Hem » Vin & Mat » Bubblor på våffeldagen med frasigaste matvåfflorna!
Vin & Mat

Bubblor på våffeldagen med frasigaste matvåfflorna!

vaffelfront - Vinjournalen.se
 Image Alt  - Vinjournalen.se

Kärt barn har många namn. Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen är andra namn för Våffeldagen som vi som vanligt varje år firar den 25 mars, samma helg som vi ställer om klockan till sommartid. Och visst är frasiga och läckra våfflor en riktigt bra början på våren?

Barnen vill gärna ha söta våfflor med glass och bär, men varför kan inte vi vuxna prova några mer matiga våfflor? Egentligen är våfflor perfekta för att kombinera med räkor, cream cheese, kaviar, chèvrekräm, svampstuvning, italiensk skinka … det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Men först – bästa receptet för riktigt frasiga våfflor gör du med 3 gamla husmorsknep!

  • Smält 100 g smör och låt det svalna.
  • Blanda alla torra ingredienser: 4 ½ dl mjöl, 1 msk socker, 1 krm salt, 1 tsk bakpulver.
  • Rör i 3 dl mjölk och 1 dl vispgrädde.
  • Rör i smöret och gör en jämn smet.

3 dundertips för frasigaste våfflorna!

#1 Tillsätt till sist 1 dl vichyvatten i slutet till smeten.

#2 Stressa inte, våffeljärnet ska vara HETT!

#3 Vänta tills järnet har gräddat klart och våfflorna har fått en fin färg.

Lägg dina färdiga våfflor på ett galler i ugnen vid låg värme, 50°, så håller de sig både varma och frasiga. Försök att inte lägga våfflorna på varandra. Här kommer tre olika serveringstips:

 Image Alt  - Vinjournalen.seServeringstips 1: Cream cheese & kvariar

Grädda våfflor och dela dessa i hjärtan. Varje våffelhjärta garnerar du sedan snyggt med en klick röd kaviar, en klick gräddfil och en rödlöksring. 

Serveringstips 2: Krämig champinjonstuvning

  • 250 g färska champinjoner
  • 75 g smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 1-2 dl grädde
  • 1 msk maizena
  • Lita japansk soja
  • 1 tsk fransk senap
  • salt och peppar

Rensa och skiva champinjonerna. Lägg smörklick i en het kastrull och värm den ordentligt.

Stek champinjonerna i några minuter tills svampen sugit åt sig fettet. I en separat kastrull och på svag värme smälter du ner smör och vispar i maizena. Vispa ordentligt – inga klumpar! Spä nu med grädde och soja. Ta bort kastrullen från värmen och rör i svampen. Banda i senap, salta, peppra. Till sist strör du över persiljan och pressar i en vitlöksklyfta om du vill

 Image Alt  - Vinjournalen.seVad dricker vi till det?

 Image Alt  - Vinjournalen.seCasa Vinironia Prosecco

  • Område: Venetien, Prosecco
  • Art.nr: 7719
  • Pris: 89 kr

Ett Vino Biologico från producenten Casa Vinironia. Framställd av druvan Glera, är detta en mycket utvecklad Prosecco tillverkad i Venetien av familjen Botter. Riktigt fräsch Prosecco med många fruktiga toner som päron, melon, och lime och ett bubbel som inte är knastertorrt, snarare friskt och fruktigt. Här finns en liten sötma som bara kommer till sin fulla rätt tillsammans med kaviarvåfflor eller svampstuvningen. Modern, generös och stilren Prosecco!

Frågor och svar:

Vilka är några matiga våfflor man kan prova på Våffeldagen?

Man kan kombinera våfflor med räkor, cream cheese, kaviar, chèvrekräm, svampstuvning, italiensk skinka och mycket mer.

Vad är tre tips för att få riktigt frasiga våfflor?

Tillsätt vichyvatten i slutet till smeten, se till att våffeljärnet är hett och vänta tills våfflorna har fått en fin färg.

Hur kan man servera våfflorna med cream cheese och kaviar?

Grädda våfflor och dela dessa i hjärtan. Varje våffelhjärta garnerar du sedan snyggt med en klick röd kaviar, en klick gräddfil och en rödlöksring.

Vad är ett recept på krämig champinjonstuvning att servera med våfflor?

Rensa och skiva champinjonerna. Stek dem i smör. I en separat kastrull smälter du ner smör och vispar i maizena. Späd med grädde och soja. Ta bort kastrullen från värmen och rör i svampen. Blanda i senap, salt och peppar. Strö över persilja och pressa i en vitlöksklyfta om du vill.

Vilket vin passar bra till kaviarvåfflor eller svampstuvning?

Casa Vinironia Prosecco, en fräsch Prosecco med många fruktiga toner som päron, melon och lime och en liten sötma som passar bra till kaviarvåfflor eller svampstuvning.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.