Hitta rätt bland Alsacevinerna

De viner som tillhör Apellation d’Origine Contrôlé d’Alsace består alltid till 100 % av den druvsort som står angiven på flaskan. Om denna inte är angiven är vinet baserat på en blandning av gröna druvor som kallas Edelzwicker eller Gentil. Det är dock inte alltid något av dessa ord finns med, utan vingården flaskan kommer ifrån använder sig ibland av ett eget varumärkesnamn.

Viner från Alsace kontrolleras regelbundet av ett organ som har en anknytning till Institut National des Appellations d’Origine. Det finns en del regler som måste åtföljas, vilket bland annat innebär att allt vin med denna märkning måste buteljeras på plats på vingården och att det finns vissa restriktioner i fråga om vilken typ av flaska man får använda. Till exempel måste alla Alsaceviner förutom Crémant säljas i en särskild flaska som kallas flûte d’Alsace. 74 % av vinerna i Alsace har fått märkningen AOC Alsace. 92 % av dessa viner är vita. Förutom AOC Alsace finns följande specifikationer:

  • AOC Alsace Grands Crus
  • AOC Crémant d’Alsace

På etiketten kan du även hitta någon av benämningarna Vendanges Tardives eller Sélection de Grains Nobles. Den förstnämnda betyder bokstavligen ”sen skörd” och indikerar att viner blivit framställt enligt de strängaste reglerna för franska AOC-viner. Dessa viner anses som mycket högkvalitativa och framställs på druvsorterna gewurtztraminer, riesling, pinot gris eller muscat. Innan man skördar druvorna väntar man flera veckor efter det vanliga skördedatumet så att de hinner bli övermogna. Detta skapar en särskild smak som är uppskattad av många. Den andra benämningen, Sélection de Grains Nobles, indikerar att man odlat druvorna enligt reglerna för Vendanges Tardives, och att man sedan valt ut de druvor som angripits av ädelröta. Dessa viner präglas av styrka, skarphet, komplexitet och lång eftersmak.

Frågor och svar:

Vilken druvsort måste vara angiven på flaskan för att ett vin från Alsace ska tillhöra Apellation d’Origine Contrôlé d’Alsace?

Vinet måste till 100 % bestå av den druvsort som står angiven på flaskan.

Vad är Edelzwicker eller Gentil?

Det är en blandning av gröna druvor som används om den angivna druvsorten inte finns med på flaskan.

Vilka specifikationer finns det för Alsaceviner utöver AOC Alsace?

Det finns AOC Alsace Grands Crus och AOC Crémant d’Alsace.

Vad betyder Vendanges Tardives?

Det betyder “sen skörd” och indikerar att viner blivit framställt enligt de strängaste reglerna för franska AOC-viner.

Vad är Sélection de Grains Nobles?

Det är en benämning som indikerar att man odlat druvorna enligt reglerna för Vendanges Tardives, och att man sedan valt ut de druvor som angripits av ädelröta. Dessa viner präglas av styrka, skarphet, komplexitet och lång eftersmak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.