Hem » Vin & Mat » Bästa pastavinerna är korade!  

Bästa pastavinerna är korade!  

bästa pastavinerna - omslagbild

Vi har valt de bästa pastavinerna och bjuder samtidigt äkta italiensk soulfood på ett kick och som du lagar snabbt!

Känner du ibland att du kan göra avkall på maten men inte på vinet? Vi skriver inte om att hoppa över några middagar, men vi har inte tid att laga någon exceptionell rätt – december är en stressfull månad och tiden är knapp. Då vill man inte stå vid spisen och laga mat. Men äta gott och dricka gott, det är det som gäller.  

Men vad säger du om att prova våra 2 snabblagade pastarätter som smakar helt förföriska? Och till det blir det förstås de bästa pastavinerna som vi har provat i år. Vi pratar om de bästa italienska pastavinerna, de 4 mest smakfulla vinerna, de mest populära och de mest prisvärda och viner som finns i 2 storlekar: magnum flaska och normal vinflaska – för små och stora sällskap. Och den här gången blir det bara rött!

Det finns inget bättre sätt att fira december med god mat och gott vin! Så först till pastan!

Bästa pastavinerna – till pastan!

bästa pastavinerna - fänkålsragu

Pastarätt 1:

Rigatoni med korv och fänkålsragu

Pasta med fänkålsragu och Salsiccia blir en rejäl middag fylld med fräscha smaker. Här är det till och med rödvin i såsen! Pastan kan vara rigatoni eller penne. 

  • 1 paket rigatoni ca 500 g
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 små italienska Salsiccia-korvar, ta ut köttet
  • 1 liten knöl fänkål skärs i små bitar, skär av blasten men spara
  • 3 msk tomatpuré
  • 2-3 dl vin eller grönsaksbuljong
  • iven parmesan eller Grana Padano
  • Kryddor: 1 tsk gurkmeja, 2 tsk fänkålsfrön, finhackad fänkålsblast, 1 nypa chiliflingor

Stek lök i en kastrull i 5 minuter tills den börjar mjukna.
Rör ner vitlök och den småskurna fänkålen och stek ytterligare en minut.
Dela upp korvarna, ta ut köttet och tillsätt i löken. Fräs försiktigt och rör med en träslev tills de är gyllene. Tillsätt tomatpuré och vin/buljong och krydda väl. Sjud i 10-15 minuter tills såsen tjocknat. Finhacka fänkålsblasten och strö över.
Under tiden du gör ragun kokar du pasta enligt anvisningar.  Strö över riven parmesan och servera.

bästa pastavierna - pastasnäckor

Pastarätt 2:

Pastasnäckor med getost, spenat och pinjenötter   


Finessrikt och krämigt blir det med mescarpone och lite grädde som ger en len och lätt konsistens. 

  • 1 paket pasta, stora snäckor som kan fyllas
  • 1 dl pinjenötter
  • 2 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 200 g babyspenat, lätt förvälld
  • ½ dl persilja, finhackad
  • ½ paket fetaost, ca 75 g, smulad
  • 1 burk mescarpone, 250 g
  • 1 dl parmesan, finriven
  • ½ dl grädde

Värm ugnen till 180 grader.
Rosta pinjekärnor i en stekpanna utan olja tills de är aningens bruna. Ställ undan. 
Lägg smulad feta, mescarpone, parmesan, olivolja och vitlök i en matberedare. Kör så du får en smidig kräm.
Tillsätt spenaten, salt och paprika och kör tillsammans.
Ställ ostkrämen i en stor skål för att kallna. Fyll sedan en spritspåse med ½ krämen.
Koka pasta enligt anvisningar i saltat vatten tills den är al dente och skölj den i kallt vatten.
Lägg olivoljan i en ugnsfast form fyll pastan genom att spritsa lite av krämen i varje pastasnäcka och lägg i formen.
Rör ihop resterande kräm med grädden och häll över snäckorna och värm i ugnen.
Lägg folie över formen och grädde tills pastan är varm.
Garnera med persilja och pinjenötter.

 Bästa pastavinerna – till vinerna!

Casalforte Amarone Della Valpolicella 2019 (nr 12379 – Magnum)

Utan tvekan den elegantaste och smakfullaste Magnum-Amaronen och den har en mörkt purpurröd färg i glaset. Så mjukt och fylligt vin med en fruktig, intensiv doft av russin, körsbär, mörk choklad, örter, kryddor och fattoner. Detta är en superblancerad Amarone med amaronedruvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara som ger dig mjuka tanniner och en lång, fin finish.

Casalforte Ripasso, 2020 (nr.  5352 – Magnum)

Lillebror men också Magnum från samma producent i Venetien och Valpolicella. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi från Amaronen och blir här en smakfull och fin fullblodsripasso alltså med samma amaronedruvor, ett med temperament och mängder av mogna röda torkade bär, kanderade mandlar och med en örtig framtoning. Trevligt och behagligt långt avslut med fina tanniner i full harmoni med den saftiga frukten.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore 2020 (nr. 3040 – 750 ml)

Ett passionerat vin på en blend av typiska amarone-druvor: Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta. Fullmatad med härlig fruktsyra, mustiga tanniner och är ett mycket lättdrucket vin som är rubinrött i färgen och smakar förtjusande av en torkad och delikat fruktkompott med toner av svarta moreller och mörka plommon, örter och lite muskot, viol samt god mörk choklad. Snygga tanniner och en suverän finish.  

Brunello di Montalcino Fattoi, 2017 (nr 3097 – 750 ml)

Ett elegant Brunellovin från distriktet Brunello di Montalcino i Toscana. Druvan Sagiovese ger oss ett stilsäkert och välbalanserat vin med en uttrycksfull karaktär. Fyllig, kryddig och komplex vinprofil, där mörka körsbär, pomerans, kanel, nougat samsas med en aromatisk cederarom. Härliga och intensiva smaker rakt igenom med polerade tanninerna bjuder på ett riktigt snyggt och stramt vin med fin finish.

Frågor och svar

Är Montalcino samma sak som Montepulciano?

Montalcino är namnet på i Toscana där Montalcino-viner tillverkas. När det gäller Montepulciano, så är det det är en typ av druva.

Varför är Brunello dyrare än Chianti?

Brunello di Montalcino-viner är generellt mörkare i färgen, är generellt mer tanniska och åldersvärda och har mer komplexitet än Chianti-viner – och i allmänhet dyrare än Chianti-viner.

Vad är speciellt med Amarone-viner?

Amarone-viner är rika, levande, fylliga och kraftfulla på grund av deras utdragna torknings-, jäsnings- och åldringsprocess. Denna process ger vinet en mer “koncentrerad” smak än andra rödviner.

Hur många typer av Amarone finns det?

Amarone klassificeras i tre olika stilar: Normale, Riserva och Recioto.

Hur länge kan du lagra Amarone?

Alla viner i artikeln kan lagras med prakt från 8 år till i allmänhet 10-15 år under bra lagringsförhållanden. Planerar du att dricka den inom några år så borde det gå bra.

Läs mer om italienska viner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.