Vad sägs om en mustig fläskkarré, härlig gremolata och en Amarone
Senast Uppdaterad 4 januari, 2019 av Jeanette Gardner
Porchetta är en populär italiensk rätt som man gör på en fläskkarré som ska skäras till en större och tunnare bit. Sedan fyller man den med god gremolata, en örtsås av härliga kryddor och sen rullar man ihop allt till en rulle som långkokas på svag värme. Prochettan kan mycket väl ätas även nästa dag som pålägg – om det blir något kvar!
Du behöver
1 – 1 1/2 kg fläskkarré i bit
När du köper karrén ber du köttdisken att lossa köttet (inte skära bort, bara lossa!) från svålen på grissidan. Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke och skär ett rutmönster i svålen och lägg den sedan svålsidan ner och köttsidan upp. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.
Till gremolatan använder du
5 hackade vitlöksklyftor
2 msk mortlade fänkålsfrön
1 näve av vardera rosmarin, salvia och timjan som ska hackas
½ dl pinjenötter
Saften av en ½ citron
1 dl russin som får vila en stund i sherry
salt och svartpeppar
Mortla och hacka ihop hela örtröran. Bred ut röran på köttsidan av karrén och rulla till en rulle så hår du an och som du till sist binder med steksnöre för att det ska hålla ihop. Lägg karrén i en ugnsfast form.
Ugnsstek tills innertemperaturen är 75°C i ca 4-5 timmar, beror på hur mycket kött du har och hur pass stor rullen är. Ta ut Porcettan och dra upp värmen till 250 grader. Nu ska den bryna tills den fått fin färg så där i 10 min – en kvart. Låt Porchettan svalna innan du skär den i skivor.
Behöver du se steg för steg anvisning på den bästa och godaste Porchettan så visar favoritkocken Gennaro hur det går till med att rulla ihop karrén.
En mustig, eldig, kryddig och stilfull Amarone till ett fördelaktigt pris. Komplext och mycket elegant vin med mycket fruktig smak och tydlig karaktär mörka frukter, vanilj och örter. Gott, välgjort och kraftfullt med härliga amaronetoner med ett underbart slut.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok