Hem » Vin Skola » 2 vintips: du borde dricka Cabernet Franc NU!

2 vintips: du borde dricka Cabernet Franc NU!

Cabernet Franc - omslag med flaskor - Vinjournalen.se

Cabernet Franc är en av de stora osynliga druvorna som franska vinmakare i Bordeaux haft som sitt hemliga vapen när det gjort några av de allra bästa röda vinerna som någonsin gjorts.

Detta är en druva som ofta används för att ge en känsla av kryddor, örter och mysiga bär. Cabernet Franc är en fransk druvsort med mörkrött tunt skal som odlas i de flesta vinländer och druvan är mest känd som den tredje stora druvan i den traditionella Bordeaux-blenden tillsammans med Cabernet Sauvignon och Merlot, sedan an man ju även använda Petit Verdot, Carmenère och Malbec i blenden. En populär blanddruva men det finns exempel på viner som till 100% innehåller just denna druva och de är inte alls så dumma, nyanserade, fruktiga viner med fatkaraktär, inslag av svarta bär, örter och ibland gärna lite kaffe, peppar och bidrar till en mjukare och rundare känsla i gommen. I svalare vinodlingsregioner uppvisar sorten grafit- och röda lakritsnoter med varmare klimat som visar mer cigarr- och aromer av läder.

cabernet franc - druvor på en klase

Men trots att den kan hittas i många av världens främsta Bordeaux-blandningsviner, så är inte druvan särskilt känd hos vanliga vindrickare.

Lär känna Cabernet Franc!

Denna druva är delikat och aromatisk – särskilt när den dominerar i i unga viner och den delar många av de egenskaper som Cabernet Sauvignon har, fast med en uttalad vegetabilisk ton. Många av oss förväxlar ofta druvan med Cabernet Sauvignon eller till och med Carmenère. Som blanddruva med andra sorter tillför den örtiga accenter av tobak och mörk krydda samt bidrar till en mjukare och rundare munkänsla.

På plats i världen

Cabernet Franc är en tålig druva med lägre syra och den mognar relativt tidigt under växtsäsongen, så den är vädertålig och kallas också ofta för den ’säkra druvan’, för den ger superbra avkastning om den sköts på rätt sätt.

cabrnet franc häller upp ett glas

Denna druva har sitt hem i Libournais i Bordeaux där den ofta kallas för Breton efter föreståndaren Breton i klostret i Bourgueil på 1600-talet. Det var under hans ledning som man började producera röda viner som skulle bli Loiredalens signaturviner.

I Bordeaux ligger de prestigefyllda vinbyarna Pomerol och Saint-Émilion, kanske de mest ansedda Cabernet Franc-vinerna kommer från. Även appellationerna Chinon i Touraine, i Bourgueil och Saumur samt Saumur-Champigny i Anjou är viktiga odlingsplatser för denna druva. Men eftersom den är ganska tålig har den blivit populär hos vinmakare i nya världen. Men i Frankrike finns det ändå mer än 30 000 ha. Andra länder där den tris är Brasilien, Italien som hos Ornellaia, den legendariska producenten för Super Tuscanare, i Uruguay, Israel, Kanada och Ungern. I Chile och Argentina har sorten länge förekommit – om än i mindre skala och som blanddruva – tillsammans med andra Bordeaux-druvor.

cabernet frn tomma glas

Vintips från gamla och nya världen

God slottsbordeaux med matglädje! 

La Dame de Malescot 2017| Bordeaux, Margaux | nr 5491 | 369:-

la dame the malescot

La Dame de Malescot är en ursprungstypisk Bordeaux med en elegant struktur och en helt underbar blend av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot.

Producenten är det anrika slottet Chateau Malescot St Exupery i apellationen Margaux i Bordeaux. Vingården är klassificerad som en 3ème Cru sedan 1855 men vinproduktionen går tillbaka till 1600-talet. Sedan 1955 ägs slottet av vinfamiljen Zuger och är en av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru.

Detta är ett klassiskt Bordeauxvin med en rubinröd färg och bärig doft av mogna svarta vinbär, cederträ, rostat kaffe, nougat och plommon. Man förnimmer mjuka tanniner som smeker gommen med len strävhet. Ett aromatiskt vin som har tydliga, välutvecklade smakinslag där mogen frukt möter mild, välbalanserad syra i fin harmoni. Trevligt och långt fullbordat avslut med härlig, fyllig fatkaraktär, precis som ett Bordeauxvin ska ha. 

La Dame de Malescot är ett komplext och balanserat vin som lagrats i franska barriques under 16 månader och har buteljerats ofiltrerat. Vinet smakar helt fantastiskt om du serverar det mellan 16-18 grader och dekantera gärna vinet c:a 30 minuter före servering.

Njut av en stram och nyanserad Bordeaux som passar utmärkt till grillade, smakrika kötträtter av nöt, lamm och vilt, men även till det smakrika franska ostsortimentet som exempelvis Brie de Meaux, Comté, Roquefort, Gruyère eller Savarin – ett vin som kommer att glädja alla fans av franska viner!  Läs lite mer om appellationen Margaux nertill. I Systembolagets fasta sortimentet.

Sofistikerat & elegant i litet parti! 

Longridge Wine Ekliptika 2019 | Sydafrika, Stellenbosch | nr 92108 | 199:-

ekliptika flaskan

Kultvinet Longridge Wine Ekliptika – det här vinet får du inte missa! Detta saftiga rödvin är ett mycket populärt biodynamiskt vin som endast görs i ett unikt begränsat tillfälligt parti – worldwide – och det kommer endast en gång om året under en begränsad tid! Så passa på, tidigare år har detta vin sålt slut på ett kick!  Det här är ett fruktigt och fashionabelt vin för dig som är ute efter något alldeles extra. Ett vin som James Suckling, Tim Atkin och Jancis Robinson har höjt till skyarna!

Eleganta Longridge Wine Ekliptika har samma snygga blend som används varje år: Cabernet Franc, Merlot och Cabernet Sauvignon, en magnifik sammansättning, skapad av den kände och skicklige vinmakaren Jasper Raats på vingården Longridge Wines. Ekliptika är uppkallad efter stjärnornas, planeternas och månens rotation runt solen och det beror säkert på att vinet också är biodynamiskt odlat enligt stjärnkalendern.

Magnifika Longridge Wine Ekliptika är ett sofistikerat och välgjort vin i bästa Bordeaux-stil, fylligt och tätt, mörkrött i färgen. Vinet bjuder på en stilig fruktpalett av mörka, mogna frukter som svarta vinbär och plommon och söta kryddor. Man kan beskriva det som att rök och jordnära toner samsas i kombination med en murrig nyans av blyertsspån. Vinet har en förträfflig, välbalanserad syra med stiliga tanniner. Ett otroligt komplext vin med ett långt smakfullt avslut. Vinet har lagrats 24 månader på franska ekfat.

Longridge Wine Ekliptika är ett intressant matvin. Servera till en grillad köttbit av nöt, lamm och vilt eller tillsammans med en smakfull, lagrad ost. Vi har valt att laga helt växtbaserad mustig gryta till detta veganska vin.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Är Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc samma druva?

Nej, två olika druvsorter men de liknar varandra. Cabernet Franc har ett tunnare skal, så vinerna brukar vara ljusare i färgen och ha mindre tanniner. I vingården mognar Cabernet Franc en vecka tidigare. Cabernet Sauvignon

Vilken ost passar till Cabernet Franc?

Många olika sorters ostar kan serveras, så vinet passar bra till en ostbricka. Efter som det är ett medelfylligt rött vin så passar många hårdostar bra, som Cheddar, Manchego, Parmigiano-Reggiano och Pecorino.

Behöver Cabernet Franc dekanteras?

Ge vinet lite tid att andas. Ett ungt vin, exempelvis från USA skulle nog jag dekantera 1 timme och lufta ordentligt

Är Cabernet Franc lagringsdugligt?

Cabernet Franc med endast den druvan bör generellt sett bäst drickas inom fem år. Ett välgjort Bordeaux vin med en blend av olika druvor kan hålla sig längre, särskilt de kända vinerna.

Var finns de bästa Cabernet Franc vinerna?

Loiredalen i Frankrike är ett känt producentområde enstaka viner gjorda av Cabernet Franc. Leta annars efter viner från Chinon, Saumur-Champigny, Bourgueil och Saint-Nicolas de Bourgueil, plus Anjou Villages. Det mest kända vinet är Chateau Cheval Blanc från Saint-Emilion.

Läs mer om Bordeauxviner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.