Castilla – La Mancha – hjärtlig vinregion mitt i Spanien

La Mancha omslag

Vi ska titta närmare på vinregionen La Mancha. På Vinjournalen har vi faktiskt skrivet mer om Portugal än om Spanien. Nu är det dags och vi börjar men vinregionen La Mancha och tipsa om ett prisvärt vin.

Vinregionen La Mancha ligger i hjärtat av Spanien och heter egentligen Castilla-La Mancha. Området ligger söder och öster om den spanska huvudstaden Madrid. Här ligger också de flesta av Spaniens vingårdar, eftersom detta är ett land med olika kalkstensjordar och perfekt för vinodling, så man tillhandahåller druvor till andra regioner för vin, exempelvis förser man regionen Jerez med druvor som de behöver för produktion av deras kända sherry. La Mancha omges av Madrids vinregion i norr, Valencia i söder och Murcia i sydost.

Men man producerar inte enbart bordsviner. Även om regionen traditionellt har varit känd för produktion av bulkviner av lägre kvalitet, så ändrades detta i och med att Spanien gick med i EU på mitten av 80-talet. Då började regionen visa framfötterna med viner av hög kvalitet, generellt fortfarande prisvärda. Och vinerna har stadigt förbättrats genom moderna tekniker för vinframställning, bättre fat, kompetenta vinmakare med lång erfarenhet och perfekta druvor.

La Mancha - väderkvarn

La Mancha – ett hav av läckra vindruvor!

I regionen finns en mångfald av druvor, både inhemska och traditionellt kända kontinentala vitis vinifera druvor. Vinstilarna varierar också, från mer traditionellt spanska stilar till med kontinentalt influerade blandningar med Bordeaux-druvor. Mer än två tredjedelar av allt vin som tillverkades i regionen är rött.

Bland de röda druvsorterna hittar man förstås Tempranillo, men Bobal och Garnacha Tintorera är också populära druvor. Andra druvor är gamla kändisar som Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Garnacha, Alicante Bouschet, Monastrell och Syrah är några exempel.

Även man förknippar Spanien med röda viner, så ser man att de vita vinerna kommer stort. Den mest planterade druvsorten i vinregionen är den gröna druvan Airén, men här finns fler vitvinsdruvor Macabeo, Malvar och Albillo. Man hittar även här de kontinentala druvorna Muscat, Verdejo samt Chardonnay och Sauvignon Blanc.

La Mancha har två kvalitetskategorier

Antingen är vinerna i Castilla-La Mancha klassificerade under DO La Mancha där två producenter egna ursprungsbeteckningar för sina kvalitetsviner eller det mer sluttande området DO Valdepeñas som främst producerar röda, kraftfulla mer ekfatslagrade viner.

Vill du besöka La Mancha, hälsa på vingårdar, prova viner, äta god lokal mat och uppleva sagolik natur, så tipsar vi om att gå in på websidan WineTourism.com som har ett flertal tips för dig som är sugen.

DO La Mancha och druvan Garnacha

La Mancha - duvor Garnacha

Utan tvekan är det två druvor som präglar vinerna i regionen, Tempranillo och Garnacha som är en gammal druva och även kontinentalt kallas för Grenache. Druvan lär ursprungligen ha odlats så tidigt som på 1500-talet i regionen där den idag gärna får växa på gamla vinstockar som är minst 35 år gamla. Därefter först sägs den ha rest över Pyrenéerna till Frankrike och då till Rhone, där den fort blev väldigt populär och Garnacha hr blivit en trenddruva i ett flertal vinländer. Det finns ca ett 50-tal viner både från Spanien, Chile och Argentina att välja på i Systembolagets sortiment, oftast utan dyr prislapp ifall du vill prova några olika vinstilar.

Inte alla viner är gjorda till 100% av Garnacha eftersom druvan även är en ypperligt bra blanddruva då den tillför vinet fruktighet, gör dem mjuka och dämpar syran. Garnacha är en blå druva som används för roséviner och till starkvin.

Garnacha är en tålig och okonstlad druva som kännetecknas av att den är motståndskraftig mot vind och torka. Den tål extrema temperaturer och anpassar sig väl till olika typer av jordmån och det är klimatet och jorden som visar druvans skillnader i vinerna. Detta blir förstås köttviner som passar till nöt, vilt, lamm, hjort, fågel …

Garnacha odlas idag i många delar av världen. I Italien, Israel, Nordafrika, Australien och även i Kina odlas duvan med stor framgång. Den internationella dagen, Grenache Day firas alltid den 3: e fredagen i september.

La Mancha – prisvärt, rött vin och småskaligt

Isla Oro Garnacha Ecologico 2021 kommer från DO La Mancha och är ett ekologiskt vin där man inte använt bekämpningsmedel eller andra kemiska medel och ingen tillsatt jäst heller.

Isla Oro Garnacha Ecologico är ett druvtypiskt 100%-tigt Garnacha-vin som har en mörkt, blåröd intensiv färg. Ett ungt vin med en stram och mycket uttrycksfull karaktär, precis som man förväntar sig av druvan Garnacha.

La Mancha - flaska

Isla Oro Garnacha Ecologico 2021 | ekovin 14 % | nr 20045 | 89:-

Här möter du ett fruktdrivet, smaskigt vin med inslag av mörkröda moreller och söta, röda skogsbär, allt toppat med mustiga örter, kanel och viol. Det känns mjukt och torrt, lite fat, ganska medelfylligt och med strama tanniner. Ett balanserat vin med bra syra, god längd och sakrik, trevlig avslutning. Det är lätt att tycka om detta vin med sin uttrycksfulla frukt från en terroir med sitt ursprung i den gamla världen.

Isla Oro Garnacha Ecologico ett gott rödvin att chilla till för detta är inget vin som man vill lagra länge. Vinet är ett perfekt köttvin, både nöt- och fläskkött kan serveras till. Du kan även hälla upp det tillsamman med lagrade ostar och getostar, men pasta med tomatsås, risotto och grönsaksrätter fungerar också bra. Vinet finns i fasta sortimentet.

Producenten

Bodegas Isla är en ekologisk certifierad familjevingård som grundades 1891 och fjärde generationens vinmakare och ägs av Manuel Isla som arbetar ihop med sina kollegor Carmen Bartolomé Alonso och Joaquín Isla Bartolomé. 

Här ligger vingårdarna å en höjd av 625 m över havet. Mycket sol naturligtvis, 2550 soltimmar per år och där maxtemperaturen stiger till över 40 grader under sommaren med mycket lite nederbörd.
Fokus ligger främst på de typiskt spanska druvsorterna Airen, Tempranillo och Garnacha.

Isla-familjens har en miljökompetens för att göra ädla viner med både karaktär och originalitet och i alla prisklasser. Man använder sig av moderna metoder med tangentiell filtrering, automatiska vinifieringstankar, temperaturkontroll under jäsning och där solcellsenergi varvas med gamla träbjälkar från slutet av artonhundratalet, ekfat och kallstabilisering.

Frågor Frågor och svar

Är La Mancha en stor vinregion?

La Mancha är den största avgränsade vinregionen inte bara i Spanien utan faktiskt i hela Europa och regionen täcker en stor del av den centrala iberiska platån och upptar nästan hälften av vinregionen Castilla-La Mancha med mer än 190 000 hektar vingårdar.

Vilken är den kändaste spanska röda druvan?

Tempranillo är den mest kända rödvinsdruvan i Spanien. “Temprano” betyder ’tidigt’ på spanska och syftar man på druvan skördas tidigt.

Är är typiskt för spanska viner?

Spanska viner görs i en rad olika stilar som återspeglar landets olika regioner och inhemska druvsorter. Det ger en unik och lokal känsla med varje vin.

Vilka vita viner produceras i La Mancha?

La Mancha har omfattande odlingar med gröna druvor från Airén och Macabeo till Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Vad betyder La Mancha på engelska?

Ordet ’mancha’ betyder ordagrant ’fläck’ men vi hittar ingen uppenbar koppling mellan ’fläck’ och regionens namn.

Läs mer om spanska viner:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.