Om vinflaskan, etiketten och sambandet mellan konst och vin har vi skrivit om tidigare, band annat i artiklar från 2017 när det spanska vinhuset Codorníu ett designsamarbete med konstnären Clara Hallencreutz  och om Campo Viejos konstnärliga limited edition-flaskor.

Mouton-Rothschild 1924

Så här i julklappstider vill vi slå ett slag för en ny härlig bok Konsten i vinets värld av författaren, konstnären och vinälskaren Totte Wiberg som berättar historien om när vinetiketten blev ny konstarena. I bilder och ord får vi följa konstnärer som Dali, Picasso, Miro, och Ernst Billgren som för 3 år sedan skapade etiketten till Masi Amarone, ett av Sveriges mest populära viner. Det hela blev ett mycket framgångsrikt och spännande konstprojekt.

Jag gillar kopplingen mellan vin och konst och tanken på att sprida kultur på det sättet, sa Ernst Billgren då.

Konsten på vinflaskan

Genom åren har det varit många fler konstnärer som gjort uppmärksammade verk för etiketten på vinflaskan och för producenter, och ibland bakom kulissen, de har arbetat helt i det tysta.

Vinet alltid har varit ett populärt tema för konstnärer i alla tider, det vittnar fresker sedan 1200-talet till dagens gatukonstnärer om. Konsten och vinet. Båda vackra. Den ena lyfter den andra och det verkar bli en win-win-situation.

Vintunna, konstnär Ben-Vautier. Budskap: ”När jag dricker – ser jag världen.”

Producenten Château Mouton Rothschild var först och sedan har flera tagit efter. Moderna konstnärliga vinetiketter är mer kraftfulla, konstfulla, färgglada än någonsin tidigare.

Att göra vin har alltid varit en konst. Att dricka vin har blivit en konstupplevelse. Det är något som jag vill förmedla med denna bok, säger författaren Totte Wiberg.

Det är inte enbart vinflaskan och vinetiketten som får konstnärliga utsmyckningar. Även källare och vintunnor är populära, så konsten tar självklart en allt större plats i vinets värld.

Totte Wiberg är konstnär, författare och vinälskare. Han är representerad på ett flertal museer i Sverige och utomlands, bland annat Moderna Museet i Stockholm. Han har också tidigare skrivit böcker om konst, mat och dryck.

Samtliga bilder är ur boken.

 

Konsten i vinets värld

  • Författare: Totte Wiberg
  • ISBN: 9789188439345
  • Pris: 177 kr

 

 

 

 

Fler boktips om mat och dryck:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy