Det kommer nya julböcker varje år och vi har valt ut 6 vinböcker för alla entusiaster från årets utgivning ifall du unnar dig lite tid att läsa själv eller så kanske du letar efter en julklapp i sista stund?

Vi återkommer varje jul med tips om nya julböcker, både svenska och engelska, inom vårt mest intressanta ämne: vin! Här är det senaste vinböckerna för lata stunder, avkoppling men inte minst för mer kunskap att ta till sig.

Vissa böcker finns som hårda klappar som inbundna julböcker och många finns i flera olika bokformat, du kan ofta ladda ner boken som fil eller som e-bok, då oftast till ett billigare pris. Och du får länk till varje bok så du kan handla direkt på nätet. Läs vad vinexperterna skrivit om i år!

The Bordeaux Club

12 vänners gemytliga äventyr och världens finaste vin. Detta är berättelsen om några vänner som samlas för att dela och fira extraordinära viner från Bordeaux. De tycker förstås om Bordeauxviner – men de tycker också olika om vinerna. Hör deras åsikter som har makten att tända ilska och splittra vänskaper lika lätt som de knöt dem samman med vin. 

Neil McKendrick är vinentusiast och Cambridge-akademiker samt medlem i Royal Historical Society. Han knyter ihop hela historien om 12 vinvänner på ett kul och intressant sätt och speglar vinpersonligheter som Hugh Johnson, Steven Spurrier och Michael Broadbent. Han hyllar skönheten i Bordeaux och viner i toppklass av årgångar som vi aldrig kommer att se igen.

 • av Neil McKendrick (på engelska)
 • 424:-
julböcker nr 1 ,2,3

Bli en hemmasommelier

Det här med att para vin med mat är alltid knepigt visar en bok bland våra julböcker. Fantastiska recept på maträtter som fläskkarré till entrecôte och efterrätter och till varje rätt så tipsas det om druvor och stilar som passar till maten. Här får du kunskap inte bara om hur man matchar vin och vin och mat eller var ska man ska tänka på men om hur du förvandlar en maträtt till en middagsupplevelse.

”När mitt intresse för vin och mat började växa vände jag mig till experterna för att få veta vilken dryck jag skulle dricka till en viss maträtt. Svaret blev alltid ett intetsägande artikelnummer. Men jag ville veta varför just det vinet passade till just den maten. Jag ville lära mig resonemanget. För bara då kunde jag se den röda tråden.”

Jenny Roshage-Theander är konditorn, kocken, chocolatieren, krögaren och sommelieren och har en lång karriär inom restaurangbranschen. Här hjälper hon och tipsar oss vanliga människor att börja våga prova mat och vin i snygga kombinationer. Helt utan pekpinnar, men med roliga tankar kring matchning.

 • av Jenny Roshage-Theander
 • 299:-

En handbok vin

Lyssna alla vinintresserade! Denna handbok vin är en perfekt hjälpreda för dig som vill veta mer om mycket och vill ha fakta, kunskap och information om kända druvor, vingårdar, vinerier samt historia om olika vinstilar och typer. Enkel, lättfattlig och bra julbok som även behandlar ämnen som vinprovning, servering och livsviktiga kunskaper kring mat och vin i kombination och bjuder på recept. Boken avslutar med matnyttiga tips kring menyskrivning och hur man ska tänka kring ordningen på det.

Det är sommelieren och författaren Andreas Kjörling som guidar oss. Andreas är en uppskattad föredragshållare och skribent som guidar oss i vinets och gastronomins värld

 • av Andreas Kjörling
 • 162:-

Skandaler i vinvärlden:

från förfalskade årgångsviner till muthärvan på Systembolaget

Vad händer inom vinbranschen? Vårt kära monopol Systembolaget har också sina kriser och precis som i alla näringar förekommer det fusk, ibland storskaligt och cyniskt medvetet. Systembolaget har sin muthärva om förfalskade årgångsviner i nacken. Hur fixade man till det? Lite om exklusiva viner till enorma belopp, fusk och mutor. Vi får också följa med storsvindlare i internationella vinvärlden. 

Vinkännaren Johan Franco Cereceda skriver en spännande bok skandaler i vinvärlden. Johan är säker berättare och en av Sveriges ledande vinskribenter, föreläsare och han har varit chefredaktör för flera vinpublikationer, tryckta som digitala, bland annat Värdens Viner och World of Wine News. 

 • av Johan Franco Cereceda
 • 311:-

Prosecco är svaret på allt

Om du gillar bubbel och främst Prosecco så är denna bok för dig! Du kommer att älska Prosecco ännu mer och glömma världen omkring dig när man får ett glas sprudlande Prosecco i handen! Under många år stod proseccon i kulisserna och väntade på den rätta stunden att göra sin sprudlande entré. Nu tar den världen med storm och får alla möjliga sammanhang att bubbla!
Boken är fullspäckad av fakta, citat och recept och allt handlar om Prosecco! Lättläst, kortläst och skojfriskt val bland våra julböcker.

Skånska Marie Helleday Ekwurtzel är frilansare, författare och har arbetat som redaktör och översättare.

 • av Marie Helleday Ekwurtzel
 • 69:-
julböckr nr 4,5,6

Routledge Handbook of Wine Tourism

En uttömmande och relativt dyr handbok om vinturism eller oenoturism som även går att ladda ner för en bra mycket billigare peng.

The Routledge Handbook of Wine Tourism ger en grundlig undersökning av både vanliga och nya frågor om vinturism. Modern vinturism sträcker sig längre än till bara odling, druvor, produktion och försäljning av vin. Boken undersöker det komplexa samspelet mellan marknad, hållbar regional utveckling och innovativa upplevelsebaserade konstruktioner som, när de är framgångsrika, bidrar till tillväxt och hållbar utveckling av global vinturism. De tittar på hur framgången för olika vinevenemang såsom vingårdsbesök, vingårdsturer, vinfestivaler och vinstigar kan stimulera utvecklingen av vinproducerande regioner och områden.

Saurabh Kumar Dixit är professor och grundare, avdelningen för turism och hotelledning, North-Eastern Hill University, Shillong (Meghalaya), Indien. Han har en kandidatexamen i hotelledning och cateringteknik, en magisterexamen i turismledning och en doktorsexamen (Ph. D.) i hotelledning.

 • av Saurabh Kumar Dixit (på engelska)
 • 2518:- 

Frågor och svar

Vad menas med vinturism?

Oftast menar man en resa till ett vinland, rundturer eller besök på vingårdar, kanske vinfestivaler och evenemang i samband där den viktigaste motivationen för turisten är att direkt uppleva egenskapen, kvaliteten på ett vin genom en provsmakning.

Vilka är fördelarna med vinturism för vinlandet?

Vinturismen fungerar också som en hävstång för den lokala ekonomin, för i och med att turismen ökar, får små städer i inlandet nya affärer och möjligheter att skapa jobb. Närvaron av resenärer under hela året är en garanti för näring för samhället och lokala entreprenörer.

Var kan hitta med om vingårdar, provningar och länderbesök?

Surfa in på sajten Winetourism och sållar mellan information, världens vinländer och vingårdar. Fi kan läsa mer om varje vingård, kolla priser och boka direkt på nätet om du känner för det.

När började intresset för vinturismen?

Begreppet Vinturism föddes på 1970-talet då man fick upp ögonen för att besöka vingårdar och prova viner direkt på produktionsstället. Idag år det ännu mer trendigt i samband med ekoturism, förstås.

Vilka är fördelarna för mig som besöker och gästar?

Man kommer i närkontakt med vinbönder och vinmakare och även olika kulturer som ger en intressant och spännande inblick i producerande vinvärlden och får kunskap so bland annat klimatförhållanden, terroir, vinstilar m.m. Störtkul!

Här finns fler boktips:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy