DESSERTVINET CASTION D’ASTI MED VITVINSPOCHERADE PARON
Castiôn Moscato d’Asti är det goda dessertvinet med sprudlande karaktär. Ett piggt och glatt vin som är underbart att dricka som det är och fantastiskt ihop med vitvinspocherade päron med granatäppelsirap, hasselnötter och vaniljglass. Den perfekta kombinationen för att imponera på vännerna som ett proffs eller för att sätta lite extra guldkant på vardagen.
Friskt bubblande dessertvin för livets alla tillfällen
Detta sprudlande vin ger en riktigt speciell känsla till middagsbjudningens dessert, den barnfria pardejten och när man vill lyxa till det lite extra. Men detta vin är inte bara till för de speciella tillfällena i livet utan för alla dagar när man vill sätta guldkant på tillvaron. Lyxa till det och imponera på vännerna med en riktigt god efterrätt bestående av vitvinspocherade päron med granatäppelsirap och vaniljglass. Detta är en svårslagen kombination som garanterat kommer imponera och uppskattas alla.
Den italienska vingården Castiôn
Varumärket CASTIÔN är idag synonymt med kvalitet och passion. Vingården erbjuder flera olika typer av viner under den prestigefyllda ursprungsbeteckningen DOCG som tyder på en otrolig prestige och kvalitet. Vinerna kommer från Castiôns egenutvecklade vingårdar för att kunna säkerställa genuin kvalitet på alla deras viner. Castiôns viner har en fruktig arom och en ihållande smak som är kännetecknet för det italienska territoriet Piemonte.
Castiôns vingårdar ligger pittoreskt beläget vid foten av alperna i regionen Piemonte. Druvorna odlas i den röda och rika jordmånen längs de branta sluttningarna som skapar optimala väderförhållanden för att producera fantastiska viner med stor och speciell karaktär. Det Italienska klimatet ger en underbar kombination av sol och regn. Sommaren bjuder på många varma soldagar som ger druvorna en naturlig sötma samtidigt som september och höstmånaderna ger rikligt med regn från alla moln som bildas över den höga bergskedjan.
Vinet Castiôn Moscato d’Asti
Castiôn Moscato d’Asti är det goda dessertvinet med en typisk druvsmak med inslag av fläder.
Ett blommigt, mycket sött och lättdrucket vin med en frisk syrlighet och ett härligt brus. Producerat av druvan Moscato, skiljer sig Castiôn Moscato d’Asti från andra viner tack vare den speciella jäsningsmetoden där sockertyperna skapar en lätthet och bidrar till vinets sprudlande karaktär.
Vinet har en låg alkoholhalt och är ett vitt halvbrusvin som verkligen imponerar med sin speciella karaktär.
Moscato d’Asti passar precis som alla italienska viner fantastiskt till italienska desserter så som pandoro och panettone, men såklart även till många andra desserter och bakverk. Vinet har en lätthet och sötma som gör det till det optimala dessertvinet samtidigt som dess karaktär gör det mångsidigt och passande till många andra typer av rätter. Allt från munkar till pizza Margarita. Dessutom är det ett väldigt prisvärt vin som finns i Systembolaget permanenta sortiment för 95 kronor.
Information om Moscato d’Asti
- Druvsort: Canelli vit Moscato
- Färg: Halmgul
- Arom: Karakteristisk med arom av muskot
- Smak: Söt, harmonisk, blommig, fruktig
- Alkoholhalt: 5% vol
- Serveringstemperatur: 6-8°C
Moscato d’Asti i kombination med en härlig dessert
Detta underbara halvbrusiga dessertvin går utmärkt att dricka som det är, men för maximal njutning bör det helst paras ihop med en riktigt underbar dessert. En Höjdardessert i klassisk form som garanterat kommer imponera på alla är vitvinspocherade päron med granatäppelsirap. Serverat med hasselnötter och vaniljglass och garnerat med granatäppelkärnor. Denna dessert är fullproppad med toner av vanilj och kanel i underbar harmoni med sötman från vinet.
Bjud på fest som ett proffs med en dessert av päron pocherade i en enkel sockerlag, Moscato d’Asti, kanel och vanilj. Med rostade hasselnötter för ett härligt tuggmotstånd och syrlighet och friskhet från granatäpple blir det en enastående kombination. Serverad med allas favorit, vaniljglass och ett glas brusande Moscato d’Asti. Denna dessert sätter guldkant på alla dagar och kommer imponera och uppskattas av alla gäster.
Recept för vitvinspocherade päron med granatäppelsirap.
Servera denna underbara dessert med hasselnötter och vaniljglass.
Ingredienser:
- 4 mediumfasta päron
- 2 ½ dl vitt vin
- 2 dl vitt socker
- 4 dl vatten
- 1 vaniljstång
- 1 kanelstång
- Juicen från en halv citron
- Zesten från en halv citron
- 1 km salt
- 1 dl hasselnötter
Såhär gör du:
- Skala päronen och lägg päronen i en skål med vatten och lite citronsaft så att de inte blir bruna.
- Hacka hasselnötterna och rosta dem i ugn eller stekpanna tills de blivit gyllenbruna och börjar lukta riktigt nötigt.
- Koka upp socker, vatten, salt och vin under omrörning i en djup gryta.
- När vätskan kokat upp sänker du temperaturen till medium och tillsätter citron, citronzest, kanel. Dela vaniljen på hälften och skrapa ut fröna och lägg sedan ner fröna och vaniljstången i grytan.
- Lägg i päronen så att de täcks av vätskan.
- Koka på låg värme tills päronen blivit mjuka men ändå har tuggmotstånd.
- Plocka upp päronen och koka vätskan på hög värme tills den reducerats ned till hälften.
- Ringla granatäppelsirap dekorativt på en talrik och toppa med de rostade, hackade hasselnötterna.
- Ställ päronen upprätt på tallriken och garnera med granatäppelkärnorna, lite citronzest och vaniljglass. Ringla över lite av den reducerade vitvinssockerlagen.
- Avnjut ihop med ett glas Castiôn Moscato d’Asti.