Barolo DOCG, fantastiskt fylliga viner med kraftfull struktur
De söta vinerna var bra, men under mitten av 1800-talet gjordes många förbättringar av vinframställningsprocessen. Dessa förändringar gjordes för att förbättra kvaliteten på vinerna. De gjorde det emellertid också möjligt att producera ett torrt vin, som skulle bli otroligt populärt bland den styrande adeln i Turin och Savoy. Detta ledde till Barolo-vinernas smeknamn – Kungarnas Vin.
De bästa årgångarna av DOCG Barolo-viner:
- 2001 Sandrone Le Vigne Nebbiolo
- 2001 Sandrone Cannubi Boschis Nebbiolo
- 2004 Rivetto Riserva Nebbiolo
- 2006 Vietti Brunate Nebbiolo
- 2007 Cantina Bartolo Mascarello Nebbiolo
Enligt DOCG-regelverket måste alla Barolo-viner framställas på 100% Nebbiolo-druvor. Vinerna är fylliga och har extremt djupa strukturer. De flesta av vinerna har en ljus rubinröd färg, men kan skifta till en djup granitnyans under de tidiga stadierna. När de åldras blir färgerna mer tegelröda eller orange. Färgerna är alltid klara, som hos bra Pinot Noir-viner.
Smakerna hos Barolo DOCG-vinerna brukar vara relativt fruktiga och med kraftig arom. De som produceras i Barolo och La Morra-regionerna mognar tidigt. De från Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba mognar lite senare. De är alla en god investering och anses vara eleganta och aromatiska viner.