Hem » Vin Fakta » Goda viner för tunna plånböcker

Goda viner för tunna plånböcker

Många tycker om att köpa hem ett lite dyrare vin till helgen, medan man sparar på krutet till vardags. En enkel pastarätt kan till exempel förhöjas något otroligt med ett glas vin, men det behöver absolut inte vara ett dyrt sådant. Det finns många viner som ligger runt hundralappen och samtidigt håller hög kvalitet. Här kommer tips på hur du hittar billiga vardagsvarianter i följande kategorier:

  • Röda
  • Vita
  • Mousserande

Den populära druvan cabernet sauvignon finns i prisvärda viner från bland annat Sydafrika, Chile, Argentina och Portugal. Även en del goda, smakrika viner kommer från Kalifornien i USA. Här kan du med fördel välja någon mindre välkänd region för att få ner priset ytterligare utan att kompromissa med kvaliteten.

Gillar du italienska viner blir det billigare om du blickar söderut. De mest prestigefulla regionerna som Toscana ligger i norra Italien, och även om det finns en del prisvärda viner även här är det absolut billigare i de sydligare delarna. Regioner som Sicilien och Umbrien är dessutom spännande just nu då de skapat ett uppsving i kvalitet på sistone.

Bland de vita vinerna börjar de söta göra en comeback, och bland dem finns det många prisvärda exemplar att prova. Chenin blanc och moscato från Sydafrika och USA är exempel på sådana. Föredrar du torrare viner kan du till exempel prova en torr riesling från Alsace. Chardonnay kan man också hitta bland de lägre prisklasserna, framför allt från Chile och södra Frankrike. Du kan med fördel även undersöka några mindre välkända vinländer som Rumänien, Grekland, Makedonien och Georgien.

Mousserande vin passar till många tillfällen, och inte bara till fest. En grå tisdag kanske man inte korkar upp en äkta champagne i första taget, men som tur är finns det billigare alternativ. Spansk cava och Fransk crémant tillverkas på samma sätt som champagne men är betydligt snällare mot plånboken.

Frågor och svar:

Vilka druvor finns i prisvärda röda viner?

Cabernet sauvignon från Sydafrika, Chile, Argentina och Portugal samt mindre välkända regioner i Kalifornien.

Vilka sydliga regioner i Italien erbjuder prisvärda viner?

Sicilien och Umbrien.

Vilka söta vita viner är prisvärda?

Chenin blanc och moscato från Sydafrika och USA.

Vilka torra vita viner är prisvärda?

Torr riesling från Alsace och chardonnay från Chile och södra Frankrike.

Vilka billigare alternativ till champagne finns det?

Spansk cava och Fransk crémant.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.