Hem » Vin Skola » Barolo DOCG, fantastiskt fylliga viner med kraftfull struktur

Barolo DOCG, fantastiskt fylliga viner med kraftfull struktur

26_itemthemeimage_3545-jpg

De söta vinerna var bra, men under mitten av 1800-talet gjordes många förbättringar av vinframställningsprocessen. Dessa förändringar gjordes för att förbättra kvaliteten på vinerna. De gjorde det emellertid också möjligt att producera ett torrt vin, som skulle bli otroligt populärt bland den styrande adeln i Turin och Savoy. Detta ledde till Barolo-vinernas smeknamn – Kungarnas Vin.

De bästa årgångarna av DOCG Barolo-viner:

  • 2001 Sandrone Le Vigne Nebbiolo
  • 2001 Sandrone Cannubi Boschis Nebbiolo
  • 2004 Rivetto Riserva Nebbiolo
  • 2006 Vietti Brunate Nebbiolo
  • 2007 Cantina Bartolo Mascarello Nebbiolo

Enligt DOCG-regelverket måste alla Barolo-viner framställas på 100% Nebbiolo-druvor. Vinerna är fylliga och har extremt djupa strukturer. De flesta av vinerna har en ljus rubinröd färg, men kan skifta till en djup granitnyans under de tidiga stadierna. När de åldras blir färgerna mer tegelröda eller orange. Färgerna är alltid klara, som hos bra Pinot Noir-viner.

Smakerna hos Barolo DOCG-vinerna brukar vara relativt fruktiga och med kraftig arom. De som produceras i Barolo och La Morra-regionerna mognar tidigt. De från Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba mognar lite senare. De är alla en god investering och anses vara eleganta och aromatiska viner.


Frågor och svar

Vad tillverkas barolo vin av?

Ett barolo vin måste tillverkas av Nebbiolo druvan, som du kan läsa mer om här, och ha en alkohohalt på minst 13 procent.

Vilken är världens bästa barolo?

Gattinara Travaglini Giancarlo Nebbiolo 2017 och Borgogno No Name 2014 räknas till de bästa barolovinerna.

Vad är barolo DOCG?

DOCG är den högsta klassen för italienska viner och Barolo DOCG är således de bästa barolovinerna.

Vilka är de bästa barolo vinerna?

Borgono No Name 2014 har utsetts till det barolovinet.

Vad kännetecknar en barolo druva?

Det är en blå druva som får ett mjölkaktig hinna när den mognar. Druvan ger viner med en hög tanninhalt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.