Hem » Vin Fakta » Château Lafite från 1787 blir filmstjärna

Château Lafite från 1787 blir filmstjärna

Detta är något som alla vinentusiaster ser fram emot, det vill säga alla som har hört talas om Jeffersonskandalen eller de så kallade Jeffersonflaskorna. Detta är en vinrysare som saknar motstycke i vinhistorien och som baserar sig på den största vinskandalen under 1900-talet och det dyraste vinet som någonsin sålts på en auktion.

Det var 1985 som den tyske vinsamlaren Hardy Rodenstock hittade några vinflaskor som ska ha tillhört USA president Thomas Jefferson i en källare i Paris. Några av dessa flaskor, bland annat en flaska Chateau Lafite från 1787, var graverad med initialerna ThJ.

Nu råkade det blir så att tre av flaskorna såldes på Christies auktioner i London mellan 1985 och 1987. Dessa var en Lafite 1787, en Château d’Yquem 1784 samt en halv flaska Chateau Margaux daterad 1784 – självklart för en mycket dyr slant, nämligen $500,000. Enbart Château Lafite flaskan från 1787 såldes för $156,000.

Flera år efteråt, 2009, börjar en riktig nagelbitare och ett triangeldrama utan like mellan säljare, köpare och auktionshus, när The Billionaire’s Vinegar, en roman av Benjamin Wallace, utgavs på förlaget Random House. I boken påstods att flaskorna var falska. Det var inte Thomas Jeffersons vin och alla köpare hade blivit lurade.

Stämningarna mellan köpare, säljare och auktionshus börjar hagla. Tidningen Dekanters veteran och krönikör Michael Broadbent, som vid den tiden var ansvarig för vinauktioner på Christies, stämde Storbritanniens största förläggare, Random House för ärekränkning för grova anklagelser. Därefter stämdes Christies och nu var rättsspelet i full gång.

Allt blev ännu värre när rykten började florera. Var flaskorna som hittades i en källare i Paris kanske vin som nazisterna konfiskerat under 2:a världskriget eller hade de verkligen legat gömda i källaren i 100 år?

Filmen som nu ska spelas in verkar vara lika mycket ett mysterium. Först lockades Brad Pitt som affischnamn men nu sägs det att Matthew McConaughey (från filmen Dallas Buyers Club) ska spela huvudrollen. Ingen vet när filmen kommer ut och Sony Pictures vägrar säga ett releasedatum. Är detta ännu ett spratt kring dessa  Jeffersonflaskor, nu när alla vinälskare med spänning väntar på filmen? Under tiden kanske man får nöja sig med att läsa boken av Benjamin Wallace…

Här berättar författaren Benjamin Wallace om intrigen kring Jeffersonflaskorna och all uppståndelse kring boken.
https://youtu.be/PBPIhzHMVFY

Frågor och svar:

Vad är Château Lafite från 1787 och varför är det så eftertraktat av vinentusiaster?

Château Lafite från 1787 är en vinflaska som tillhört USA president Thomas Jefferson och är en del av den största vinskandalen under 1900-talet. Det är det dyraste vinet som någonsin sålts på en auktion och är eftertraktat av vinentusiaster på grund av dess historia och unicitet.

Vem hittade flaskorna som tillhört Thomas Jefferson och vad hände sedan?

Den tyske vinsamlaren Hardy Rodenstock hittade flaskorna i en källare i Paris 198Tre av flaskorna såldes på Christies auktioner i London mellan 1985 och 1987, inklusive Château Lafite från 1787. År 2009 påstods det i boken “The Billionaire’s Vinegar” att flaskorna var falska, vilket ledde till rättstvister mellan köpare, säljare och auktionshus.

Vilka var de andra flaskorna som såldes på auktionen och för hur mycket såldes de?

Förutom Château Lafite från 1787 såldes även en Château d’Yquem 1784 och en halv flaska Chateau Margaux daterad 1784 på auktionen. Alla flaskorna såldes för en mycket dyr slant, nämligen $500,000. Enbart Château Lafite flaskan från 1787 såldes för $156,000.

Vem ska spela huvudrollen i filmen om Jeffersonflaskorna och när kommer den ut?

Först var det Brad Pitt som var tänkt att spela huvudrollen i filmen, men nu sägs det att Matthew McConaughey ska spela huvudrollen. Sony Pictures vägrar säga ett releasedatum för filmen.

Vad handlar boken “The Billionaire’s Vinegar” om och vad var dess påståenden?

Boken “The Billionaire’s Vinegar” handlar om Jeffersonflaskorna och påstår att flaskorna var falska och att alla köpare hade blivit lurade. Detta ledde till rättstvister mellan köpare, säljare och auktionshus.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Pierre Bourée Fils Meursault
Pierre Bourée Fils Meursault
Ett prestigefullt oh elegant Chardonnayvin som kommer direkt från hjärtat i Bourgogne, Côte D'Or ch lagrat på franska ekfat i 16 månader. Detta är ett vin med en tydlig karaktär av vignes blanches med full av mineralitet och ek.
Mer information
SortimentFasta SortimentetÅrgång2021DruvorChardonnayAlkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.