Hem » Vin Skola » Är du en vinsnobb?

Är du en vinsnobb?

vinsnobb-en-sur-kille-som-provar-vin

Är du en vinsnobb? Håller du dig till att jonglera med branschjargong? Litar på den senaste vinkritiken? Eller ”vet du alltid bäst” när det gäller vin?

Vinsnobberi kan te sig i många former. Har du någon i din bekantskapskrets eller är du själv den som kan ”allt ” om viner och gärna svarar på alla vinfrågor först när du är på provning, i baren eller på restaurangen? Håller du låda om alla viner? Avbryter sommelieren? Pekar gärna med hela handen eller endast med ett pekfinger?

Ingen tycker vinsnobbar är roliga, men du hittar dem överallt. Kära ämnen som vin har gärna övernitiska personer som vet alltid bättre. Hur hanterar du vinsnobberi? Bryr du dig, lyssnar du eller struntar du i vad som sägs och bestämmer själv?

Men ingen vill framstå som en vinsnobb, eller hur?

Hur som helst vinsnobbar är inte alltid jobbiga. De gäller bara att känna igen vinsnobben, lyssna och bestämma om det är snobberi eller bara god vetskap från en person som är genuint entusiastisk, nyfiken och kunnig? Eller är du rent av orolig för att du kan kanske själv är lite av en vinsnobb som obönhörligt avbryter alla i provningsrummet?

vinsnobb-en-man-som-dricker-vin-

 Här är några varningssignaler att se upp för, så att du inte blir överaktiv och uppfattas som vräkig inom ämnet vin.

Kommentera aldrig priset

Många faktorer spelar in i prissättningen, inklusive avkastning, total produktion och kostnaden för ekfat. Små, oberoende producenter står ofta inför helt andra kostnader än de stora vinproducenterna, så därför bör man istället stödja och upplysa om låga skördeuttag och en tuffare ekologisk odling – desto större anledning att stödja dem. Ett högt pris kan också betyda att vinet har ett gott namn, renommè, har en god lagringspotential eller varför inte är en god investering? Att ett vin är överskattat baserat på priset kan i värsta fall visa okunnighet. Kommentera aldrig prislappen utan att ta hänsyn till arbetet bakom det.

Det bästa vinet är inte alltid det dyraste

Det är snobbigt att tro att en hög prislapp är den ultimata kvalitetsindikatorn. För all del, beställ gärna in en dyr flaska på restaurang om du är bekant med producenten eller regionen och tycker att det är värt kostnaden. Men gå inte bara på priset, det är inte alltid som det dyraste vinet är det bästa. En kunnig och vinintresserad person visar lite nyfikenhet och försöker bredda sin vinupplevelse, lära sig något nytt och njuta av att prova nya viner som faller ”utanför ramarna”.  På bolaget hittar du fantastiska viner för under 200 kr om du gör lite research och inte har något emot att beställa nya viner i det tillfälliga sortimentet ibland.

Kommentera aldrig andras kunskaper

Är du på provning eller träffar du vinvänner och vill briljera? Fråga gärna mer ingående om du vill utveckla något. Men var smidig. Snobbar är osmidiga i samtal. Släng inte bara ut påståenden med fackord som ändå inte gemene man förstår sig på.  Det kan handla om druvan Spätburgunder, eller maceration som ligger kvar i druvmusten eller om en reduktiv smak eller om att vinet är oxiderat eller inte … eller vilka andra oenofila ämnen som helst och som oftast inte vanliga konsumenter tar ställning till. Inget fel i att förklara något speciellt, men gör det smidigt. Att använda förklarande ord istället som alla förstår är fantastiskt bra och genererar merintresse. Gränsen mellan att vara informativ och snobbig är ändå ganska tydlig.

Kommentera aldrig vin och matmatchningar

Folks idéer om vin och mat brukar ofta komma upp i samtal och på provningar. Och detta är konstigt nog en känslig fråga för många människor. En sommelier kan föreslå ett vin som kanske inte är så dumt till maten, men som just du tycker är jöns. Vi har alla åsikter om mat och vin, men i en restaurangmiljö är det vinpersonalen som samarbetar med kocken – inte du. Och om någon påstår att man dricker vitt till fisk, så kan du föreslå att prova en Pinot Noir nästa gång – men utan att kritisera. Alla har vi ju olika smak, alla har vi favoritmat till favoritvin, oavsett stil och druva.

Läs mer om våra råd vid vinprovningar:

Vinjournalen.se Tips

Hällåkra vingård Elna 2022
Hällåkra vingård Elna 2022
Pris:256 :-
Artikel nr:3245401
Smak apelsin, fruktig, utvecklad, röda äpplen, rostat bröd, ananas, marsipan
Arom ananas, apelsin, marsipan, röda äpplen, rostat bröd, fruktig, utvecklad
Färg gul
Mat som passar
aperitif
fågel
fisk
grönsaker
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2022DruvorSolarisAlkohol10.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
11 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.