Kretas vintillverkning upplever en renässans!
Kretas vintillverkning föddes verkligen inte igår, men ändå kan vi ibland uppleva deras viner som nykomlingar hos oss.
Över hela världen har forntida vinframställningsregioner från Armenien till Italien varit mitt uppe i omvandlingen på grund av en mängd faktorer som ju alltid påverkar läget. Det kan handla om politik eller miljö.
Några ganska välkända, men underskattade regioner har vuxit och utvecklats i snabb och modern takt när det gäller ökad export eller turism. Andra verkar ha sovit över år och levt i skuggan av de mer kända vinregionerna alltför länge.
Kreta är en sådan region. Kanske kommer man ihåg ett vin under en oförglömlig semester. Men hur det än är så är många vinproducerande delar av världen värda mycket mer erkännande än de har fått.
Kretas vintillverkning började tidigt
Greklands största ö, den fenomenala turistön Kreta har faktiskt vinframställningshistoria som går tillbaka ända till den minoiska perioden (2600–1400 f Kr). Men den moderna vinindustrin är dock mindre än 50 år gammal.
Efter att den kända vinlusen kom till ön så sent som 1977, så har ändå Greklands största ö fått en sann vinrenässans under de senaste 25 åren. Produktionen har flyttats från bulkkvantiteter med druvor som mestadels varit kända internationella sorter till att utveckla odlingar med riktigt fina inhemska sorter. Tillverkningen har till stor del flyttats från stora vinkooperativ till småskaliga, ambitiösa och engagerade vin- och familjeproducenter och på så sätt har man fått igång en till största delen modern produktion med nya tillverkningsmetoder och signaturdruvor som Vidiano och Assyrtiko.
Majoriteten av vingårdarna ligger i mitten av ön, söder om hamnen i Heraklion, i väster runt Chania och i öster runt Sitia. Kreta har ett varmt klimat men majoriteten av plantering är över 500 m, vilket hjälper till att kyla vinstockarna och bevara lite av den friska syrligheten.
De flesta vingårdar erbjuder idag provsmakningar, vingårdsturer och tillgodoser det ökande antalet turister. Är du intresserad så kan besöka sajten Wintourism.com som annonserar om 43 vingårdar runt omkring på Kreta.
Alla vi vinentusiaster tycker ju faktiskt alltid att det känns kul att prova nya druvor som lyckats få en revival. På Kreta tillverkar man främst vita viner.
Men Vidiano är inte den enda inhemska druvan på ön mitt i en comeback. Det finns 11 totalt, som alla nu används som solodruvor. Några vanliga druvor:
Vitvinsdruvor:
- Vidiano. Som med många kretensiska viner tenderar det varma klimatet att ge Vidiano viner en smak av mogen aprikos och tropiska toner.
- Plyto har en örtig, lätt gräslig karaktär med smak av päron och citrus. Påminner om Muscatdruvan.
- Vilana, en viktig grön druva fräsch och aromatisk.
- Dafni är en aromatisk vit druvsort, fräsch druva med distinkt örtkaraktär.
- Melissaki och Thrapsathiri är ytterligare 2 druvor som börjar ta form.
Rödvinsdruvor:
- Kotsifali, en driva som älskar fatlagring och används för både söta och torr röda viner.
- Liatiko är nog den mest planterade röda druvan på Kreta och den används i både rosé och röda viner.
- Mandilaria kan även heta Xinomavro ibland – det rött och tanninrikt.
På Systemet hittar du totalt 129 olika viner från hela Grekland, där ibland 63 vita och endast 9 mousserande, 12 roséviner och 41 röda viner. Kanske då ett tiotal från Kreta, oftast för att beställa. På e-handelsplatserna kanske du kan hitta ett udda vin då och då. Enligt Wines of Crete så har exportförsäljningen mer än fördubblats under de senaste 20 åren.
1 rött vin och 1 vitt vin vill vi tipsa om
Trevligt att smaka eftersom vinet innehåller en blend av den inhemska röda druvan Romeiko tillsammans med Syrah. Producenten Manousakis Winery ligger på västra Kreta och detta är ett ganska lätt rödvin som påminner lite om Pinot Noir.
Nostos Assyrtiko, 2023 – nr 76390 – 239:-
Ett vin från samma vingård Manousakis Winery till 100% gjort på Assyrtiko. Rent vin och spännande smaker med en lång, intensiv eftersmak.
Frågor och svar
Grekland med traditionella vin är Retsina, ett vin som är smaksatt med tallkåda.
Ouzo är nog Greklands nationaldryck über alles och serveras i restauranger, barer och kaféer över hela Grekland. Ouzo är en destillerad sprit med aromatiska örter.
Assyrtiko vitt vin från Santorini, men produceras överallt. Lite som Sauvignon Blanc.
Agiorgitiko, Xinomavro och Savatiano är också ganska kända grekiska viner.
Assyrtiko (även druva) är en av de mest populära och erkända vinsorterna i Grekland och kan hittas över hela landet eftersom dess produktion inte är begränsad till en specifik region, utan snarare täcker större delen av marken.
Enkelt ’Yamas’ uttalas jammas.