter, oftast små familjevingårdar som tillverkar dessa fantastiska och komplexa röda viner.

DOCG-reglerna stipulerar bland annat att vingårdarna måste ligga på sluttningar men inte högre än 600 m och ha så pass bra solexponering, att druvorna hinner mogna ordentligt och få en rik smak innan de skördas. Klimatet är perfekt och framför allt pålitligt. Vi brukar kalla det för mikroklimat, alltså ett milt klimat som är en korsning mellan havets svalkande briser och det soliga bergsklimatet där odlingarna finns.

En familjeproducent är familjen Fattoi

Det var först strax efter andra världskriget som familjen Fattoi bestämde sig för att börja producera eget vin på sin familjeägda lilla gård på 70 hektar på de lummiga sluttningarna kring staden Montalcino av de druvor som de hittentills sålt till andra vinproducenter. Azienda Fattoi heter vingården som drivs av farfar Leonardo Fattoi tillsammans med sönerna, Fattoi Ofelio & Figli, heter firman mer juridiskt.

På gården har man alltid odlat både oliver och vin och familjen har producerat viner i flera generationer, kända och majestätiska Brunello-viner som fått mycket bra kritik internationellt. Bland annat har det kända vinmagasinet Wine Spectator gett vinet hela 94 poäng av 100!

Idag tillverkar man tre olika Brunellos: Montalcino Rosso, Brunello di Montalcino och Brunello di Montalcino Riserva. Familjen Fattois erfarenhet och passion garanterar att det vinet vi ska prova, Brunello di Montalcino ‘Fattoi’ 2016, håller en bra matdruva av otroligt snygg kvalitet, för här pratar vi småskalig produktion.

matdruva - Brunello

Ett gott matvin – Brunello di Montalcino ‘Fattoi’

Brunello di Montalcino ‘Fattoi’ finns nu av årgång 2016 och är ett verkligt elegant Brunello-vin som finns på Systembolaget. Vinet har fått smeknamnet ‘Fattoi’ efter familjen. Fattoi-vinet är ett stilsäkert och välbalanserat vin med en uttrycksfull känd Brunello-karaktär. Det är fylligt, kryddigt och komplext. Över den ljuvliga fattonen med aromatisk cederarom sprider sig en elegant och rik doft- och smakpalett som domineras av mustiga och generöst tilltagna aromer av torkade mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat och tobak – härliga och intensiva smaker rakt igenom.

Brunello di Montalcino ‘Fattoi’ har tydliga, mjuka tanniner och en suveränt bra finish. Vinet har lagrats i 3 år på ekfat och denna underbara matdruva ger oss förstås ett underbart vin som passar bra till smakfulla, grillade och maffiga kötträtter av nöt, vilt eller lamm och är lika extra gott till en vegetarisk böngryta som till en spaghetti och köttbullar i tomatsås. Även salta ostar som Västerbotten, Pecorino, Parmesan och getostar som Manchego gör sig bra tillsammans med detta vin.

Vill du kunna lagra vinet i några år? Tänk på att Brunello di Montalcino ‘Fattoi’ 2016 har en utmärkt lagringspotential på sådär i alla fall 5-10 år under rätt förhållanden.

Brunello di Montalcino DOC ‘Fattoi’ 2016 | nr 3097 |249 :-

Frågor och svar

Vad är mikroklimat?

Mikroklimat beskriver klimatet i ett mycket litet område och ofta menar man just miljön där vinstockarna står, runt vinrankan, druvklasarna, blad och skott och den temperatur och luftfuktighet som rådet däromkring.

Vad är skillnaden mellan ett makro-, meso- och mikroklimat?

Makroklimat i vinsammanhang vilket är klimatet i en hel region. Mikroklimat är klimatet kring en enskild vinranka och med mesoklimat menar man klimatet i en specifik vingård eller på ett specifikt vingårdsläge.

Varför är Brunello-vin dyrare än många andra italienska viner?

En anledning till att Brunello har en något dyrare prislapp är småskalig produktion och att en del viner kan vara svåra att hitta.

Hur länge kan man lagra Brunello?

Ett bra Brunello-vin kan åldras fint i många år. Vinet brukar vara gott att dricka efter ca 10 år och många experter menar att det kanske till och md bör lagras i minst 10 år. Fast vi tycker att det går alldeles utmärkt att drickas efter 5 år.

Vad finns att se och göra i Montalcino?

Förutom att besöka vingårdar och äta god mat så ka man njuta av den ståtligt underbara naturen, man kan ta en dagsutflykt till Chianti eller äta middag i den gastroniska kulturstaden Siena som sägs ha några av Italiens bästa restauranger och du kommer nog att få den bösta matupplevelsen som du någonsin kommer att få.

Läs mer om Toscanas viner:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.