Baden – Vinregionen nära Svartskogen – Din insider guide till de bästa vingårdarna

baden_blackforest

Vinregionen Baden är den varmaste och sydligaste av alla tyska vinregioner. Den är också den enda regionen i Tyskland som klassificeras som en zon B i EU:s vinodlingszoner. Alla andra vinregioner i Tyskland är klassificerade som zon A vilket är den kallaste. Det relativt varma klimatet ger viner med fyllig smak. I regionen produceras det mest vita viner men regionen är även känd för sina röda viner. Druvsorter som odlas här är Spätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau, Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc), Riesling och Gutedel (Chasselas). Det finns många vingårdar i regionen och vinrutten i Baden är känd bland turister. Rutten går från Heidelberg till Weil am Rhein vid gränsen mot Schweiz. 

Kort presentation om vinregionen Baden 

Regionen Baden har 9 delregioner vilket är Tauberfranken, Badische Bergstrasse, Kraichgau, Ortenau, Breisgau, Kaiserstuhl, Tuniberg, Markgräflerland, och Bodensee. Tillsammans har dessa över 16 000 hektar mark för vinodlingarna. Från delregionen Kaiserstuhl kommer de mest kända årgångsvinerna Schlossberg, Henkenberg och Winklerberg. Förutom viner producerar regionen även mousserande viner och snaps. 

Runt 60% av druvorna som odlas i regionen är vita och dessa är Weißburgunder (Pinot blanc), Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, och Gutedel (Chasselas). De vita vinerna från Baden är ofta livliga i smaken och fruktiga. De har generellt en låg alkoholhalt. De röda druvorna som odlas i området är Spätburgunder (Pinot noir), Schwarzriesling (Pinot Meunier), Cabernet Mitos, och Regent. Det kända Badisch Rotgold vinet är ett mörkt rosévin som innehåller en blandning av druvorna Pinot noir och Pinot gris. 

Vinregionen erbjuder även god mat. En Baden Dreierlei är en korvsallad som serveras med stekt potatis och ost. I delregionen Badischer kan man prova en fruktkaka med plommon som är känd från regionen. Man får inte heller missa att prova rätten Schupfnudeln eller Fingernudeln. Det är potatis klimpar som liknar italienska gnocchi. 

Om man vill uppleva städer i regionen bör ett besök till Heidelberg, Freiburg, och Baden-Baden planeras in på resan. Heidelberg är en gammal stad vid floden Neckar och här finns Tysklands äldsta universitet, University of Heidelberg. Ett annat sevärdhet i Heidelberg är slottsruinerna och slottsträdgården som ger en fantastisk utsikt över staden. Staden Freiburg är också en universitetsstad vilket ger staden en livligt nattliv. Här finns det också vackra ölträdgårdar om man vill ha en paus från vinet. Baden-Baden är, som namnet antyder, en stad med spa och avkoppling. Här finns det bland annat ett termalbad från 1810. I närheten av Baden-Baden ligger även nationalparken Svartskogen och den historiska parken Lichtentaler Allé. I nationalparken Svartskogen kan man även se Tysklands högsta vattenfall, Triberg Falls. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Baden

Kom med till några vingårdar i Baden

Weingut Gregor & Thomas Schätzle – Vingården som erbjuder historiska turer

I hjärtat av Kaiserstuhl, en av de mest aktiva vinodlingsregionerna i Tyskland, finns vingården Weingut Gregor & Thomas Schätzle i Baden regionen i Tyskland. Familjen Schätzle äger gården och idag är det Thomas, Friederike och Franziska Schätzle som driver gården. De odlar druvsorterna Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Blanc, och Gewürztraminer. Vinerna är märkta med vinodlingsbeteckningarna Kaiserstuhl, Kirchberg och Pino Magma. Förutom vinproduktionen kan du även delta på turer för att lära dig mer om historien om Vogtsburg i Kaiserstuhl. 

 • Appellation: Kaiserstuhl, Kirchberg, Pino Magma
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Kaiserstuehler Winzerverein Oberrotweil – Vingården som grundades av 66 familjer 

Vingården Oberrotweil ligger i den sydvästra delen av Kaiserstuhl vilket är den finaste vinodlingsregionen i Baden. Vingården grundades 1935 av 66 familjer som startade vinproduktionen. Idag är det 220 familjer som driver gården tillsammans och de odlar på ett område av 408 hektar mark. Här odlas ett stort utbud av olika druvsorter bland annat Pinot Noir, Weißherbst, Ruländer, Müller-Thurgau, Silvaner, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Muskateller. Dock är det druvsorten Burgundy som är den mest populära druvan på vingården och den odlas på sluttningarna av Käsleberg, Eichberg och Henkenberg.

 • Appellation: Kaiserstuhl
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 Euro 

Winzergenossenschaft Britzingen/Markgräflerland – Vingården som producerar vinet Muggardt 

Vingården Britzingen ligger i den natursköna dalen mellan Vogesbergen och Schwarzwald i Baden regionen. Här kan man njuta av den fantastiska utsikten av dalen Rhine. Vingården odlar druvorna ekologiskt för att skydda miljön och naturen runt vingården samt att producera de bästa vinerna. Vinstockarna är av hög kvalitet och druvsorterna är bland annat Pinot Noir, Pinot blac, Pinot gris och Chasselas. Vingården är känd för sitt Muggardt vin. Det är en kombination av ett århundrade av gamla traditioner och kunskap om vinframställning. Vinet har en mycket specifik smak och ett grumlig färg. Det är ett populär vin även om det är ett vin åt det dyrare hållet. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 Euro 

Weingut Klaus Vorgrimmler – Vingården som producerar röda ekologiska viner

Vingården Weingut Klaus Vorgrimmler är en familjegård som ligger i den vackra staden Freiburg-Munzingen i regionen Baden-Württemberg. Vingården ägs av Klaus och Majj Britt Vorgrimmler. Vingården producerar huvudsakligen röda viner och alla viner är ekologiska. Vinodlingarna täcker ett område på 3,2 hektar och druvsorterna som odlas är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Gris, Pinot Blanc och Cabernet Blanc. Skörden av druvorna sker för hand och druvorna pressas i vinkällaren innan de jäser i ståltankar. Sedan 2006 producerar vingården prisbelönta viner enligt Demeter riktlinjerna. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 22 Euro 

Ökologisches Weingut Hubert Lay – Vingården med vinprinsessan av Baden  

Vingården Ökologisches Weingut Hubert ligger i Ihringen i Baden regionen. Ägarna Hubert och Gisela Lay tog över vingården 1987 efter deras föräldrar, Johanna och Adolf Lay. idag är det fjärde generationen av familjen som driver vingården. Idag jobbar även Hubert och Gisela Lays son, Christian på gården. Han studerade vinframställning på Technical College of Viticulture and Oenology. Christians fru, Corrina, har valts till vin-prinsessan av Baden och hon representerar viner och vinproducenter från Baden. Sedan 1990 har vingården skött vinodlingarna med ekologiska metoder enligt Federal Association of Organic Viticulture. Vingården bestämde sig även 2008 att enbart producera naturliga viner utan tillsatser av sulfider och socker. Druvorna som odlas här är bland annat Pinot noir, Pinot blanc, Chardonnay, Riesling, Silvaner, Muskateller och Cabernet Sauvignon.

 • Appellation: Kaiserstuhl
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 Euro 

Weingut Kilian Hunn – Vingården med prestigefyllda viner

Vingården Weingut Kilian Hunn ligger i hjärtat av Baden regionen på gränsen mellan Schwarzwald, Schweiz och Frankrike. Idag är det den femte generation av familjen Hunn som hanterar vinodlingen. Kilian Hunn är ägaren och han övervakar noggrant vinframställningen. Idag är vingården utrustad med moderna maskiner och de använder miljövänliga tekniker samt traditionella metoder. På vinodlingarna odlas många olika druvsorter bland annat Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Müller-Thurgau, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gutedel, och Auxerrois. Vingården har vunnit många prestigefyllda priser för sina viner i internationella tävlingar. Vinprovningen sker om vädret tillåter utomhus i den blommigt dekorerade innergården eller i en mysig matsal om det behövs. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 6 Euro 

Weingut Löffler – Vingården som jobbar efter ekologiska riktlinjer 

Vingården Weingut Löffler ligger på vinrutten i Baden. Vingården ligger emellan städerna Winzerort Ballrechten-Dottingen och Staufen. Idag är det den tredje generationen av familjen som driver vingården. Vinodlingarna täcker nästan 14 hektar och ligger på kullarna av Fohrenberg och Castellberg. De viktigaste druvsorterna på vinodlingarna är Gutedel, Pinot blanc, Pinot Gris, Pinot noir, Sauvignon Blanc, Muscatel och Chardonnay. Allt arbete på vingården sker genom ekologiska riktlinjer. Vingården har vunnit flera priser bland annat Mondial du Chasselas och Gault Millau. Förutom vin producerar de också likörer och sprit. 

 • Appellation: Markgräfler Land
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: N/A

Vi hoppas att du kommer att besöka Baden inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Tyskland samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Baden som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Baden samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:12,5 %

Pris:119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna