Navarra – Din guide till de bästa vinerna och vingårdarna i regionen

Navarra_San fermin Pamplona

Regionen Navarra har ett landskap som erbjuder mycket. Området ligger högt i Pyrenébergen och över de bördiga slätterna La Ribera. Kulturen och invånarna erbjuder även många olika upplevelser. Regionen är känd för de många färgglada festivalerna. En av de mest kända festivalen är San Fermin-festivalen där man kan springa med tjurar och festivalen lockar många turister från Spanien och hela världen. Regionen är även känd för fantastiskt kött och färska grönsaker vilket ger fantastisk mat samt även viner. Historien om Vinframställningen i området kan spåras så långt tillbaka som romartiden dock har området alltid varit överskuggat av den närliggande regionen Rioja och dess viner. Nu börjar dock DO Navarra viner få mer popularitet och åtnjuts över hela världen.

Kort presentation av vinregionen Navarra

Regionen Navarra täcker över 10 000 hektar och producerar över 510 000 hektoliter viner per år. Produktionen är till största del röda viner. Över 70% är röda viner medan bara 5% av produktionen är vita. Resten av de 25% är roséviner. En liten del av regionen har klassificering Rioja DOCa (Denominación de Origen Calificada). Regionen kan delas upp i fem delzoner med Valdizarbe i norr, Baja Montana ch Tierra Estella i nordost, Ribera Baja i söder, och Ribera Alta i mitten av regionen. Från de norra zonerna av regionen växer druvor som ger lite lättare röda viner med en färsk naturlig syrlighet. Druvorna från den södra delen av regionen producerar viner som är rundare i smaken med mindre syrlighet men med mer robusta smaker. 

De röda druvorna som odlas i regionen är Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, och Merlot. Vinerna från dessa druvor producerar viner som vanligtvis är fruktiga med noter av eksmaker. De vita druvorna som odlas i området är Chardonnay, Viura, Garnacha Blanca, Malvasia och Sauvignon Blanc. De vita vinerna från regionen brukar jäsas i ekfat och efter jäsningen plockas inte den döda jästen bort. Detta ger vinerna en fylligare smak av mogen frukt och mer komplexa aromer. Rosévinerna är ofta torra och med fruktig smak vilket passar bra med de lokala maträtterna Vinerna har även varit kända i århundraden för den fina kvaliteten. I Moscadell produceras söta viner som är används som dessert viner och vinerna har en ton av guld i färgen. 

Förutom all vinodling och produktion erbjuder Navarra även flera platser att besöka. Ett besök till huvudstaden av regionen Pamplona är rekommenderat. Det är här som festivalen San Fermin hålls med den berömda tjurrusningen. Pamplona har även en lång historia med sin stora katedral, arkeologiska skatter, och fästningarna från 1500-talet. Ett annat stopp på resan bör vara Estella eller Lizarra som den heter på baskiska. Staden ligger på pilgrimsvägen mot Santiago de Compostela. Detta gjorde att kungen av Navarra, Sancho Ramírez, grundade staden under medeltiden och byggde upp staden för att kunna ta vara på alla pilgrimer som passerade. Idag kan man besöka den cisterciensiska kyrkan San Pedro de la Rúa och palatset som heter Palace of the Kings of Navarre. Till sist rekommenderas även staden Elizondo. Genom staden rinner floden Batzan och här finns det många fina byggnader som till exempel ståtliga villor och små palats. Om man vill se de fina husen bör man besöka palatset Arizkunenea och stadshuset samt det vackra kvarteret Beartzu.

Karta över vingårdarna i vinregionen Navarra

Några av vingårdarna i Navarra

Bodegas Ochoa – Vingården med eget laboratorium för vintillverkningen 

Vingården Bodegas Ochoa är en familjedriven gård som grundades 1845. Vingården ligger i Olite och söder om staden Pamplona i Spanien. Idag är det den femte och sjätte generationen som jobbar sida vid sida på gården. Vinodlingen täcker över 145 hektar och sedan 2015 har gården jobbat med att utveckla en ekologisk gård. När druvorna odlas ekologiskt ger det viner med högre kvalitet enligt vingården. Här odlas bland annat druvsorterna Tempranillo, Graciano, Garnacha, Moscatel, Viura, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon och Viognier. Vingården Bodegas Ochoa har en vacker vinkällare där druvorna behandlas och de har även ett laboratorium där de arbetar med naturlig jäst för vintillverkningen. Ägarna är väldigt stolta över deras forskning och utvecklingsprocesser vilket de var en av de första i regionen att börja med.

  • Appellation: Navarra
  • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
  • Pris: 6 Euro

Bodegas Fernandez De Arcaya – Vingården som försöker att använda mindre vatten

Vingården Bodegas Fernandez De Arcaya ligger i Los Arcos mitt i Estella i Navarra och Logrono, huvudstaden i La Roija. I detta område finns det många religiösa och historiska monument som till exempel kyrkan Gregorio, kyrkan Temple Church i Torres och kapellet San Blas som är från 1100-talet. Vingården är en familjegård som drivs av den sjätte generationen. Gården äger 3,5 hektar mark där det finns flera byggnader samt en vinkällare. Gården driver ett arbete under programmet Save The Water. Detta innebär att all odling sker ekologiskt och utan bevattning för att spara vattnet. Druvorna som de odlar mest är Tempranillo, Cabernet Sauvignon, och Merlot.

  • Appellation: Navarra, Tierra Estella
  • Aktiviteter: Vinprovning och guidat tur på vingården 
  • Pris: 12 Euro 

Bodega Otazu – The Wine Cathedral 

Åtta kilometer från Pamplona hittar du den nordligaste vingården i Spanien som producerar röda viner nämligen Bodega Otazu. Vingården grundades redan 1840 när den första vingården som hade en fransk arkitektur byggdes i Navarra. Byggnaden är idag ett vinmuseum och ett konstgalleri. Arkitekturen för vingården skiljer sig väldigt mycket från många andra vingårdar med den spektakulära underjordiska rummet för lagningen av vinerna. Den är internationellt känd som “Vin Katedralen”. Vingården odlar druvor som Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay och Berués. Vingården är en av de 19 spanska vingårdarna som har den högsta certifieringen Pago Appellation of Origin i Spanien. Certifieringen garanterar att vinerna är unika och olika de andra vinerna i regionen. 

  • Appellationer: Navarra, Pago De Otazu
  • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
  • Pris: 40 Euro

Vi hoppas att du kommer att besöka Navarra området inom kort och att du har stor nytta av våra tips. För att läsa mer om vingårdar, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Spanien samt andra länder, vänligen besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Navarra som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Navarra samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Frågor och svar:

Vilka är de mest kända festivalerna i Navarra?

En av de mest kända festivalerna i Navarra är San Fermin-festivalen, där man kan springa med tjurar.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Navarra?

De vanligaste druvsorterna som odlas i Navarra är Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Viura, Garnacha Blanca, Malvasia och Sauvignon Blanc.

Vilken del av Navarra är känd för sina lättare röda viner med naturlig syrlighet?

Druvorna från de norra delarna av Navarra ger lättare röda viner med naturlig syrlighet.

Vilken vingård i Navarra har ett eget laboratorium för vintillverkning?

Vingården Bodegas Ochoa i Olite har ett eget laboratorium för vintillverkning.

Vilken vingård i Navarra har den högsta certifieringen Pago Appellation of Origin i Spanien?

Vingården Bodega Otazu har den högsta certifieringen Pago Appellation of Origin i Spanien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.