Senast Uppdaterad 21 december, 2017 av Jeanette Gardner
Dessa urgoda knyten med gorgonzola och spenat i smördeg är riktigt smaskiga men framför allt gör du dem på en kvart. Du som inte är så förtjust i gorgonzola kan mycket väl använda Roquefort eller Grädd Kvibille.
Vi serverar en riktigt fin Bag in Box med fruktigt ekologiskt ljust rosa vin. Bon appétit!
Gorgonzolaknyten
färdig fryst smördeg rektangulär, ej rund
en liten påse färsk spenat
2 finhackade schalottenlökar
200 g Gorgonzola
salt och morlade rosépepparkorn
1 ägg
valnötter
sesamfrön till garnering
Enklast i en wok steker du löken i smör på låg värme tills den blir genomskinlig.
Tillsätt därefter spenat och förväll.
Till sist lägg i gorgonzolan.
Krydda med rosépeppar och lite salt. (Se upp så att det inte blir för salt, osten är också salt!)
När osten har smält lite, ställ undan pannan och kallna lite.
Under tiden, tina och rulla ut den rektangulära smördegen något tunnare på mjölat bakbord.
Skär med vass kniv fyrkantiga rutor c:a 15 cm x 15 cm.
Skär med vass kniv in mot mitten 5-6 cm diagonalt från varje hörn.
Lägg en klick fyllning i mitten och vik ner hörnen, ett efter ett över blandningen, avsluta med en valnöt i mitten.
Rör ut ägget med några droppar vatten och pensla knytena.
Strö på några sesamfrön varje knyte.
Sätt i ugnen på 180 ° c: 10 minuter eller tills knytena fått färg.
Ett mycket gott ekologiskt ljusrosa vin från Castillia i Spanien som ligger söder om Madrid. Regionen är en av de större spanska vinregionerna och omfattar ett flertal renommerade vingårdar. Här är en fin mix av druva med främst Bobal, den inhemska spanska läckerheten och lite Garnacha.
Trevligt vin med lång avrundning och söt i smaken, fastän den låga sockerhalten och ett mycket friskt och fruktigt vin. Smaken kommer från granatäpple, blodapelsin och röda, söta bär. Det här vinet är ett bra komplement till gorgonzolaknytena.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv.
Fler inlägg av Jeanette →
Du måste vara 25 år eller äldre för att besöka Vinjournalen.se.
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Ta emot våra vinstips i din brevlåda
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok