Ju mer man rör risotton under tillagningen, desto krämigare blir den. Räkna med att få röra i c:a 20 minuter. Har du en wok kan du gärna använda den för att göra risotto. Istället för svamp kan du använda sparris, färsk spenat, mangold, haricots verts eller någon annan grönsak som du tycker om.

  • Koka 1 l buljong (gärna på tärning) i en kastrull. Det är därifrån du öser över vätskan över riset.
  • Fräs 1 schalottenlök, 1 vitlöksklyfta i lite olivolja tills den genomskinlig och tillsätt 3 dl avorioris och fräs riset en aning.
  • Tillsätt buljongen någon deciliter åt gången. Rör om tills buljongen kokat in och tillsätt ny buljong efter hand. Räkna med att du får använda hela buljongen, men smaka av efter 20 minuter.
  • Tillsätt svamp i den mängd du vill ha och låt sjuda ca 20 minuter tills riset nästan är klart. Då tillsätter du en deciliter grädde och riven parmesan. Strö över pumpakärnor. Klart!

Vintips till risotton:

Frey-Sohler Reserve Pinot Blanc 2013 (nr 2930) – 99 kr

Risotton blir krämig och då är det gott att bryta med ett friskt och fruktigt vitt Alsacevin som du kan servera vid 8-10°C. Det ljusgula Frey-Sohler Reserve är torrt, krispigt och syrligt vin från en producent med samma namn, Frey-Sohler. Detta är gjort på Pinot Blanc och har en smak som har inslag av persika, melon, päron och citrus. Vinet finns i ordinarie sortimentet på Systemet.

Lite om vingården: Familjens magnifika vingårdar drivs av Damien och Nicolas Sohler och ligger i Scherwiller, c:a 50 km söder om Strasbourg, alldeles vid gränsen till Tyskland. Dalarna i Sainte Marie aux Mines och Ville. Familjen Sohler har gjort prisade viner sedan generationer och namnet Frey-Sohler är intimt förknippat med området Alsace.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy