Festen kan börja! Helstekt kalkon med matig stuffing och läckra tranbär

Om du inte är så sugen på den vanliga julskinkan, så varför inte pröva att göra en traditionell julkalkon. Det är faktiskt inte så krångligt som det låter. Både i USA och Storbritannien har kalkonen varit det självklara valet för en festlig julmiddag. Kalkonen är ofta rik i matväg med stuffingen vilket är en betydande tradition i det kristna högtidsfirandet.  Kalkonen äts också traditionellt under vilken av juldagarna som helst, antingen julafton, juldagen eller annandagen.

Stuffingen

Stuffingen har vi i år valt att göra helt vegetarisk.  Visst kan den göras med baconbitar eller köttfärs, men vi föredrar den goda och rena kalkonsmaken som vi kompletterar med en fint kryddad frukt- och grönsaksstuffing. Du kan också utesluta ägget, om du vill.

  • 4 skivor tärnat, vitt dagsgammalt bröd
  • 1 gul finhackad lök
  • 1 dl skivade champinjoner
  • 1 dl vitt vin
  • 1 ägg
  • 1 dl hackade tranbär
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • Hacka rikligt med persilja och timjan
  • Salt och peppar
  1. Smula i en tärning kycklingbuljong
  2. Stek på lök och champinjoner
  3. Blanda i vinet
  4. Lägg i en skål och tillsätt tranbär, brödet, kryddorna och smula i buljongtärningen
  5. Stuffingen ska var relativt fast

Kalkonen

  • 1 färsk kalkon på minst 4 kg
  • ½ dl smält smör blandas med 4 msk japansk soja för pensling
  • 1 msk kycklingfond blandas i 1/2 vatten för att ösa
  1. Skölj och rensa bort inkråmet ur kalkonen. Torka den innan och utan med hushållspapper.
  2. Fyll kalkonen med stuffingen och bind vingar och korsade ben med bomullssnöre.
  3. Strö lite flingsalt över hela kalkonen.
  4. Lägg kalkonen på ett galler över en ugnsfast form där du häller fonden.
  5. Smält smöret och pensla kalkonen samt salta den med en halv tsk salt över hela.
  6. Sätt ugnen på 200 grader ungefär 2,5 timmar. Räkna med att steka ½ timmer per kg.
  7. Första timmen: pensla kalkonen då och då med sojablandningen.
  8. Andra timmen: ös med fonden.
  9. Vänd gärna kalkonen någon gång emellan.

Snabb tranbärssås

Blanda 150 g tranbär med 1,5 d strösocker, ½ pressad apelsin och lite portvin. Koka på svag värme i en kvart tills såsen fått en tjock konsistens.

Vintips: Château Malavieille Alliance 2014

  • Område: Languedoc-Roussillon , Coteaux du Languedoc, Terrasses du Larzac
  • Producent: Domaine de Malavieille
  • Druva: 80% Syrah och 20% Grenache
  • Artnr: 2662
  • Pris: 119 kr

Många av oss är förälskade i den pulserande fruktsmaken av ett typiskt gott Languedocvin och vi återgår därför till mer traditionella vinval vid jul. Château Malavieille Alliance är ett typiskt sådant uttrycksfullt vin, stiligt, nyanserat och samtidigt silkeslent i gommen. Det här är ett utmärkt vin att servera till julkalkonen eller för den delen, på vilket julbord som helst.

Doften bjuder på en god fruktsyra med tonerna av lavendel och mogna röda bär. Dessutom de karaktärsfyllda sydfranska tonerna av peppar, svarta oliver och lagerblad. Den distinkta rostade fatkaraktären och mineralsmaken från den basala jorden kring Medelhavet ger den där extra fylliga balansen av ett Syrahvin med aningens Grenache. Fin stadga i tanninerna ger ett mättat vin med lång eftersmak.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •