Hem » Vin & Mat » I mitt kök: Nadja Karlsson på Spritmuseum

I mitt kök: Nadja Karlsson på Spritmuseum

Nadja spritmuseum omslag

Sedan 1999 har dryckesexperten Nadja Karlsson på Spritmuseum hållit populära vinprovningar. Idag finns hon heltid på museet i Stockholm. Vi pratar vinprovarglädje och matskaparglädje!

– Kanske var det i köket hos farmor i Froarp, Blekinge, där jag fick mala kaffebönor och lära mig älska olika aromer, det här med dryckernas magi började för mig… eller kanske när jag pryade på Karlshamns Punschmuseum?

Nadja-Spritmuseum-i-vingaden-
Nadja i vingården i Portugal

Nadja jobbade tidigare som fotograf och har även lite historiska poäng på universitetsnivå. 

Det verkar som om den lilla udda Karlshamns “henen” till slut fann sin väg in i dryckernas värld. Först som utbildare på Systembolaget och sedan till Spritmuseum. Hon har tentat av WSET.

Berätta lite mer om dina vindrömmar!

– Ja, jag har verkligen levt och lever i en drömvärld av drycker. Men ju äldre jag blir desto större är längtan få dokumentera min värld. Kanske skriva en bok om mitt liv och finna min väg, säger Nadja. 

– Men drömmar? Jag känner mig hemma när jag kör uppför Etna sluttningar och ser första vinplantorna. Eller är med och skördar eller beskär i Rhône får mig att bli nostalgisk. Eller den natten jag satt jag och drack “supertoscanare” med Coonawarras vinelit…

– Allt detta är exempel på min hemmiljö. Och en önskan förstås om att få vara en förebild. Jag tror att alla kan hitta sin värld där man hör hemma, även om man kanske är lite “udda/unik” som person, fortsätter hon.

– Nyfikenhet lockar ju också många gånger. Men sedan njuter jag ’memory lane’ med.  Vi kan säga så här, två flaskor står hemma på min lilla vinkyl, de tittar på mig och jag blir sugen finna ett tillfälle korka upp dem. Ett GRAVNER, RIBOLLA GIALLA vin, ooohhh, berättar Nadja och himlar med ögonen…

– …det är verkligen ’memory land’ ….

– Sedan är det ett vin från Azorerna som lockar, men då är det nyfikenheten. Vindistrikt som jag aldrig provat lockar ju förstås alltid.  

Att prata med Nadja är som att bli stimulerad varje sekund till att drömma om viner och jag vill förstås höra mer….

Nadja Spritmuseum - häller upp i glas
Nadja lever i sin drömvärld av vin och andra drycker

Berätta om en udda vinupplevelse?

– Sydafrika var till exempel i början ett svårt land att bli intresserad av. Jag var ju uppväxt med kampen emot apartheid, Palme, och det är en viktig fråga för mig och det är ju ett land där alla olika befolkningsgrupper & HBTQ är involverade. Och så provade jag en unik Chenin Blanc som jag inte kan motstå och blev mycket intresserad..

När jag till sist besökte Sydafrika till sist stötte jag på intolerans emot transsexuella som mig av folk från den gamla maktgruppen som är lika bleka mot mig.

Medan ursprungs afro kvinnor mötte mig på ett väldigt välkomnande sätt. Och den känslan har kanske inte alla svenskar stött på i Sydafrika.

– Så för mig känns det naturligt hålla tex vinprovningar med kvinnliga vinmakare. Ofta har jag träffat dessa personer och beundrar dem.  

Jag såg att du hade vinprovning nyligen om ukrainska viner?

– Ja, “Brave Wine” var en speciell utställning som stödjer ambulanser i Ukraina. Mitt uppdrag var att hålla provningar samt sprida kunskapen om Ukraina som ett vinland. Det var en utmaning men jag fick hjälp från Ukraina av en författare/vinexpert Sergiy Klimov.

– Som Spritmuseums Dryckesexpert så måste jag sprida fördjupade dryckeskunskaper. Men än har jag aldrig varit med om att det funnits någon dryck som inte lockat mig på något sätt.  

Nadja Spritmuseum - Andreas och Folke
Nadja med restaurangchef Andreas Bergman och hovmästare Folke Ununger

Hur blir en vinprovning lyckad? 

– Jag älskar provningar med lite udda tema, men ändå ‘folkliga’ provningar som “Kooorv & Champagne”. (stavar ‘Kooorv som Nadja överdrivet uttalar det!)

– Min provning med “Kaptens Haddocks drycker” är en väldigt populär provning där vi analyserar Whisky (dvs “kalasmust” på 60 talets Sverige) och Rom (“piralolja”). Nu jobbar jag med olika vindrycker som dyker upp i Tintin albumen och kommer göra en sådan provning snart...

– Hos mig på Spritmuseum är det viktigt med glädje och humor.  Och det är alltid kul att komma på nya teman.

Men hur kommer man på ett roligt tema?

– Ja, ett uppdrag jag fick nyligen var att kombinera vegetarisk mat med vin. Ojoj, hur kan man ens dricka en stram & nyanserad Bordeaux från västra sidan utan en köttbit med Bea?

Men så tänkte jag på alla valnötsodlingar där borta i Georgien. De hade nog inte låtit vindruvor och valnötter växa bredvid varandra under flera tusen om år, om inte den kombinationen skulle fungera.

– Därför njuter jag av risotto med härliga svenska svampar men också pimpad med valnötter. Då får vi tuggmotstånd och då kan du servera västra sidans Bordeaux-vin till, eller hur?   

Sugen på vinprovning med Nadja? Klicka här för att se hennes provningar! 

Vi skyndar oss iväg mot ‘Nadjas kök’ Spritmuseums populära och mysiga restaurang som bland annat har blivit utnämnd till en av världens bästa museirestauranger. Där träffar vi restaurangchefen Andreas Bergman och hovmästare Folke Ununger, två kunniga kollegor som är duktiga när det gäller vin och mat.

Nadja Spritmuseum - tre viner
De goda naturliga vinerna ….

Vad vi provade

Hällåkra Vingård Anna, 2022 | SB-nr 39413

Svenska vinet Anna, spontanjäst underbart naturvin helt utan tillsatser av druvan Solaris går åt det oranga hållet och är fylligt, aromatiskt, både fruktigt och mineraliskt gott.

Mildiani Qvevri Bouquet Rkatsiteli, 2019 | SB-nr 93364

Från Georgien och lagrat enligt deras gamla metoder i lerkärl är ett smakrikt härligt vin gjort på druvan Rkatsiteli med en snygg fruktpalett där både kryddor, honung och nötter sticker ut. Schyst naturvin.

Seckinger Blanc O Pure 2022 | i restaurangsortimentet

Från Weingut Seckinger i Pfalz, detta är stjärn-vinmakaren Jonas Seckingers kritikerrosade oranga vin. Gulfruktigt, fantastiskt friskt, mineraliskt och aromatiskt wow-vin gjort på Sauvignon Blanc och Muskateller.

Vad vi åt

Knaprigt isterband med dillstuvad nypotatis

Nadja verkar gilla att gå lite utanför den vanliga ’boxen’ när det gäller att para vin och mat. Naturviner kan vara både kryddiga och sträva bland all den goda frukten, så varför inte ta en rustik svensk husmansrätt som Isterband? Perfekt!

  • 600 g nypotatis
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 små nypor mald vitpeppar
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • 4 stora isterband
  • 2 msk smör
Isterband med dillstuvad potatis
Isterband med dillstuvad potatis

Skala potatisen och skär den i mindre skivor. Koka i lite saltat vatten i cirka 5 minuter eller tills de är mjuka.

Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull och koka sakta upp, se till att det inte bränns fast i botten och sjud i 3 minuter för att tjockna till. Salta, peppra och strö i riven muskotnöt. Vänd ner potatisen och dillen.

Snitta och stek isterbanden runtom i smöret i en stekpanna ca 10 minuter tills den är genomstekt och fått fin färg.

Servera med den stuvade potatisen, kanske lite inlagd rödbeta eller annan fräsch sallad som du vill ha.

Frågor och svar

Vad är skillnaden mellan naturvin och vanligt vin?

Naturliga viner har en tydlig skillnad i utseende, arom och smak av naturliga viner jämfört med “vanliga” viner. Lite grumligare utseende och läckra smaker och viner där man inte tillsätter finingsmedel eller filtrerar bort orenheter efter jäsning.

Är naturvin pet nat lika med ekologiskt eller biodynamiskt vin?

Ekologiskt och biodynamiskt jordbruk är aspekter av naturlig vinframställning och övervakas av ekologisk certifiering där kraven varierar från land till land. Vissa organiska och biodynamiska certifieringsorgan tillåter också användning av både jäst och finningsmedel.

Innehåller naturvin sulfiter?

Alla viner innehåller en liten del naturliga sulfiter, men i naturviner tillsätter man alltså inte extra sulfiter för att hålla vinet stabilt efter buteljering.

Vilka regioner görs naturviner?

Naturvinsproducenter finns i nästan alla vinregioner världen över.

Läs mer om våra köks-kändisar:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.