Hem » Vin & Mat » Pikanta gorgonzolaknyten med en frisk eko-rosé

Pikanta gorgonzolaknyten med en frisk eko-rosé

Dessa urgoda knyten med gorgonzola och spenat i smördeg är riktigt smaskiga men framför allt gör du dem på en kvart. Du som inte är så förtjust i gorgonzola kan mycket väl använda Roquefort eller Grädd Kvibille.

Vi serverar en riktigt fin Bag in Box med fruktigt ekologiskt ljust rosa vin. Bon appétit!

Gorgonzolaknyten

  • färdig fryst smördeg rektangulär, ej rund
  • en liten påse färsk spenat
  • 2 finhackade schalottenlökar
  • 200 g Gorgonzola
  • salt och morlade rosépepparkorn
  • 1 ägg
  • valnötter
  • sesamfrön till garnering

Enklast i en wok steker du löken i smör på låg värme tills den blir genomskinlig.

Tillsätt därefter spenat och förväll.

Till sist lägg i gorgonzolan.

Krydda med rosépeppar och lite salt.  (Se upp så att det inte blir för salt, osten är också salt!)

När osten har smält lite, ställ undan pannan och kallna lite.

Under tiden, tina och rulla ut den rektangulära smördegen något tunnare på mjölat bakbord.

Skär med vass kniv fyrkantiga rutor c:a 15 cm x 15 cm.

Skär med vass kniv in mot mitten 5-6 cm diagonalt från varje hörn.

Lägg en klick fyllning i mitten och vik ner hörnen, ett efter ett över blandningen, avsluta med en valnöt i mitten.

Rör ut ägget med några droppar vatten och pensla knytena.

Strö på några sesamfrön  varje knyte.

Sätt i ugnen på 180 ° c: 10 minuter eller tills knytena fått färg.

99 Rosas Rosé Organic 

 

  • Område: Spanien, VdlT Castilla
  • Producent: Dominio de Punctum
  • Druva: 90% Bobal och 10% Garnacha
  • Art.nr:  2551
  • Pris: 199 kr  (BiB)

Ett mycket gott ekologiskt ljusrosa vin från Castillia i Spanien som ligger söder om Madrid. Regionen är en av de större spanska vinregionerna och omfattar ett flertal renommerade vingårdar. Här är en fin mix av druva med främst Bobal, den inhemska spanska läckerheten och lite Garnacha.

Trevligt vin med lång avrundning och söt i smaken, fastän den låga sockerhalten och ett mycket friskt och fruktigt vin. Smaken kommer från granatäpple, blodapelsin och röda, söta bär. Det här vinet är ett bra komplement till gorgonzolaknytena.

Frågor och svar:

Hur lång tid tar det att göra Pikanta gorgonzolaknyten?

Det tar bara en kvart att göra dessa knyten.

Kan man använda annan ost än gorgonzola?

Ja, man kan använda Roquefort eller Grädd Kvibille istället.

Vilka ingredienser behövs för att göra gorgonzolaknyten?

Man behöver färdig fryst smördeg, färsk spenat, schalottenlök, gorgonzola, salt, morlade rosépepparkorn, ägg, valnötter och sesamfrön.

Vilket område kommer det ekologiska rosévinet från?

Det ekologiska rosévinet kommer från VdlT Castilla i Spanien.

Vilka smaker kan man förvänta sig av det ekologiska rosévinet?

Man kan förvänta sig smaker av granatäpple, blodapelsin och röda, söta bär. Vinet är friskt och fruktigt med en låg sockerhalt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.