Stellenbosch – den ultimata vinregionen
Den populäraste druvan i Stellenbosch är cabernet sauvignon som ofta blandas med merlot i en Bordeauxblandning. Stellenbosch ligger cirka fyra mil öster om Kapstaden och separeras från Paarl av Simonsberg Mountan medan bergskedjan Hottentot Hollands fungerar som gräns mot Walker Bay i öst. Stellenbosch rymmer bland annat följande officiellt erkända vinregioner:
- Banghoek
- Bottelary
- Papegaaiberg
- Polkadraai Hills
- Devon Valley, Jonkershoek Valley
- Simonsberg-Stellenbosch
De mjukt krökta kullarna i Stellenbosch är täckta med vingårdar från norr till söder. Den varierade terrängen tillåter många olika variationer och stilar av vin, och olika mikroklimat gör att alla möjliga druvsorter kan växa här.
Jordmånen består av sandsten och granit, vars höga lerhalt gör att vatten dräneras automatiskt samtidigt som en lagom mängd fuktighet bevaras. Därför kan man under vintern, då nederbörden är tillräcklig, till stor del klara sig utan konstbevattning. Dessa utomordentliga förutsättningar har utnyttjats till max i regionen, där särskilt röda viner är mycket framstående.
Klimatet i Stellenbosch är relativt varmt och torrt, dock med en del influenser från havet i söder. Kyliga vindar drar in och friskar upp druvorna på eftermiddagen efter den gassande förmiddagssolen. Vindarna behövs särskilt för de vita druvorna, varför dessa är planterade närmre havet.
Stellenbosch är framför allt känt för sin cabernet sauvignon som säljs över hela världen, men även druvsorter som sauvignon blanc, shiraz och chenin blanc är några av råvarorna i mycket högkvalitativa viner från området. Man får inte heller missa druvan pinotage som härstammar från just Stellenbosch och är en korsning mellan pinotage och cinsaut.