Denna vecka blir det snabblagat och vi ska vi smaka två underbara vitvinsdruvor och matviner, en Sauvignon Blanc och ett alkoholfritt vin gjort på druvan Verdejo. Kanske behöver du ett gott vin att bjuda på till gästen som kör, till dig själv eller till den som inte vill dricka alkohol just idag. Vi ska snabbwoka à la Asien med kyckling men vi ska denna gång hitta alternativa vägar även där. Vi har faktiskt fått mängder av mejlförfrågningar om alternativ mat, så det blir förstås ett lättlagat recept också.

Vad äter vi 2020?

Har du koll på mattrenderna?

Idag, mer än någonsin, vill vi äta nyttigt och klimatvänligt. Det behöver inte alltid vara snabblagat, men helst ska det vara närodlat och självklart ska det vara gott! Det här är tydliga trender som kommer i år och när det gäller vad vi stoppar i oss. Dessutom så finns en del andra parametrar när det gäller ingredienser så vi helst vill laga mat med.  Här är några starka mattrender!

snabblagat - kock lagar mat

Asiatiskt: stor variation förstås, beroende på var man befinner sig på kartan och det är långt mellan Kina och Indien. Här har vi redan fått många asiatiska favoriter som ingefära, umami, dumplings, fermenterade grönsaker som miso, kimchi…. Laddade rätter och ingredienser som passar till var vanliga vardagsmat som kyckling, lax eller vegetariskt.

Afrikanskt: en härlig mångfald och matkultur med traditioner och influenser både från Europa, Asien och alla stammar och med kök som verkligen skiljer sig mellan syd, nord, öst och väst.

Det nya: mer chili, mer gurkmeja, saffran och ingefära, mer sjögräs och alger, mer hampa, mer avokado, blomkål och broccoli, fler proteinrika nötter och frön, japansk matcha, mer kokosnöt….

Mindre kött: fast fler innovativa gröna alternativ som nya spännande grönsaker från fjärran länder som vi nästan aldrig ens hört namnet på tidigare. Vi får också se fler alternativ vegomat, man kallar det ”faux vegan-mat”, alltså rätter som görs med veganska produkter och som liknar våra traditionella kötträtter.  

Visst låter det som ett minst sagt utvecklande matår … ?

Vinerna 2020

Även här går man mot en lättare trend, rent generellt och även om det blir snabblagat så vill man inte ge avkall på smak och kvalitet när det gäller vinet! Vi blir kräsnare som vinkonsumenter. Systembolaget följer våra krav och har redan varslat – och delvis också implementerat! – om att dels se över sortimentet för att fokusera lite mer på småskaligt, lite mer exklusivt sortiment och förmodligen till ett något högre pris, och svenskarna verkar inte vara rädda för att betala för kvalitet! Vi pratar inte tusenlappar per flaska här, men kanske dricka lite mindre men mer exklusivt eller varför inte bara köpa en halvflaska nån gång? Halvflaskorna kommer stort men det gör också alternativet alkoholfritt. Det har aldrig funnits ett så stort utbud av alkoholfria viner som det finns nu.  

snabblagat - vinet Tierhoek

Tierhoek Sauvignon Blanc, nr 6468, Sydafrika, 139 kr

Denna franska druva har utvecklats åt ett ännu mer syrligare, krispigare och friskare håll sedan den rest från Bordeaux och Loire till vinländer i nya världen som Nya Zeeland, i Sydafrika och Kalifornien, till exempel, där man har inspirerats av de traditionella franska, mycket smakfulla Sauvignon Blanc viner.

Sauvignon Blanc ger örtiga och fräscha viner som oftast har tydliga äppelaromer och sedan har berikats med toner av nyslaget gräs, sparris, nässlor, krusbär, våt sten… och så är det med Tierhoek Sauvignon Blanc som kommer från Piekenierskloof i Western Cape och den populäre vinmakaren Roger Burton på vingården Tierhoek.

Det här är ett krispigt, friskt och aromatiskt torrt vin med viss kryddighet som är komplext med smaker av citrus och exotiska frukter och örter som dill, timjan och gräs. Här känner man en syrlig ton av nässelvass karaktär som samspelar fint tillsammans med den söta frukten. 100% är tillverkat av druvan Sauvignon Blanc. 

snabblagat - vinet aldea

Aldea White 0,0 nr 19005, Spanien, 50 kr

Det kan vara svårt att hitta ett alkoholfritt vin som är välutvecklat i smaken, men det torra vita vinet Aldea White från vinregionen Rueda i Spanien och som är gjort på den smakfulla druvan Verdejo. Det är vinregionen Rueda som har satt denna druva på vinkartan, oavsett alkoholhalt så verkar an ha lyckats ganska bra att göra spännande, härliga viner med en syrlig citrus-profil och med bra syra och fin balans som faktiskt har mycket gemensamt med Sauvignon Blanc viner.

Producenten heter som vinet, Aldea och detta vin är ungt och inte så fylligt, men krispigt och fräscht och det har en trevlig balans mellan syrliga päron och äpplen, fänkål, med lite syrlig av citrus och vita persikor. Ganska likt de toner som finns i vinet från Tierhoek och både lika friskt och aromatiskt.

snabblagat - kinawok

Wokad kyckling, broccoli, ingefära, chili och svamp

Det finns inget lättare och mer snabblagat än att woka grönsaker med kyckling och en frisk och het umamisås som serveras till fluffigt ris. Klart på 30 minuter! Den som vill, kan förstås byta ut kycklingen mot ett vego-alternativ som Quornbitar, Oumph-bitar eller varför inte Tofu.  

Såsen smakar massor av umami, ingefära, chili och sesam. Känns det igen från mattrenderna vi skrev om nyss?

Vi börjar med såsen som stå redo när vi wokar:

  • 2 dl kycklingbuljong (alt: svampbuljong)
  • ½ dl agavesirap (alt: honung)
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk majsena
  • 1 hel chili, finhackad
  • 1 tum färsk ingefära, skalad och riven
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk sesamolja

Koka ihop allt och vispa ihop tills det blir en jämn sås och ställ undan.

Därefter:

  • 1 kg kycklingfilé, jämt skurna i mindre kuber (eller alternativ)
  • 3 msk vetemjöl
  • cirka 350 g färsk broccoli, delade i mindre buketter
  • 100 g, cirka ett halvt paket skogschampinjoner, tunt skivade
  • 2 vårlökar, skivade på tvären
  • lite olja att woka i (alt: kokosfett)

Torka kycklingkuberna med hushållspapper och strö vetemjölet över kycklingbitarna. Lägg på en tallrik.

Hetta upp woken och tillsätt olja. När allt är varmt tillsätt kycklingbitarna och woka på medelvärme. Rör om tills kycklingen är stekt och fått bra färg. Ta ut den och lägg o en tallrik.

Sanna sak igen, denna gång med broccoli, vårlök och svamp och woka i oja i cirka 4 minuter. Grönsakerna ska ha tuggmotstånd och vara krispiga.

Ta fram såsen och häll över grönsakerna, rör om och woka tillsammans någon minut. Blir det för tjockt tillsätt några droppar vatten och soja. Smaka av, behövs salt?

Till sist tillsätts kycklingbitarna och allt wokas ihop igen tills kycklingen återigen är varm.

Här hittar du mer om asiatisk mat:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy