Trettondag jul. Den första mathelgen i år. Så nu gör vi något riktigt gott av det!

Det känns inte helt fel att skippa de feta såserna nu, så tänk på att en redig köttbit och stekta franska grönsaker som aubergine och zucchini eller eventuellt en hasselbackspotatis är dryg mat när det gäller kalorier. Du jobbar med 2 stekpannor samtidigt, men det går ganska fort. Flamberar du sedan rosépepparsteken så blir det en extra festlig avslutning då vi på riktigt kan vinka goodbye till 2016.

Vinet då? Vi har valt en Pinot Noir från Languedoc-Roussillon där både pris och smak fått bestämma.

Du behöver

  • ½ kilo fin oxfilé skuret i portionsbitar
  • 6 msk torkad rosépeppar
  • 1 hel vitlök per portion
  • Salt och peppar
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 1 dl cognac till flambering

Du gör så här

  1. Rosta rosépepparn i en stekpanna i några minuter så att smaken kommer fram ordentligt. Stå bredvid för att se till att den inte bränns vid.
  2. Skär av yttersta toppen av vitlökarna och stek dem med skalet på i ugnen på ett bakplåtspapper i 10-15 minuter på 220°.
  3. Under tiden saltar du oxfilén på båda sidor.
  4. Klappa in ordentligt med peppar i oxfilén på båda sidor.
  5. I en stekpanna steker du skivor av aubergine och zucchini i smör i några minuter.
  6. Stek samtidigt den på båda sidor i smör ungefär 3-4 minuter, beroende hur välstekt du vill ha din stek.
  7. Flambera i cognac.
  8. Lägg upp aubergine, zucchini och den ugnsstekta vitlök på ena sidan tallriken. Lägg på din pepparstek och häll över rostad rosépeppar.

Vintipset: Ferrandière

  • Område: Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc
  • Producent: Domaine de la Ferrandière
  • Druva: Pinot Noir
  • Art nr 2284
  • Pris: 80 kr

Det här är ett hett franskt vintips när det finns lite pengar och mycket månad kvar. Detta vin är framställt på druvan Pinot Noir till 100%. Lättdrucket och ska egentligen passa till ljust kött allra bäst, men detta vin är så pass saftigt och kryddigt att det faktiskt passar alldeles utmärkt till rosépepparsteken, då vinet har en generös, bärig smak av körsbär, skogsbär och lingon med en ton av fräsch muskot, örter och lakrits. Ett ganska maffigt vin för sitt pris med toner av ekfat som även passar plånboken s här efter en riktigt dyr helg, för här får du mycket smak för pengarna. Du kommer inte att bli besviken på denna ändå ganska strama Pinot Noir.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy