Vi ska förklara fenomenet mocktails för dig som har hört det tidigare och ge recept på några goda mocktails!

Den årliga Sifoundersökningen ”Dryckeskollen” som genomfördes i december 2019 på uppdrag av Carlsberg Sverige visar tydligt att nästan var tredje svensk, 28% har tagit en vit månad de senaste två åren och säkerligen kommer att göra det detta år också.

Det är naturligtvis så att vi börjar bli alltmer kräsnare, inte bara med vad vi dricker utan även när det gäller vår hälsa och det är ofta den yngre generationen mellan 20-30 år som är föregångare, hela 37 % och tvärt emot av vad man kanske tror, är det dubbelt så många män som kvinnor som vill ta en vit månad lite då och då.

Det är alltså inte konstigt att alkoholfria drycker har blivit allt mer populärt de senaste åren och Systembolaget säjer idag fler alkoholfria drycker eller och drycker med lägre alkohol, som öl, vin och sprit, än vad man någonsin gjort tidigare och utbudet blir bara större och större. Det verkar heller inte längre finnas någon bar eller restaurang med självaktning som inte erbjuder lågalkohol eller helt alkoholfria alternativ. Och kan det till och med vara så, att det man väljer att dricka då, faktiskt är nyttigare för hälsan? Och kanske barnotan inte blir lika dyr?

mocktails - margerita

Vi är många som älskar att ta oss en drink ibland, tänk en god Margarita, Bellini, kanske en Mojito eller en Pina Colada. Men helt alkoholfri? Blir det en gott? Och det är här som mocktails kommer in i bilden. Namnet mocktail kommer från det engelska ordet mock ’håna’. Man kan fritt översätta det med att ’totsigt luras’. Man menar säkert att luras genom att erbjuda en alkoholfri cocktail som är minst lika god som en ’riktig’ cocktail och mycket nyttigare. En välgjord mocktail kan faktiskt var rent av nyttig!

Så vad är en mocktail?

En mocktail är alltså en alkoholfri drink eller cocktail som görs som vanliga cocktails men utan alkoholen. Skillnaden är att en cocktail innehåller alkohol men att en mocktail inte gör det. Kända cocktails har hittills varit i stil med en ganska trist Virgin Mary av tomatjuice på burk eller en sötslikig Virgin Shirley Temple gjord på Ginger Ale med ett sockersött Maraschino som slutkläm.

Mocktails kan och ska vara nyttiga, ganska roliga drinkar och just nu börjar de bli väldigt populära i baren, mycket likt när trenden för hälsosamma smoothies kom, för sådär en 15 år sedan. Alla ville ha! Den trenden har ju hållit i sig, så det tror vi att mocktails också kommer att göra.

Och beställer du en mocktail av en bartender som verkligen kan sin sak, kommer du att serveras så pass sofistikerad och god drink, ofta med umamismak, så förmodligen kommer du inte att sakna alkoholen alls.

En nyttig mocktail består förstås av goda, nyttiga och hälsosamma ingredienser. Så långt borta från allt som heter raffinerat socker eller tomma kalorier som sockerhaltiga juicer, saft, light läskedrycker eller energidrycker, syntetiska smaktillsatser, sirap – handen på hjärtat, vi vet alla vilka de ohälsosamma ingredienserna är. Massor av kalorier men ingen som helst näring!

Men tänk hälsa! Man väljer istället ekologiska tillsatser och juicer, mousserande mineralvatten, osötade safter, kokossocker, kokosvatten, kombucha, grönt te och superbär som akai, gojibär, tranbär, blåbär, granatäppelkärnor och grönsaker som selleri, spenat, shitake samt färska örter som bland annat persilja, rosmarin, basilika, salvia och mynta.


Inte krångla till det!

Bara för att en mocktail är alkoholfri betyder det inte att den måste vara trist! Och oavsett, det kan alltid var bra att erbjuda ett alkoholfritt alternativ som för en gångs skull är gott! Men hur gör man det enkelt?

Måste man hålla på och pressa juicer och koka grönsaker? Inte om man väljer ekologiska alternativ när det gäller juicer, bär och frukter och grönsaker ska helst vara råa. Man kan göra det enkelt för sig men man kan också göra en mer komplicerad mocktail.

Som med alla drinkar gäller att välja en bas för drinken. Det kan till exempel vara en grönsaksjuice eller en osötad fruktjuice, kokosvatten, kombucha, machaté, daishi eller varför inte en krispig Pellegrino eller annat bubbligt mineralvatten, eller bara till hälften, för även frukter har fruktos, som också är ett socker. Sedan fyller du på med en frukt eller en grönsak som präglar drinken och till sist väljer du färska örter. Svårare är det egentligen inte!  

Här är två läckra recept på våra egna enkla mocktails som du kan imponera med vid ditt nästa evenemang! Vi använde inte sockerlag (lika delar kokande vatten och smält kokossocker) men du kan röra i ½  msk sockerlag i båda dessa drinkar.

mocktails - umami shiitake flip

Umami shiitake flip

Shiitake eller ekmussling som den heter i Sverige är världens näst mest odlade svamp. Varför skulle den inte duga som ingrediens till en god mocktail?  Man kan förstås infusera shiitake för en drink, men det tar några dagar, så vi använder shiitake i ekologisk vegansk pulverform utan raffinerat socker och kan användas både till drinkar och matlagning.

 • 1 dl osötad citronjuice
 • 1 dl vitt te
 • malen svartpeppar
 • ett stänk japansk soja
 • 1 msk shiitake-pulver
 • 1/2 cm röd chili mycket finhackad
 • isbitar och eventuellt sockerlag
 • 1 torkad shitake samt färsk citronmeliss till garnering

Lägg den torkade shiitakesvampen i varmt vatten i 15 min. Ta ut den och lägg på kökspapper.

Koka vitt te, låt svalna. Lägg isbitar i ett glas.

Fyll på med te och citronjuice. Rör i shiitake-pulver och eventuellt sockerlag

Droppa i lite soja och den finhackade chilin och rör om.

Ta några varnv med pepparkvarnen.

Garnera med shiitake svampen och citronmeliss.

mocktails - chiadrink

Chia-chia!

 • 2 stänger citrongräs, skurna i fina bitar
 • några droppar vaniljextrakt
 • 1,5 dl jasminte, kallt  
 • 2 msk grön druvpuré
 • 1 msk citronkomcentrat
 • eventuellt sockerlag
 • 1 msk chiafrön
 • krossad is

Gör druvpuré: lägg en handfull gröna druvor i en mixer och kör ordentligt. Pressa skal och eventuellt fruktkött som hänger kvar så du får ut så mycket frukt som möjligt.

Bland alla ingredienser (och eventuellt sockerlag) i en shaker tillsammans med krossad is och skaka ordentligt.

Sila i glas och garnera med chiafrön.

Läs mer om nya smaker:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy