Detta är något som alla vinentusiaster ser fram emot, det vill säga alla som har hört talas om Jeffersonskandalen eller de så kallade Jeffersonflaskorna. Detta är en vinrysare som saknar motstycke i vinhistorien och som baserar sig på den största vinskandalen under 1900-talet och det dyraste vinet som någonsin sålts på en auktion.

Det var 1985 som den tyske vinsamlaren Hardy Rodenstock hittade några vinflaskor som ska ha tillhört USA president Thomas Jefferson i en källare i Paris. Några av dessa flaskor, bland annat en flaska Chateau Lafite från 1787, var graverad med initialerna ThJ.

Nu råkade det blir så att tre av flaskorna såldes på Christies auktioner i London mellan 1985 och 1987. Dessa var en Lafite 1787, en Château d’Yquem 1784 samt en halv flaska Chateau Margaux daterad 1784 – självklart för en mycket dyr slant, nämligen $500,000. Enbart Château Lafite flaskan från 1787 såldes för $156,000.

Flera år efteråt, 2009, börjar en riktig nagelbitare och ett triangeldrama utan like mellan säljare, köpare och auktionshus, när The Billionaire’s Vinegar, en roman av Benjamin Wallace, utgavs på förlaget Random House. I boken påstods att flaskorna var falska. Det var inte Thomas Jeffersons vin och alla köpare hade blivit lurade.

Stämningarna mellan köpare, säljare och auktionshus börjar hagla. Tidningen Dekanters veteran och krönikör Michael Broadbent, som vid den tiden var ansvarig för vinauktioner på Christies, stämde Storbritanniens största förläggare, Random House för ärekränkning för grova anklagelser. Därefter stämdes Christies och nu var rättsspelet i full gång.

Allt blev ännu värre när rykten började florera. Var flaskorna som hittades i en källare i Paris kanske vin som nazisterna konfiskerat under 2:a världskriget eller hade de verkligen legat gömda i källaren i 100 år?

Filmen som nu ska spelas in verkar vara lika mycket ett mysterium. Först lockades Brad Pitt som affischnamn men nu sägs det att Matthew McConaughey (från filmen Dallas Buyers Club) ska spela huvudrollen. Ingen vet när filmen kommer ut och Sony Pictures vägrar säga ett releasedatum. Är detta ännu ett spratt kring dessa  Jeffersonflaskor, nu när alla vinälskare med spänning väntar på filmen? Under tiden kanske man får nöja sig med att läsa boken av Benjamin Wallace…

Här berättar författaren Benjamin Wallace om intrigen kring Jeffersonflaskorna och all uppståndelse kring boken.

Vinjournalen.se rekomenderar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy