Hem » Vin Skola » Hitta bra Bordeauxviner till bra pris

Hitta bra Bordeauxviner till bra pris

26_itemthemeimage_4773-jpg - Vinjournalen.se

För det första kan det vara bra att välja ett vin som kommer från ett angränsande område som ligger utanför de dyraste. Bordeaux är uppdelat i 38 underregioner med 57 appellationer. Priserna inom Bordeaux kan skilja sig enormt och detta beror på två saker: områdenas olika terroir, som har att göra med jordmån osv., samt områdenas Cru-klassificering. Ett område med hög klassificering och höga priser angränsar ofta till områden som producerar billigare viner. Det kan vara en god idé att leta upp några exklusiva vinområden och sedan kolla upp områdena som ligger i närheten. På så sätt kan du få ett billigare vin som har liknande förutsättningar som de dyrare varianterna.

En annan sak du bör tänka på när du letar efter prisvärda Bordeauxviner är givetvis årgången. Här kommer exempel på några bra årgångar i de billigare prisklasserna:

  • 2000
  • 2003
  • 2005
  • 2008
  • 2009
  • 2010

Sist, men inte minst, bör du undersöka flaskans etikett för ledtrådar om vinets kvalitet. Är vinet märkt Appellation Bordeaux-Superiore Controllé är vinet lagrat i minst ett år innan försäljning, vilket är en kvalitetsindikation. Om du hittar Appellation Bordeaux Controllé, utan ordet Superiore, är lagringsländen och alkoholhalten i regel något lägre. Även alkoholhalten kan nämligen avslöja vinets kvalitet då en högre sådan ofta (men inte alltid) innebär högre druvkvalitet. 12,5-13,9 % är en bra riktlinje.

En annan sak att hålla utkik efter på etiketten är något av följande uttryck: ”Mis en Bouteille en Château” eller ”Mis en Bouteille a la Propriete”, som i princip betyder att vinet buteljerats av den producent som står angiven på flaskan. Detta gör att du kan undvika lågkvalitetsviner som köpts i bulk och drygats ut av leverantören.

Frågor och svar:

Vilket är ett bra tips för att hitta prisvärda Bordeauxviner?

Att välja ett vin från ett angränsande område som ligger utanför de dyraste.

Vad påverkar priserna inom Bordeaux?

Områdenas terroir och Cru-klassificering.

Vilka årgångar kan vara bra att leta efter i de billigare prisklasserna?

2000, 2003, 2005, 2008, 2009 och 2010.

Vad kan flaskans etikett avslöja om vinets kvalitet?

Om vinet är märkt Appellation Bordeaux-Superiore Controllé, om alkoholhalten är hög och om det står ”Mis en Bouteille en Château” eller ”Mis en Bouteille a la Propriete”.

Varför är det bra att undvika lågkvalitetsviner som köpts i bulk och drygats ut av leverantören?

För att få ett vin av högre kvalitet och smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.