- Rosé ska man dricka på sommaren.
Ok, men vad gör man de övriga nio månaderna? Ska man gå miste om goda och populära favoritviner stora delar av året? - Champagne är för speciella tillfällen
- Mousserande vin och Champagne kan drickas när som helst. Och visst är det värt att njuta av ett bubbligt vin även om det inte är fest?
- Fråga inte om vinet när du är på restaurang
Många är lite rädda för att be en sommelier om råd och för att verka okunniga. Om vinlistan ser förvirrande ut så dra dig inte för att fråga en sommelier som kan hjälpa dig att välja ett gott vin till maten. - Dyrt vin är bättre
Bra vinexperter låter sig inte luras av dyra priser. Det handlar alltid m hur vinet smakar och om det är välbalanserat. - Ekologiskt vin innehåller inte sulfiter
Ibland står det till och med på etiketten. Men låt dig inte luras. Även ekologiskt vin innehåller sulfiter och andra tillsatser, även om det är i mindre mängder. - Vinet blir bättre om det lagras
Nej, det flesta viner som står på disken är faktiskt viner som är redo att drickas eller kan lagras några månader. Det är bara de speciella viner som ska lagras en länge period som några år, men recensenterna brukar avisera det i tidningen. - Inte dricka vin förrän klockan fem
Aldrig hört talas om champagnefrukost? Klockan fem har blivit en socialt acceptabel tid att hälla upp ett glas vin, men alkoholen du dricker kommer att absorberas av maten du äter till och komma ut ur kroppen genom svett, saliv, urin eller andningen. Inte köra bil dock! - Söta viner innehåller mycket socker
Nej, helt fel. Sötman kommer från jäsningen av druvorna och varierar med olika tider för jäsning. - Vinet kan lufta när man drar ur korken
Att bara dra ur korken och låta vinet stå i flaskan tillför inte så mycket luft. Det är bättre att dekantera och hälla över på en karaff eller slå upp vinet i glasen. - Man kan inte spara en öppnad flaska till nästa dag
Jodå, man kan visst spara vinet utan problem en dag eller några dagar. Sätt i korken och förvara vinet i kylskåpet. 4. Man får lättare huvudvärk av mörk än ljus alkohol. - Massproducerade viner från stora producenter
- Så är det inte. Många tänker inte på att stora vinproducenter ofta har bättre resurser och moderna anläggningar för att framställa bra vin. Stora producenter kan alltså också tillverka kvalitetsviner.
- Dricker man blandat vitt och rött vin får man baksmälla
Det är mängden alkohol som gör att man blir bakfull och här reagerar alla olika. Det som kroppen också kan reagera på är de tillsatser som finns i vin. Det är alltså inte alkoholen i sig som är den främsta orsaken till att man känner sig dålig.