Vinregionen Baden är den varmaste och sydligaste av alla tyska vinregioner. Den är också den enda regionen i Tyskland som klassificeras som en zon B i EU:s vinodlingszoner. Alla andra vinregioner i Tyskland är klassificerade som zon A vilket är den kallaste. Det relativt varma klimatet ger viner med fyllig smak. I regionen produceras det mest vita viner men regionen är även känd för sina röda viner. Druvsorter som odlas här är Spätburgunder (Pinot Noir), Müller-Thurgau, Grauburgunder (Pinot Gris), Weissburgunder (Pinot Blanc), Riesling och Gutedel (Chasselas). Det finns många vingårdar i regionen och vinrutten i Baden är känd bland turister. Rutten går från Heidelberg till Weil am Rhein vid gränsen mot Schweiz. 

Kort presentation om vinregionen Baden 

Regionen Baden har 9 delregioner vilket är Tauberfranken, Badische Bergstrasse, Kraichgau, Ortenau, Breisgau, Kaiserstuhl, Tuniberg, Markgräflerland, och Bodensee. Tillsammans har dessa över 16 000 hektar mark för vinodlingarna. Från delregionen Kaiserstuhl kommer de mest kända årgångsvinerna Schlossberg, Henkenberg och Winklerberg. Förutom viner producerar regionen även mousserande viner och snaps. 

Runt 60% av druvorna som odlas i regionen är vita och dessa är Weißburgunder (Pinot blanc), Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, och Gutedel (Chasselas). De vita vinerna från Baden är ofta livliga i smaken och fruktiga. De har generellt en låg alkoholhalt. De röda druvorna som odlas i området är Spätburgunder (Pinot noir), Schwarzriesling (Pinot Meunier), Cabernet Mitos, och Regent. Det kända Badisch Rotgold vinet är ett mörkt rosévin som innehåller en blandning av druvorna Pinot noir och Pinot gris. 

Vinregionen erbjuder även god mat. En Baden Dreierlei är en korvsallad som serveras med stekt potatis och ost. I delregionen Badischer kan man prova en fruktkaka med plommon som är känd från regionen. Man får inte heller missa att prova rätten Schupfnudeln eller Fingernudeln. Det är potatis klimpar som liknar italienska gnocchi. 

Om man vill uppleva städer i regionen bör ett besök till Heidelberg, Freiburg, och Baden-Baden planeras in på resan. Heidelberg är en gammal stad vid floden Neckar och här finns Tysklands äldsta universitet, University of Heidelberg. Ett annat sevärdhet i Heidelberg är slottsruinerna och slottsträdgården som ger en fantastisk utsikt över staden. Staden Freiburg är också en universitetsstad vilket ger staden en livligt nattliv. Här finns det också vackra ölträdgårdar om man vill ha en paus från vinet. Baden-Baden är, som namnet antyder, en stad med spa och avkoppling. Här finns det bland annat ett termalbad från 1810. I närheten av Baden-Baden ligger även nationalparken Svartskogen och den historiska parken Lichtentaler Allé. I nationalparken Svartskogen kan man även se Tysklands högsta vattenfall, Triberg Falls. 

Karta – Vingårdar att besöka i vinregionen Baden

Kom med till några vingårdar i Baden

Weingut Gregor & Thomas Schätzle – Vingården som erbjuder historiska turer

I hjärtat av Kaiserstuhl, en av de mest aktiva vinodlingsregionerna i Tyskland, finns vingården Weingut Gregor & Thomas Schätzle i Baden regionen i Tyskland. Familjen Schätzle äger gården och idag är det Thomas, Friederike och Franziska Schätzle som driver gården. De odlar druvsorterna Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Blanc, och Gewürztraminer. Vinerna är märkta med vinodlingsbeteckningarna Kaiserstuhl, Kirchberg och Pino Magma. Förutom vinproduktionen kan du även delta på turer för att lära dig mer om historien om Vogtsburg i Kaiserstuhl. 

 • Appellation: Kaiserstuhl, Kirchberg, Pino Magma
 • Aktiviteter: Vinprovning på vingården 
 • Pris: 20 Euro 

Kaiserstuehler Winzerverein Oberrotweil – Vingården som grundades av 66 familjer 

Vingården Oberrotweil ligger i den sydvästra delen av Kaiserstuhl vilket är den finaste vinodlingsregionen i Baden. Vingården grundades 1935 av 66 familjer som startade vinproduktionen. Idag är det 220 familjer som driver gården tillsammans och de odlar på ett område av 408 hektar mark. Här odlas ett stort utbud av olika druvsorter bland annat Pinot Noir, Weißherbst, Ruländer, Müller-Thurgau, Silvaner, Gewürztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Muskateller. Dock är det druvsorten Burgundy som är den mest populära druvan på vingården och den odlas på sluttningarna av Käsleberg, Eichberg och Henkenberg.

 • Appellation: Kaiserstuhl
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 Euro 

Winzergenossenschaft Britzingen/Markgräflerland – Vingården som producerar vinet Muggardt 

Vingården Britzingen ligger i den natursköna dalen mellan Vogesbergen och Schwarzwald i Baden regionen. Här kan man njuta av den fantastiska utsikten av dalen Rhine. Vingården odlar druvorna ekologiskt för att skydda miljön och naturen runt vingården samt att producera de bästa vinerna. Vinstockarna är av hög kvalitet och druvsorterna är bland annat Pinot Noir, Pinot blac, Pinot gris och Chasselas. Vingården är känd för sitt Muggardt vin. Det är en kombination av ett århundrade av gamla traditioner och kunskap om vinframställning. Vinet har en mycket specifik smak och ett grumlig färg. Det är ett populär vin även om det är ett vin åt det dyrare hållet. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 5 Euro 

Weingut Klaus Vorgrimmler – Vingården som producerar röda ekologiska viner

Portrait of Klaus, Maj Britt and Shirly (dog) Vorgrimmler in Seegrund, 2018

Vingården Weingut Klaus Vorgrimmler är en familjegård som ligger i den vackra staden Freiburg-Munzingen i regionen Baden-Württemberg. Vingården ägs av Klaus och Majj Britt Vorgrimmler. Vingården producerar huvudsakligen röda viner och alla viner är ekologiska. Vinodlingarna täcker ett område på 3,2 hektar och druvsorterna som odlas är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Gris, Pinot Blanc och Cabernet Blanc. Skörden av druvorna sker för hand och druvorna pressas i vinkällaren innan de jäser i ståltankar. Sedan 2006 producerar vingården prisbelönta viner enligt Demeter riktlinjerna. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården 
 • Pris: 22 Euro 

Ökologisches Weingut Hubert Lay – Vingården med vinprinsessan av Baden  

Vingården Ökologisches Weingut Hubert ligger i Ihringen i Baden regionen. Ägarna Hubert och Gisela Lay tog över vingården 1987 efter deras föräldrar, Johanna och Adolf Lay. idag är det fjärde generationen av familjen som driver vingården. Idag jobbar även Hubert och Gisela Lays son, Christian på gården. Han studerade vinframställning på Technical College of Viticulture and Oenology. Christians fru, Corrina, har valts till vin-prinsessan av Baden och hon representerar viner och vinproducenter från Baden. Sedan 1990 har vingården skött vinodlingarna med ekologiska metoder enligt Federal Association of Organic Viticulture. Vingården bestämde sig även 2008 att enbart producera naturliga viner utan tillsatser av sulfider och socker. Druvorna som odlas här är bland annat Pinot noir, Pinot blanc, Chardonnay, Riesling, Silvaner, Muskateller och Cabernet Sauvignon.

 • Appellation: Kaiserstuhl
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 20 Euro 

Weingut Kilian Hunn – Vingården med prestigefyllda viner

Vingården Weingut Kilian Hunn ligger i hjärtat av Baden regionen på gränsen mellan Schwarzwald, Schweiz och Frankrike. Idag är det den femte generation av familjen Hunn som hanterar vinodlingen. Kilian Hunn är ägaren och han övervakar noggrant vinframställningen. Idag är vingården utrustad med moderna maskiner och de använder miljövänliga tekniker samt traditionella metoder. På vinodlingarna odlas många olika druvsorter bland annat Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Müller-Thurgau, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gutedel, och Auxerrois. Vingården har vunnit många prestigefyllda priser för sina viner i internationella tävlingar. Vinprovningen sker om vädret tillåter utomhus i den blommigt dekorerade innergården eller i en mysig matsal om det behövs. 

 • Appellation: Baden
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 6 Euro 

Weingut Löffler – Vingården som jobbar efter ekologiska riktlinjer 

Vingården Weingut Löffler ligger på vinrutten i Baden. Vingården ligger emellan städerna Winzerort Ballrechten-Dottingen och Staufen. Idag är det den tredje generationen av familjen som driver vingården. Vinodlingarna täcker nästan 14 hektar och ligger på kullarna av Fohrenberg och Castellberg. De viktigaste druvsorterna på vinodlingarna är Gutedel, Pinot blanc, Pinot Gris, Pinot noir, Sauvignon Blanc, Muscatel och Chardonnay. Allt arbete på vingården sker genom ekologiska riktlinjer. Vingården har vunnit flera priser bland annat Mondial du Chasselas och Gault Millau. Förutom vin producerar de också likörer och sprit. 

 • Appellation: Markgräfler Land
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: N/A

Vi hoppas att du kommer att besöka Baden inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Tyskland samt andra länder, besök winetourism.com.

Läs mer om ett stor urval av vingårdar i Baden som går att besöka på Winetourism.com. Du kan även läsa och jämföra vingårdar med vinprovningar i Baden samt få ytterligare information vad som ingår och pris för olika aktiviteter.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy