Både maträtten och vinet kan förhöjas ordentligt om de passar ihop med varandra. Samtidigt kan två smaker som skär sig förstöra en måltid totalt. Både när man sätter ihop recept och när man väljer dryck till så finns det en del saker man kan tänka på, bland annat dessa:

  • Tänk surt med sött
  • Välj ut de smaker du vill framhäva mest
  • Vinet bör vara sötare än maten
  • Jordiga viner kräver jordig mat
  • Beska viner passar inte med besk mat

Det viktigaste är att vinet framhävs av maten istället för att det konkurrerar med den. Därför är det bra om du kan välja ut några viktiga noter i vinet och tänka på hur dessa bör framhävas eller dämpas på bästa sätt. Ett beskt vin med kraftiga tanniner blir till exempel mycket mjukare och låter andra smaker komma fram om det dricks med till exempel rött kött. Är vinet surt passar det bäst till syrlig mat som balanserar och vice versa.

Som bekant bör man dricka ett sött vin till desserter och andra sötsaker. Om man går emot denna regel kan vinet ofta kännas platt och tråkigt mot något överväldigande sött som en bakelse till exempel. Jordiga smaker från svampar osv. passar också mycket bra ihop med jordiga viner. Däremot så kan det bli för mycket beska om man parar ihop ett beskt vin med en besk maträtt. Anledningen till detta är helt enkelt att våra smaklökar normalt är mycket känsliga mot denna smak. Ska du dricka ett vin med kraftiga tanniner är det därför bättre att du väljer mat som antingen är salt eller fettrik.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy