Hem » Vin Fakta » Res till Katalonien – guide till regionen
Vin Fakta

Res till Katalonien – guide till regionen

Res-till-Katalonien-omslagsbild - Vinjournalen.se

Res till Katalonien och du kommer utan tvekan att åka tillbaka igen för att upptäcka charmiga städer och fiskebyar, men inte minst för vinerna och den goda maten.

Varför inte ge sig ut på en spännande vinresa till vinregionen Katalonien, ca 32 000 km stort, som hela Belgien ungefär, och ligger i den nordöstra delen av Spanien. Här syns ett varierande landskap, väl utrustat för den kosmopolitiske vinturisten. I den norra delen kantas Katalonien av Pyrenéerna, med toppar på upp till 3 000 meter och i söder mer än 500 km av Medelhavets kustlinje växlar olika landskap från norr till söder.

Katalonien anses vara skild från Spaniens övriga vinregioner eftersom det här finns en mångfald av olika vinstilar. Mousserande Cava känner vi redan till, men Katalonien har en framstående tradition av spännande vinframställning.

Med en av de största hamnarna kring Medelhavet, regionens huvudstad Barcelona, som grundades redan för 4 000 år sedan, har denna region genom tiderna influerats av olika kulturer: den katalanska, den spanska, den grekiska, en moriska, den feniciska, den romerska… kulturer som influerat både vintraditionen och den gastronomiska upplevelsen.

Kataloniens DO-beteckningen var Spaniens första regionomfattande DO-titel sedan 1999 och täcker alla vingårdarna inom regionens andra 11 DO underregioner. Res till Katalonien m du vill besöka Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant., Terra Alta och sedan Priorat DOCa som är distriktet med harden högsta klassificeringen (Denominación de Origen Calificada).

Res-till-Katalonien-vy-gsmmalt-hus - Vinjournalen.se

Res till Katalonien – här finns allt

Res till Katalonien och du kan njuta av landskapet, historien, stränderna, vinet och gastronomin, oavsett du tar dig runt med tåg, bil, cykel, hajkar eller rider, så möte du av goda viner och omtyckt lokal mat och influeras av gamla traditioner och ett modernt kök från olika kontinenter.

Katalonien har en framstående tradition av vinframställning som tros har introducerats av fenicierna och grekerna omkring 400 f.Kr. Romarna utökade sedan odlingen av druvor och industrin blomstrade fram till den moriska ockupationen, då många vingårdar fick övergå till att odla annat än vin.

Med kristendomen på 1700-talet blomstrade vinindustrin igen och är idag ett av Spaniens mest dynamiska vinområde och ligger i framkant i spansk vinindustri.

Vilka druvor odlas?

Katalonien har 4 provinser Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona som spänner över en stor variation av vinregioner med olika vinstilar, druvor och med moderna vinodlingstekniker, vilket gör regionen lärorik att besöka. Här odlas både internationella druvsorter som exempelvis Chardonnay, Garnacha och Monastrell (på franska Mourvedre) samt andra röda Bordeaux-sorter. Sedan den röda signaturdruvan Tempranillo förstås. I Cavan som skapades redan 1870 hittar man de typiska katalanska druvorna Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Res-till-Katalonien-2-roda-vinglas - Vinjournalen.se

Sugen på att åka?

Hur kan du uppleva den historiska, sociala och kulturella bakgrunden som gör Katalonien till en så unik destination för vinturism i världsklass? Hur kan du besöka några av de 300 vingårdarna? Kanske du föredrar att utforska den katalanska vinscenen på egen hand, prova någon av de nio vinvägarna runt om i landet och göra unika kulturbesök, träffa vinmakare och se vilka aktiviteter du är intresserad av.

Behöver du uppslag och tips? På sajten winetourism.com hittar du allt från grekiska och romerska ruiner, vingårdar där du kan prova deras viner, boka provningar och ibland kan du även boka boende och säkerligen även smaka på de rätter som det katalanska köket erbjuder.

Direkt till >> Katalonien!

Res till Katalonien för matälskare

Större vingårdar visar dig gärna vinets betydelse i det katalanska köket och det är inte så underligt att det katalanska köket har blivit en kulinarisk referens över hela världen. Denna region har ett mycket varierat kulturellt utbud där mat och vin står i centrum. Res till Katalonien och njut av maten! Vad sägs om att göra den traditionella köttgrytan Escudella, med ingredienser som nötkött och fläsk samt grönsaker kryddad i den katalanska stilen eller en Crema Catalana, de kända, gräddiga efterrätten i lergodsfat där ett glödhett strykjärn har bränt sockret på toppen? Eller en ristaffel med en smakfullt grillad bläckfisk?

Res till Katalonien för vinälskare

Katalonien är ett land producerar kvalitetsviner. Mer än 750 vingårdar, 57 000 hektar och 9 500 vinodlare visar en produktiv front med viner som bottnar i område och historia. De över 350 miljoner flaskorna som årligen produceras visar den passionerad kapacitet och konkurrenskraft som Kataloniens vinindustri har. Och vinerna är både eleganta och tillgängliga – det finns 276 viner från Katalonien på Systembolaget. Mest rött vin, men även vitt, rosé och mousserande som Cava.

Som en av Spaniens mest produktiva vinregioner producerar Penedès huvudsakligen fina torra röda och vita viner, förutom några av de bästa Cava i landet. En annan framstående bland katalanska viner är Priorat-regionen, ett måste för alla vinälskare. Här produceras några av de högsta kvalitetsvinerna i Katalonien.

Du hittar druvor som Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah, Muscat … Många utsökta Bordeaux-blandningar med Garnacha och Carginan, ganska fylliga viner med hög alkoholhalt men priserna är ytterst moderata. Det visar att vinmakarna är duktiga att producera rika, varierade och enastående viner – typiska för hela Catalan!

Vill du veta mer?

Botanisera bland appar, hemsidor och information. Här är en guide som hjälper dig på vägen:

Catalunya Convention Bureau för nordiska länder DK, S, N, F, Island och Estland.  

Besök Katalonien via appar ….. Apple    iOS

Wintourism.com direkt till Katalonien

Catalonia Gastronomic Experiences  (pdf – engelska)

Kataloniens turistbyå om sevärdheter, festivaler m.m.

divider - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Hur mycket vin görs i Spanien?

Spanien producerar mycket olika viner, fler hektar vin än något annat land i världen – cirka 44 miljoner hektoliter vin eller cirka 6 000 miljoner flaskor.

Vilken region i Spanien producerar mest kvalitetsviner?

Rioja vinregion behöver förmodligen ingen introduktion. Internationellt populärt är vinregionen Rioja med sina topprankade viner.

Vilka viner är mest populära i Katalonien?

Cava och Vermouth. Produktionen är inte begränsad till ett geografiskt område i landet, men Cava och Vermouth är en viktig och populär del av den lokala vinkulturen.

Hur kan man beskriva katalanska röda viner?

Katalanska röda viner är ganska kraftfulla, fylliga, höga i alkoholvärde, rika med tanniner och har smaker av mörkare frukt. De främsta röda druvsorterna som används i är Grenache, Tempranillo och Monastrell.

Görs det vita viner i Katalonien?

I Penedès görs världens bästa Cava! De vita druvsorterna är Macabeo, Parellada och Xarel.

Läs mer om spanska viner:

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.