Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.
Allt om Vin» Vin & Mat

»  Vad sägs om en mustig fläskkarré, härlig gremolata och en Amarone

Vad sägs om en mustig fläskkarré, härlig gremolata och en Amarone

Vad sägs om en mustig fläskkarré, härlig gremolata och en Amarone

Jeanette Gardner
Jeanette Gardner | 06 september 2016

Porchetta är en populär italiensk rätt som man gör på en fläskkarré som ska skäras till en större och tunnare bit. Sedan fyller man den med god gremolata, en örtsås av härliga kryddor och sen rullar man ihop allt till en rulle som långkokas på svag värme. Prochettan kan mycket väl ätas även nästa dag som pålägg – om det blir något kvar!

porchettaDu behöver

  • 1 – 1 1/2 kg fläskkarré i bit

När du köper karrén ber du köttdisken att lossa köttet (inte skära bort, bara lossa!) från svålen på grissidan. Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke och skär ett rutmönster i svålen och lägg den sedan svålsidan ner och köttsidan upp. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.

Till gremolatan använder du

  • 5 hackade vitlöksklyftor
  • 2 msk mortlade fänkålsfrön
  • 1 näve av vardera rosmarin, salvia och timjan som ska hackas
  • ½ dl pinjenötter
  • Saften av en ½ citron
  • 1 dl russin som får vila en stund i sherry
  • salt och svartpeppar
Gremolata

Mortla och hacka ihop hela örtröran. Bred ut röran på köttsidan av karrén och rulla till en rulle så hår du an och som du till sist binder med steksnöre för att det ska hålla ihop. Lägg karrén i en ugnsfast form.

Ugnsstek tills innertemperaturen är 75°C i ca 4-5 timmar, beror på hur mycket kött du har och hur pass stor rullen är. Ta ut Porcettan och dra upp värmen till 250 grader. Nu ska den bryna tills den fått fin färg så där i 10 min – en kvart. Låt Porchettan svalna innan du skär den i skivor.

Behöver du se steg för steg anvisning på den bästa och godaste Porchettan så visar favoritkocken Gennaro hur det går till med att rulla ihop karrén.

Vintips! Amarone della Valpolicella

  • amaroneOmråde: Italien, Venetien
  • Producent: Casa Casa Vinicola Bennati
  • Druva:  Corvina, Rondinella, Molinara
  • Art nr 70779
  • Pris:  229 kr
  • (Beställs på systembolaget)

En mustig, eldig, kryddig och stilfull Amarone till ett fördelaktigt pris. Komplext och mycket elegant vin med mycket fruktig smak och tydlig karaktär mörka frukter, vanilj och örter. Gott, välgjort och kraftfullt med härliga amaronetoner med ett underbart slut.

Vinguider relaterade till denna artikel

Frågor och Svar

Porchetta är en italiensk rätt som görs på fläskkarré som fylls med gremolata och rullas ihop och långkokas på svag värme i ca 4-5 timmar.

Gremolata är en örtsås av hackade örter, vitlök, pinjenötter, russin, fänkålsfrön, citronsaft, salt och svartpeppar.

Ja, Porchettan kan mycket väl ätas som pålägg dagen efter om det blir något kvar.

Amarone della Valpolicella från Casa Vinicola Bennati rekommenderas till Porchetta.

Amarone della Valpolicella är ett komplext och elegant vin med mycket fruktig smak och tydlig karaktär av mörka frukter, vanilj och örter. Det är kraftfullt och har härliga amaronetoner med ett underbart slut.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Fler artiklar