I takt med att lövens färger ändrades i början av hösten såg de flesta kanske en förändring i kylskåpet och skafferiet. Mustiga grytor, äppelpaj och rotfruktslådor är bara några exempel på vanliga maträtter som uppskattas i vintermörkret. Vi alla gillar att äta olika rätter, men för att göra det enklare för dig tipsar vi här om viner som passar till några vanliga smaker som ofta förekommer under de kallare årstiderna.

  • Rosmarin och andra örter
  • Rotfrukter
  • Svamp
  • Äpplen och päron

En bit kött kryddad med rosmarin och något gott tillbehör är en perfekt måltid en ruggig vinterkväll. Till detta krävs det förstås ett ordentligt vin som en smakrik Cabernet Sauvignon. Bordeaux har kanske de bästa exemplaren om man ska äta rätter med rosmarin då dess jordiga smaker går bra ihop med örten.

Viognier är en unik druva som passar bra ihop med rotfrukter. Vinet har en rik smak och krämig konsistens som gör att det till skillnad från många andra vita viner passar bra ihop med lite tyngre maträtter.

Svamp och Pinot Noir är en klassisk kombination som absolut inte är överskattad. Till de jordiga och ”köttiga” smakerna i svampen krävs det nämligen ett fruktigt och frodigt vin för att skapa en fin kontrast. Svampgryta eller alla rätter med svampsås är bra alternativ till Pinot Noir.

När det kommer till efterrätter är äpplen och päron vanliga ingredienser. Champagne och andra mousserande viner passar bra till päron, och till bakverk med äpplen (till exempel äppelpaj) är en söt, tysk Riesling svårslagen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy