Hem » Vin & Mat » Sotad makrill med spenat och valnötter med en god, italiensk Soave

Sotad makrill med spenat och valnötter med en god, italiensk Soave

Är det snart dags för jobb igen? Varför inte ladda upp med en riktig hälsobomb av vitaminer och proteiner?

Makrill är en fet fisk som både är god, proteinrik och nyttig. Makrillen är rik på Omega-3 och innehåller selen, Omega-6, vitamin B12 och niacin. Kombinera gärna med spenat och valnötter. Spenaten är fylld med vitamin C, vitamin E, vitamin A, betakaroten, mangan, zink och selen. Dessutom: valnötter sägs vara det mest hälsosamma av nötterna som finns och är superrika på omega-3 och fulla med antioxidanter.  I det här receptet kan du rosta valnötter i lite smör. Bättre boost an du inte få innan hösten! Till detta dricker vi en frisk Soave från Italien.

Sotad makrill

  • 4 färska makrillfiléer
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan
  • 1/2 dl citronsaft
  • rostad vitlökskrydda
  • smör
  1. Krydda makrillen runt om med curry, salt och svartpeppar. Lägg filéerna köttsida mot köttsida och pensla lätt med smör.
  2. Kläm fast de dubbla filéerna i grillhalster och grilla i cirka 5 minuter, tills köttet får en vit och fräsch färg.
  3. Vänd dem hela tiden.
  4. När makrillen är klar, låt den sedan svalna lite i halstret.
  5. Blanda citronsaft, timjan och rapsolja. Pensla de dubbla filéerna runt om med dressingen och servera genast.

spenatSauterad spenat med valnötter

  • stor påse färsk babyspenat
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl hackad slätbladig persilja
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 dl hackade rostade valnötter
  1. Rensa spenaten och skär bort kraftiga stjälkar.
  2. Hacka spenaten lite grovt. Hetta upp smör och olja i en panna på låg värme.
  3. Fräs vitlöken under omrörning cirka 1 min, tills vitlöken är genomstekt men inte bränd.
  4. Tillsätt spenaten och fräs under omrörning tills den har mjuknat.
  5. Rosta de hackade nötterna i lite smör och servera bredvid.

bennatiVintips! Bennati Soave Classico 2015

  • Område:  Italien Venetien
  • Druva:  Garganega
  • Producent:  Casa Vinicola Bennati
  • Art nr: 2114
  • Pris:  85 kr

Det vita Bennati Soave, nu av senare årgång, är ett fruktigt vin med hög svansföring och med lite sälta som kompletterar och balanserar den smakrika makrillen utan att dominera. Vinet är framställt på den vanliga druvan för Soaveviner, den fräscha, gröna Garganegadruvan, som ger vinet just den där unga och friska smaken. Citronen i maten tar även upp vinets smak som har inslag av citrusskal, persika, ananas, honung och päron. Stor och generös aromatisk doft med trevlig eftersmak. Casa Vinicola Bennati är idag en av de mest välrenommerade vingårdarna i området. 1920 registrerades företaget under namnet Cantine Bennati.

Frågor och svar:

Vad är makrill rik på?

Makrill är rik på Omega-3, selen, Omega-6, vitamin B12 och niacin.

Vilka vitaminer och mineraler innehåller spenat?

Spenaten är fylld med vitamin C, vitamin E, vitamin A, betakaroten, mangan, zink och selen.

Varför är valnötter hälsosamma?

Valnötter sägs vara det mest hälsosamma av nötterna som finns och är superrika på omega-3 och fulla med antioxidanter.

Vilken italiensk vin rekommenderas till rätten?

Bennati Soave Classico 2015 rekommenderas till rätten.

Vilken druva är Bennati Soave framställt på?

Bennati Soave är framställt på Garganegadruvan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.