Recept på pintxos och ett baskiskt vintips!
Idag får du ett riktigt gott vinförslag från den baskiska vinregionen Txakolina som vi berättade lite mer ingående om igår. Du ska också få lära dig hur du gör goda pintxos.
Hiruzta Txakolina |SB 2289 | Getariako | 119 kr
Årgången är 2016 på detta fortfarande ganska unga, friska vin från producenten Hiruzta med vingårdar på 11 hektar och som valt att plantera vinstockar på precis ett sådant trevligt området med utsikt som vi pratade om tidigare, nämligen i den varma solen vid berget Jaizkibel.
Hiruzta Txakolina är ett fräscht och snyggt vitt torrt vin med något kritiga mineralaromer och smak av syrlig lime, gröna äpplen och krusbär. Det söta inslaget står ananasen för. Själva vinet är smidigt och mjukt – riktigt fruktigt naturligtvis, som Txakolina ska vara. Ett friskt vin på 11.5 % och framställt på lokala druvor, främst Hondarrabi Zuri och mycket liten del Gros Manseng.
Vinet påminner oss lite om vinho verde stilen. Lika friskt, trevligt och läskande med ett syrligt, örtigt avslut. Det är klart att detta vin passar utmärkt till alla typer av rätter med fisk och skaldjur men också till dessa typiskt baskiska pintxos. Ett härligt vin att äta lite småtugg till, ta det tranquilo och bara njuta.
Pintxos
Baskiska pintxos gör man på skivor av pain riche eller exempelvis en fruktskiva (som på bilden) och serveras som kalla kanapéer. Ofta sticker det ut en liten pinne som håller något på plats, vilket är en detalj som skiljer pintxos åt från andra typer av tapas. Annars är de ganska lika.
Man kan lägga på bitar av stekt bläckfisk, spansk skinka som Pata Negra eller någon annan lufttorkad skinka från Spanien, små starkt kryddade korvar, bitar av getost, oljig fisk som exempelvis lax, sardin eller tonfisk. Allt toppas av med lite frukt och självklart den röda picklade löken.
Här är recept på den:
Picklad rödlök
Inlagd rödlök är perfekt till sommarens bufféer, smörgåsar, sallader och tapas och du gör den allra helst av färsk rödlök som finns i knippen. Då är löken ganska mild och rosa, men det går ju även bra med röd ”vinterlök”. I kylskåpet håller den picklade löken sig i nästan en månad.
Picklad lök kan man göra på massor av sätt och man kan förstås prova sig fram när det gäller olika kryddor och hur starkt man vill ha det. Lagerblad, stjärnanis, grönpeppar, rosépeppar, jalapeño, chili är några av de vanligaste kryddorna. Vi gjorde en rejäl portion och så här gjorde vi för att få den trevliga ”rosa” färgen:
- 5 dl skickar rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk strösocker
- 1 msk torkad rosépeppar
- 1 msk himalaya salt
- 1 röd chili (valfritt)
- 3 dl rosa (eller vit) balsamvinäger
Skiva lök i tunna ringar. Skala och skiva vitlöken tunt. Skiva även chilin tunt om du vill ha med den. Lägg detta i en snygg glasburk som har ett bra lock.
I en separat kastrull kokar du upp vinägern tillsammans med socker, salt och pepparkornen i några minuter. Rör om. Häll detta sedan över den skivade löken i glasburken. Rör om och låt svalna. Sätt på lock. Förvaras i kylskåp.
Lite mer om spansk mat och vin: