Cape South Coast – Din insider guide till en vinregionen på den södra kusten av Kapprovinsen

På den sydvästligaste delen av Afrika finns vinregionen Cape South Coast. Här finns det en underbar blandning mellan upplevelser i naturen, städer, mat och framför allt vin. Naturen är fantastisk och det finns mycket marint liv att studera som sydkapare som kommer in i Walker Bay för att föda sina ungar. Regionen har även många otroliga platser där man kan se valar från land. Kulturen här kan även erbjuda många intressanta rätter som paras väl med mat.

Mellan två hav och på en av de sydligaste punkterna i världen ligger det fantastiska vindistriktet Cape South Coast. Vindistriktet är känt för sin vinproduktion i ett kallare klimat och det är det kallaste distriktet i landet. Distriktet blev nyligen utsedd till en vinregion och den är nu en del av Western Cape geografiska del. Vingårdarna i området ligger på upp till 426 meters (1 400 feet) över havet. Tack vare den höga höjden samt havsvindarna så förblir odlingarna svala under hela den långa odlingssäsongen. Jorden består till mesta delen av skiffer och sandsten vilket håller svampar borta trots måttliga regnmängder. 

Vindistriktet Cape South Coast består av över 2600 hektar mark och här finns det 51 vingårdar. Distriktet är uppdelat i 6 områden och de är Cape Agulhas, Elgin, Overberg, Plettenberg Bay, Swellendam och Walker Bay. De populäraste druvorna i området är de röda druvorna Pinot Noir, Shiraz och Cabernet Sauvignon samt de vita druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Rhine Riesling.

Regionerna Elgin och Walker Bay är kända för sitt svala klimat tack vare strömmarna från Antarktis. Från dessa två regioner är det vanligast att se druvor som Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc eftersom att de klarar att växa i kallare klimat. Regionen Elgin är känd för sina eleganta och prisbelönta viner samt viner med fruktig smak i både röda och vita viner. Elgin har tidigare varit Sydafrikas viktigaste region för exporten av äpplen men är nu mer känd för dess vinproduktion. Walker Bay kan erbjuda innovativa röda blandningar och många premiumviner kommer härifrån. Druvorna som växer i Walker Bay regionen har koncentrerade smaker som håller en hög surhet. Dessa intensiva saker kommer även fråga att det är få druvor som växer på vinstockarna. 

När det kommer till mousserande viner växer produktionen för tillfället. Just nu är det enbart en vingård i distriktet som producerar mousserande viner. Det är ett Cap Classique med Sauvignon Blanc druvor. Det finns även ett mousserande rosévin med smak av jordgubbar med en krispig fruktig smak. Vinet har en mörkrosa färg och en mild smak. 

Vingården Ataraxia Wines har 47 hektar av vinodlingar i en av de vackraste miljöerna som du någonsin har sett och om du vill smaka på goda viner tillsammans med lokal mat bör du besöka vingården Seven Springs Vineyard.

Andra upplevelser inom vindistriktet

Det finns mycket förutom vin att upptäcka i Cape South Coast. Här finns det till exempel olika ställen att besöka som Caledon och Swellendam. Staden Caledon är känd för sina varma källor och enligt legenden sägs det att jorden öppnade sig för att ge mänskligheten en del av dess läkande kraft. Källorna har använts i flera tusen år och de används fortfarande som en läkande kraft för människor med olika sjukdomar. Förutom källorna finns det även många historiska byggnader från den viktorianska tiden samt många vackert belägna restauranger. Swellendam är den tredje äldsta staden i Sydafrika vilket är värt ett besök. Staden har över 50 historiska platser där bland annat Drostdy Museum finns med. Byggnaden byggdes 1747 vilket innebär att det är en av de äldsta byggnaderna. Det finns även andra sevärda byggnader och trädgårdar inom gångavstånd. Swellendam kan även erbjuda vacker natur och en promenad i terrängen i Duiwelsbos kan bli en utmaning. 

Om man letar efter ännu mer natur och stigar bör man besöka Hermanus Cliff Path vilket är ett 12 km lång promenadstråk längs kustlinjen. Längs vägen finns det många bänkar som man kan sätta sig för att vila, njuta av naturen, eller titta på valar. Valsäsongen är mellan juni och december. Dessutom är 9 km av vägen rullstolsvänlig vilket gör det enkelt för funktionshindrade, äldre och familjer med barnvagnar att njuta av utsikten. 

Ett annat naturreservat nära kusten är Walker Bay. Walker Bay har en lång historia och det finns bevis från människor från medeltiden samt stenåldern. Det finns även gott om djur vid kusten och i havet vilket gör att det är en av de bästa ställena i Sydafrika att titta på valar från land. Om du har tur och besöker Walker Bay kanske du kan se hundratals sydkapare som är där för att föda sina ungar. Om man inte vill se valar utan det är pingviner som man vill se bör man istället besöka Boulders Penguin Colony. Här finns det runt 3000 söta afrikanska pingviner.

Även om det är viktigt att testa de olika vinerna bör man inte missa den lokala matupplevelser här i Cape South Coast. En av de många lokala rätterna är Geelrys vilket översätts till gult ris. Detta är en kombination av ris vilket vanligtvis är basmatiris tillagat med olja, socker, salt, peppar och gurkmeja som ger färgen på riset. Det är även vanligt att se russin i rätten för extra konsistens och smak och även kanel kan förekomma. Geelrys är perfekt som ett komplement till olika kötträtter. 

En annan traditionell rätt är Potjiekos vilket är från 1800-talet. Maträtten tillagas i små grytor vilket även är namnet på rätten. I grytorna lägger man i kött, grönsaker, någon typ av stärkelse som potatis, ris eller pasta, samt sås. Sedan kokar man detta långsamt för att låta ångan byggas upp och man får inte röra eller lyfta på locket på grytan. Det är vanligt att detta blir det en social aktivitet eftersom att det var mellan tre till sex timmar att koka Potjiekos. 

Om man vill ha en annorlunda matupplevelse kan man beställa en Mala Mogodu. Det är kokt komage med magfoder. Det anses vara en delikatess i Sydafrika och serveras vanligtvis med lättare curry samt pap, dumplings, stekt lök eller nypotatis. Man kan även få den starkare om man vill med starka gröna och röda chilipeppar. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Cape South Coast

Kom med till några vingårdar i Cape South Coast regionen:

Seven Springs Vineyard – Vingården som grundades 2006

Vingården Seven Spring är en premium vinproducerande gård som ligger vid R320 Hemel-en-Aarde Valley road. Vingården ligger mellan spa-staden Caledon och havsstaden Hermanus i den vackra Western Cape provinsen i Sydafrika. Ägarna är Vaughan och Tim Pearson och de driver en framgångsrik brittisk verksamhet. De köpte vingården 2006 och planterade vinstockarna 2008. De första vinerna från gården producerades 2010. Augustus Dale är vinproducenten och han har enorm erfarenhet av vinframställning och har tidigare jobbat i både Frankrike och sydafrika. De viktigaste druvorna för gården är Chardonnay, Pinot Noir, Syrah och Sauvignon Blanc och de bästa druvorna går vidare till produktionen. Druvorna odlas med minimalt ingripande för att bevara vinets smak och doft. Det är därför som bekämpningsmedel och gödningsmedel används väldigt sparsamt. 

 • Appellation: Overberg
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 3 Euro 

La Vierge Wines – Vingården som producerar Sydafrikas mest kända viner

Vingården La Vierge är en familjeägd vingård som har producerat enastående och unika viner i över tio års tid. Vingården producerar några av de mest unika viner från Sydafrika och deras viner är kända över hela världen. Vingårdens namn La Vierge är franskt och betyder jungfrun. Vingården ligger i närheten av regionen Hemel-en-Aarde Valley i Overberg regionen. I regionen ligger även den kända staden Hermanus där man kan titta på valar. Vingården grundades 1997 och stora renoveringar av vingården slutfördes 2007. Nu finns det moderna maskinerna för vintillverkningen. 

Vinodlingarna finns i sluttningen av Bokkeveld kedjan. Druvorna odlas ekologiskt och utan någon bevattning. Vinstockarna är också planterade väldigt nära varandra vilket ger en högre koncentration av smak och konsistens. De viktigaste druvorna för vingården är Chardonnay, Pinot Noir, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon, Merlot, Petit Verdot och Shiraz. 

 • Appellation: Hemel-En-Aarde Ridge
 • Aktiviteter: Vinprovning och matupplevelse på vingården 
 • Pris: 2 Euro 

Ataraxia Wines – Vingården med internationellt hyllade viner

Vingården Ataraxia är den högst belägna vingården i regionen Hemel-en-Aarde och gården ägs av Kevin och Hanli Grant. I närheten finns kuststaden Hermanus. Namnet Ataraxia kommer från ett grekiskt ord som betyder sinnesro från allt är oroande och upprörande. Vingården ligger vid foten av en av topparna av bergskedjan Babylon’s Tower Mountains. Läget för vinodling är fantastiskt. Det är nära till södra atlanten vilket ger rätt klimat, temperatur och nederbörd för druvor. De viktigaste druvsorterna är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Red Blend och Pinot Noir. De bästa druvorna går vidare till produktionen av deras röda och vita viner i världsklass. Vingården är känd för att producera exceptionella viner och vinerna är internationellt hyllade. 

 • Appellation: Western Cape
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 3 Euro  

Gabrielskloof – Vingården som var en dröm 

Vingården Gabrielskloof är en familjeägd vingård där odlingarna sker med stor försiktighet för att bevara det vackra och naturliga landskapet runt vingården. Deras filosofi är även en del av vinframställningen som sker med minimala åtgärder för att kunna erbjuda det bästa från druvorna som de odlar. Bernhard Heyns letade i många år efter den bästa platsen att odla vinstockar och påbörja hans dröm om att äga och sköta en vingård. Det var en blåsig sommardag 2000 som Bernhard besökte en bondgård som odlade vete och hade får. Han kände direkt att detta var hans plats för att bygga en vingård. Han köpte en del av gården och började plantera vinstockarna för vad som idag är en mycket hyllad och älskad vingård nämligen Gabriels Kloof. Idag odlar vingården druvor som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Viognier, Semillon, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. Odlingarna sker på hållbara sätt och enbart med ekologiska produkter. Vingården är en del av WWF Conservation Champion tack vare deras ekologiska metoder. 

 • Appellationer: Walker Bay
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur av vingården
 • Pris: 4 Euro

Vi hoppas att du kommer att besöka Cape South Coast inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Sydafrika samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stort urval av vingårdar i Cape South Coast som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Cape South Coast samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:369 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna