Många av vårens läckerheter är allmänt kända för att vara nästintill omöjliga att para ihop med vin. Många grönsaker har en besk smak som gör att vinet får en vinägeraktig smak. Men det går faktiskt att hitta viner som passar till den typiska vår- och sommarmaten, så som tur är slipper du vara utan din favoritdryck till alla läckra måltider framöver! För att få en bättre överblick har vi delat in primörerna i tre grupper:

  • Bladväxter
  • Frukt
  • Rotfrukter

Bladväxter är den allra svåraste kategorin att para ihop med vin eftersom de flesta av dem är både beska och syrliga. Men även om du tycker om sallad kan du faktiskt hitta några riktigt goda kombinationer. Tänk först och främst på syrligheten. Vinet bör alltid vara syrligare än grönsaken, annars försvinner smaken och vinet blir platt. När det gäller beska är det dock det omvända som gäller. Till beska grönsaker bör du välja ett vin som saknar detta smakdrag och motverkar grönsakernas beska. Det är enklare att hitta vita viner som har denna kvalitet än röda.

Tänk också på om du ska ha något kött i eller vid sidan av salladen. Strimlor av rött kött kan göra att ett rött vin funkar bra, men välj då ett lätt sådant utan påtagliga tanniner. Till sist kan det vara bra att tänka på att ”gröna” smaker i vin såsom grön paprika, örter och krusbär kan passa bra till en fräsch sallad. Exempel på druvor med gröna smaker är vinho verde, sauvignon blanc och grüner veltliner.

Ska du äta frukt bör du tänka på att matcha med ett vin som är ännu sötare, särskilt om frukten äts i form av dessert. Det är också enkelt att lyckas med blommiga viner då denna kvalitet kommer fram extra fint i kombination med frukt. Vinet ska inte bara vara sötare utan också syrligare än frukten för att undvika att det försvinner.

När det gäller rotfrukter är det enklare – tänk bara på att de gärna får vara rostade och ha någon krydda du även finner i vinet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy