Hem » Vin & Mat » Rätt vin till vårens primörer

Rätt vin till vårens primörer

Många av vårens läckerheter är allmänt kända för att vara nästintill omöjliga att para ihop med vin. Många grönsaker har en besk smak som gör att vinet får en vinägeraktig smak. Men det går faktiskt att hitta viner som passar till den typiska vår- och sommarmaten, så som tur är slipper du vara utan din favoritdryck till alla läckra måltider framöver! För att få en bättre överblick har vi delat in primörerna i tre grupper:

  • Bladväxter
  • Frukt
  • Rotfrukter

Bladväxter är den allra svåraste kategorin att para ihop med vin eftersom de flesta av dem är både beska och syrliga. Men även om du tycker om sallad kan du faktiskt hitta några riktigt goda kombinationer. Tänk först och främst på syrligheten. Vinet bör alltid vara syrligare än grönsaken, annars försvinner smaken och vinet blir platt. När det gäller beska är det dock det omvända som gäller. Till beska grönsaker bör du välja ett vin som saknar detta smakdrag och motverkar grönsakernas beska. Det är enklare att hitta vita viner som har denna kvalitet än röda.

Tänk också på om du ska ha något kött i eller vid sidan av salladen. Strimlor av rött kött kan göra att ett rött vin funkar bra, men välj då ett lätt sådant utan påtagliga tanniner. Till sist kan det vara bra att tänka på att ”gröna” smaker i vin såsom grön paprika, örter och krusbär kan passa bra till en fräsch sallad. Exempel på druvor med gröna smaker är vinho verde, sauvignon blanc och grüner veltliner.

Ska du äta frukt bör du tänka på att matcha med ett vin som är ännu sötare, särskilt om frukten äts i form av dessert. Det är också enkelt att lyckas med blommiga viner då denna kvalitet kommer fram extra fint i kombination med frukt. Vinet ska inte bara vara sötare utan också syrligare än frukten för att undvika att det försvinner.

När det gäller rotfrukter är det enklare – tänk bara på att de gärna får vara rostade och ha någon krydda du även finner i vinet.

Frågor och svar:

Varför är det svårt att para ihop vin med bladväxter?

Bladväxter är både beska och syrliga, vilket gör det svårt att hitta ett vin som passar.

Vilken typ av vin passar bäst till beska grönsaker?

Ett vin som saknar beska och motverkar grönsakernas beska.

Vilka druvor har gröna smaker som passar bra till sallad?

Vinho verde, sauvignon blanc och grüner veltliner.

Vilken typ av vin passar bäst till frukt?

Ett vin som är ännu sötare och syrligare än frukten.

Vad ska man tänka på när man väljer vin till rotfrukter?

Rotfrukter bör vara rostade och ha någon krydda som även finns i vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mont-Redon Réserve
Mont-Redon Réserve
Pris:90 :-
Artikel nr:546102
Smak blåbär, ekfat, lagerblad, lakrits, svartpeppar, kryddig, viol, skogsbär
Arom blåbär, ekfat, kryddig, lagerblad, lakrits, skogsbär, svartpeppar, viol
Färg blå, mörk, lila
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2021DruvorGrenache , SyrahAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.