Lite smågott till kräftorna?

När kräftskivan är på gång finns det en hel del traditionellt i matväg – förutom kräftorna – som vi helst inte vill vara utan. Äggen, västerbottenosten, knäckebrödet, nubben är ju några exempel. Här tänkte vi vända på det lite och ge tips på samma ingredienser, men på ett lite annorlunda utförande.  Och vi dricker öl till nubben, så här kommer även läckra öltips!

pinnarFrasiga Västerbottenspinnar med tomat- och Guacamole

  • 250 g smördeg (fryst eller färsk)
  • 1 ägg
  • 1 dl finriven lagrad Västerbottenost
  • 1 msk torkad basilika
  • Sätt ugnen på 225°.
  1. Rulla ut degen och pensla med uppvispat ägg och strö på den rivna osten.
  2. Skär degen i 2 cm remsor som du vrider runt.
  3. Pensla dessa igen och strö över basilikan.
  4. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 10 minuter.

dipGuacamole

Ofta i Guacamole rör man 1 finhackad tomat och 2-3 cm av en röd chilipeppar. Kan du naturligtvis göra, men vi har redan en tomatröra och gör en slät avokadoröra istället, där avokadosmaken framträder så att den passar till ostpinnarna utan att bli för stark.

  • 2-3 avokado (beroende på önskad mängd)
  • 3 tsk pressad limesaft
  • 1 tsk flingsalt
  • ½ dl olivolja
  • hackad färsk koriander
  • svartpeppar

Ta bort kärnan och gröp ur avokadorna. Tillsätt limesaften, olja, salt, peppar och koriander och kör med stavmixer tills röran är slät.

Tomatröra med Valnötter

  • 200 g soltorkade tomater
  • 2-3 färska tomater
  • en näve hackade valnötter
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt, peppar, chili

Ta ut de torkade tomaterna ur eventuellt lag som de ligger i och grovhacka. Tärna de färska tomaterna. Mixa alla ingredienserna utom nötterna till en slät kräm med en stavmixer. Röran ska vara slät, så du får kanske ta lite mer olivolja om det behövs. Krydda efter smak. Finhacka nötterna och blanda i röran.

skinkbullarGoda Skinkbullar med Västerbottenost

Dessa skinkbullar är superpraktiska och goda tilltugg som kan ätas både varma och kalla.

  • 1 smördegsplatta
  • 1 ägg
  • Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegsplattan och kavla den lite större.
  • Pensla degen med uppvispat ägg.

Fyllning:

  • 5 skivor skinka skurna i små bitar
  • riven lagrad västerbottenost
  • 1 dl crème fraiche
  • Lite olja
  • 1 ägg
  • Salt och peppar

Blanda ihop skinka, crème fraiche, ost och kryddor. Späd eventuellt med lite olja, men OBS! det får inte bli för tunn fyllning eftersom det ska brädas ut ganska tunt på smördegsplattan. Rulla ihop smördegsplattan till en lång längd och skär längst med kortsidan 3 cm bitar. (Samma teknik som med kanelbullar!) Lägg bitarna i en aluminiumform och grädda c:a 15 minuter.

agg”Deviled Egg”

Dessa hårdkokta ägg är supergoda och kryddstarka beroende på den senap du väljer. Originalet Deviled Egg görs på riktigt stark senap.

Hårdkoka 6 ägg och ta bort skalet. Halvera längst med varje ägg och gröp ur gulorna med en sked. Mixa gulorna till en kräm tillsammans med

  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk vit vinäger
  • 1 tsk stark senap
  • mald svart peppar

Spritsa blandningen snyggt i varje ägghalva. Dekorera om du vill med en tunn strimla paprika.

Öltips!

riegleHär kommer två förslag på härliga öl som passar till kräftorna.

Commerzienrat Riegele Privat

  • Område: Tyskland, Dortmund
  • Producent: Brauhaus Riegele
  • Alkoholhalt:  5,2 %
  • Art nr: 1334
  • Pris: 14:90

Perfekt för den som föredrar en ljus, underjäst lager med frisk smak av malt med inslag av knäckebröd, sirap, honung, örter och apelsin. Mycket fyllig lager med ganska bra beska och liten sötma.

 

tuataraTuatara APA  Aotearoa Pale Ale

  • Land: Nya Zeeland
  • Producent: Tuatara Brewery
  • Alkoholhalt: 5,8 %
  • Art nr: 1209
  • Pris: 27:90

Hela vägen från Wellington kommer denna APA. Den här torra och fylliga alen har en tydlig humlearomatisk smak med god beska med fruktdofter som ananas, grapefrukt, tallbarr, ljust bröd och citron. Rund och fin smak med trevlig eftersmak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •