Tycka vad man vill om Systembolagets monopol, men kan du svara på frågan: ”Hur skulle vi och samhället påverkas av en privatisering av det svenska detaljhandelsmonopolet?”

En ny, internationell  forskarrapport so är beställd av Systembolaget om alkoholmonopol och folkhälsa visar att om alkoholmonopolet i Sverige avskaffades skulle det leda till 29 000 fler fall av misshandel per år, 8000 fler fall av rattfylleri och ytterligare 1400 alkoholrelaterade dödsfall.

Till grund för detta ligger en rapport från en internationell forskargrupp under ledning av Tim Stockwell, chef för Centre for Addictions Research of British Columbia och professor vid University of Victoria i Kanada.

Ett internationellt forskarlag med representanter från Australien, Finland, Kanada, Storbritannien, USA och Sverige har undersökt frågan: ”Hur skulle folkhälsan påverkas av en privatisering av det svenska detaljhandelsmonopolet?”

Resultaten visar att ett avskaffande av alkoholmonopolet skulle leda till en betydande ökning av alkoholkonsumtionen i Sverige, av alkoholrelaterade skador, samt ökade ekonomiska kostnader. Detta eftersom en privatisering i regel leder till en minskning av det lägsta priset på alkohol, en ökning av antalet butiker som säljer alkohol, samt till en ökad marknadsföring av alkohol.

Även – och hur gärna man gärna vill köpa en flaska in på ICA en söndag kväll, så kommer en privatisering, oavsett i vilken form, öka konkurrensen, vilket i sin tur leder till prispress och ökad tillgänglighet. Människor kommer alltså att dricka mer, säger Johanna Gripenberg, forskare vid Karolinska Institutet och chef för STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem, som är en av forskarna bakom rapporten.

Om man kunde köpa alkohol i livsmedelsbutiker beräknas antalet försäljningsställen öka med hela

  •  1500 % samtidigt som öppettiderna skulle öka med 68 %.
  • Exempel på några av konsekvenserna om alkohol skulle säljas i livsmedelsbutiker:
  • Ytterligare 29 000 fall av misshandel per år
  • Ytterligare 8000 fall av rattfylleri
  • Ytterligare 1400 alkoholrelaterade dödsfall
  • Antalet självmord skulle öka med 42 procent
  • Samhällskostnaderna skulle öka

Det är grymma fakta.  Vad tycker du?

Håller du med om att Systembolagets monopol förebygger mänskliga tragedier, räddar liv och sparar enorma belopp för samhället? Diskutera gärna på vår FB-sida!

Rapporten “What are the public health and safety benefits of the Swedish government alcohol monopoly?” finns att läsa här!

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy